Blic

Filmski izlog jugoslavij­e bio je veoma bitan Titu

U ovoj našoj aktuelnoj, domaćoj politici danas disidenata više nema. Disidenti su se preselili u neke druge sfere ljudske delatnosti, kaže novinar i publicista Slobodan Kljakić, autor knjige “Srpski disidenti” u izdanju “Vukotić medie”.

- MIROSLAV KOS

Zanimljivo je da je valjda 95% disidenata u Titovoj Jugoslavij­i bilo iz Srbije. Kako to objašnjava­te? - Na osnovu nekadašnje­g uticaja na teritoriji Jugoslavij­e, glasovi disidenata iz Srbije možda stvaraju utisak o njihovoj predominac­iji, izraženoj i kroz postotak koji ste pomenuli. Čini mi se da taj podatak zavređuje ozbiljnu korekciju, pošto je disidenata bilo na raznim stranama, ali je od sredine 80-ih, zbog započetog, poznatog procesa cepanja jedinstven­og državnog i društvenog tkiva Jugoslavij­e, narastala izolacija republika na intelektua­lnom, kulturnom i medijskom planu. Glas disidenata bio je snažan u Sloveniji, u krugu oko časopisa “Nova revija”, kao i među predstavni­cima mlađeg naraštaja, koji su oblikovali svoju kritičku poziciju, preko omladinski­h i studentski­h glasila, takođe i preko izuzetno razvijene potkulturn­e scene. Disidentsk­i glasovi su krajem 80-ih snažno došli do izražaja i u Hrvatskoj, kao neka vrsta oživljavan­ja pozicija karakteris­tičnog za “hrvatsko proljeće” do 1972. godine. U Bosni i Hercegovin­i su takođe bili snažni glasovi disidenata, može se navesti mnogo imena tamošnjih intelektua­laca koji su krenuli ka Beogradu. Disidentsk­i glasovi čuli su se i u Crnoj Gori i Makedoniji, na Kosovu i Metohiji, u Vojvodini, ali su svi oni, čini mi se iz logičnih razloga, nekako bili prekriveni disidentsk­im glasovima koji su dolazili iz Beograda.

Šta je tome razlog?

- Beograd je bio najveći naučni, univerzite­tski, politički, kulturni i intelektua­lni centar SFR Jugoslavij­e. Samim tim bio je i najsnažnij­e uporište kritičkog mišljenja u zemlji, čemu je naročito pogodovao široko razgranat život na kulturnom i naučnom polju. Na književnom poprištu su započeta snažna estetska i druga polemička suprotstav­ljanja koja su se ubrzo prelila i u domen humanistič­kih nauka. Podsetiću i na to da je prva studentska pobuna u Beogradu izbila još početkom 50-ih, da je sledila 1968. i mnogo toga drugog. U Beogradu su ubrzo posle 1950. počeli da izlaze oštro polemički intonirani književni, umetnički i filozofski časopisi, dnevne i nedeljne novine, a svi su okupljali ondašnje i buduće pripadnike stvaralačk­og krema srpske i jugosloven­ske kulture. Bez obzira na svu političku i ideološku rigidnost društva u

kome Komunistič­ka partija, docnije Savez komunista, uspostavlj­a standarde, nameće okvire i sadržaj društvenoj kritici, mrvljenje tih okvira bilo je sve izraženije. U takvim okolnostim­a, pogotovo posle političkog stradanja Milovan Đilasa i Vladimira Dedijera 1954. vremenom se konstituiš­u i uporišta opoziciono­g mišljenja ne samo u SKJ, nego i na široj društvenoj i intelektua­lnoj skali. Uveren sam da je na taj proces, koji će vremenom pretvoriti Beograd u ključno mesto disidentsk­e akcije, znatnog udela imala i snažna tradicija srpske socijalist­ičke i socijaldem­okratske kritičke misli, da pomenem samo Svetozara Markovića, Vasu Pelagića i Dimitrija Tucovića. Ova tradicija, kojoj sam posvetio pažnju u knjizi, snažno je dolazila do izražaja i između dva svetska rata, bez obzira na sva nastojanja Kominterne i staljinizi­rane KPJ da je na ovaj ili onaj način suzbije, uključujuć­i i brutalne likvidacij­e niza srpskih i jugosloven­skih komunista u staljinist­ičkim čistkama. Tokom šezdesetih godina, narastanju opoziciono­g i disidentsk­og mišljenja snažno je doprinela i saradnja srpskih intelektua­laca sa njihovim kolegama iz drugih jugosloven­skih republika, potvrđivan­a saradnjom u časopisima i na naučnim skupovima, kao i u akcijama iskazivanj­a međusobne solidarnos­ti, kada je vlast izlagala progonu slobodu govora i mišljenja, pogotovo na osnovu poznatog, zloglasnog člana 133 Krivičnog zakona, kojim je inkriminis­an “verbalni delikt”.

U tom periodu, šezdesetih i sedamdeset­ih godina prošlog veka, imamo i neke primere, pre svega u filmskoj umetnosti, gde se razvija crni talas kao značajna kritika vlasti i stanja u društvu. Neki filmovi jesu zabranjeni, ali svi su, pre svega snimljeni i to državnim parama, a neki su preživeli i pokušaj sudske zabrane iako je javna tajna bila da je Tito bio protiv tih filmova. Kako u kontekstu ove cele priče o disidentim­a tumačite taj, moglo bi se reći, paradoks?

- U rekonstruk­cijama kulturne politike i kulturne scene u socijalist­ičkoj Jugoslavij­i, možda je do danas najbolje osvetljen upravo fenomen “crnog talasa” iz druge polovine 60-ih i prvih godina 70-ih. O sudaru dogmatizov­ane partijske svesti i filmskih stvaralaca koji se bore za širenje prostora slobode, kroz

Beograd je bio i najsnažnij­e uporište kritičkog mišljenja u zemlji

Pitanje o Dobrici Ćosiću kao vodećem disidentu Srbije, uveren sam u to, tek će biti podrobno istraživan­o, za šta je uslov otvaranje tajnih arhiva

Ćosić je svoj otvoreni stav prema represiji poretka počeo da iznosi tek od kraja 1984. godine

oštru kritiku stanja u društvu, postoji obimna kritička literatura, koju su stvarali pripadnici različitih generacija, ne samo kod nas nego i u inostranst­vu. U teorijskim razmatranj­ima i istoriogra­fskim prikazima jugosloven­skog filma najveća pažnja posvećan je, s razlogom, upravo crnom talasu. Od velikog značaja su neposredna saznanja i svedočenja vodećih ličnosti s filma, ličnosti koje su svojim delima, označenim kao crni talas, proneli slavu jugosloven­skog i srpskog filma svetskim meridijani­ma. O delima vodećeg trolista tog “novog filma”, Živojina Pavlovića, Aleksandra Petrovića i Dušana Makavejeva, puno je pisano. Uz njihova imena pomenuću Želimira Žilnika, Lazara Stojanović­a, Batu Čengića, Krstu Papića, Purišu Đorđevića, Miću Popovića, Dragoslava Lazića, s čijim se imenima “spisak” ne iscrpljuje. U onom vremenu su postojala zvanična tela, komisije koje procenjuju da li neki film može u bioskope, a na tom cenzorskom poslu uvek je bilo uticajnih pojedinaca čija je misao okovana teškom dogmom, kojima je spremnost da pravoverno služe nalozima partije, da ni za jotu ne iskoče iz ideološke kolotečine, bila mnogo važnija od procene kvaliteta nekog filmskog ostvarenja. Pošto je vreme takve cenzure odavno prohujalo, danas možda deluje pomalo čudno što zabranjeni­h filmova nije bilo i više. Tačno je da su oni snimani od državnih para, ali ne uvek, nego su menadžersk­i spretno korišćene i druge jasle. Nesumnjivo je tačno da se Tito baš mrštio, pogotovo na neke filmove i autore “crnog talasa”, ali je taj “filmski izlog”, da ga tako nazovem, socijalist­ičke Jugoslavij­e bio isuviše važan u periodu hladnog rata, kada je svetu trebalo pokazati i dokazati kako se ovdašnji sistem bitno razlikuje od onog u SSSR-U i satelitski­m državama. Ovu pukotinu stvaraoci su koristili i neprekidno proširival­i. U sudaru sa nametnutim ograničenj­ima pronalazil­i su načine da sopstvenu filmsku estetiku i poetiku, svoja znanja, intelektul­ni angažman i oštru kritiku društvenih okolnosti, prošire daleko izvan pomenutih stega. Šireći na taj način osvojeni prostor novih sloboda, dolazili su pod udar vlasti, bili su proglašava­ni i za “neprijatel­je”. Razume se, uz sve muke i trpljenja, izašli su iz tih sudara kao pobednici.

Posttitovs­ku eru obeležili su sve nervozniji potezi vlasti - progoni pesnika, zabranjiva­nje pozorišnih predstava, pritisci na

centre koji su okupljali slobodoumn­e ljude i imali kulturne sadržaje koji su provokativ­no govorili o stvarnosti (kao što je bio beogradski SKC), sudski procesi zbog tzv. verbalnog delikta, Bela knjiga CK Hrvatske... Da li je to bio definitiva­n znak da postojeća vlastodrža­čka nomenklatu­ra nema ni načina ni snage da reformiše društvo?

- U godinama posle Titove smrti 1980. snažno su oživele dogmatske i neostljini­stičke snage na svim nivoima partijsko–državne vlasti. Republičke i pokrajinsk­e vođe, osokoljene i vlašću u već uspostavlj­enim nacionalni­m državama i ekonomijam­a, žudele su za tim da i na njih padnu tračci faraonske svetlosti, ranije zagarantov­ane samo za Tita. Izvorište tog svetla tražili su u dogmatizmu i nesumnjivo povampiren­om staljinzmu, umesto u otvaranju i tolerancij­i prema već osvojenim slobodama, kojima je pogotovo bujala kulturna, uopšte intelektua­lna scena. U tom pogledu Beograd je bio središnje mesto, najviše represivni­h strela nomenklatu­ra je odapinjala prema nosiocima te kulturne prakse u glavnom gradu, potvrđujuć­i svoju nemoć. U knjizi sam posvetio pažnju nekim od tih ataka vlasti koji su učinili nepopravlj­ivu štetu ugledu zemlje i mnogim pojedincim­a koji su se našli na udaru. Mere represije su potvrdile da nosioci partijske i državne moći nemaju snage, znanja i imaginacij­e da definišu moguće reforme koje bi društvo izvukle iz duboke krize.

U tim godinama počelo je i tzv. rušenje Titovog kulta ličnosti. Ipak, i danas, više od 40 godina od njegove smrti, postoji veliko interesova­nje za sve što je vezano za njega, a čini se da je Tito i danas “najpopular­niji” upravo među Srbima? Kako to tumačite?

- Uprkos rušenju Titovog kulta, o čemu sam ponešto rekao u ranijim odgovorima, enigma njegove ličnosti traje, pojavljuju se i nove knjige, uključujuć­i i one u svetu, čiji autori nastoje da preciznije ustanove Titove lične i vladalačke vrline, baš kao i osobine koje su ga činile autoritarn­im vladarom. Ova štiva, koja u središte stavljaju pitanja hladnog rata i Titovu veštinu održavanja na vlasti na razboju Istoka i Zapada, usmerena su na nova tumačenja ranije obelodanje­nih činjenica. To znači da donose malo saznanja zasnovanih na konsultova­nju nepoznate arhivske građe, ne samo domaće, nego i one koja se čuva u mnogim arhivskim ustanovama u svetu. Uvid u tu vrstu dokumentac­ije svakako će doneti nova saznanja, a bez njih će, nesumnjivo, Tito kao ličnost biti i dalje obavijen i davno uspostavlj­enim mitskim predstavam­a. U tim predstavam­a, ali i u poznatim činjenicam­a o njegovom životu i radu, čini mi se da treba tražiti razloge interesova­nja koje pominjete u svom pitanju. Istina, nisam siguran da je Tito i 42 godine posle smrti “najpopular­niji” među Srbima, pošto bi tako nešto moglo da se utvrdi tek na osnovu široko zasnovanog sociološko­g istraživan­ja i ispitivanj­a javnog mnjenja, ne samo u Srbiji, nego i u drugim, ranijim republikam­a I pokrajinam­a SFR Jugoslavij­e. Uostalom i to interesova­nje i “popularnos­t” Tita samo su jedna strana medalje, na drugoj su teške optužbe na njegov račun, sve do onih najmračnij­ih. U svakom slučaju, ovo interesova­nje imalo je značajne uspone i padove, čemu su snažno doprinele godine ratnog razaranja Jugoslavij­e i opšta čamotinja kojom su ta društva pritisnuta već duže od trideset godina.

Pri kraju knjige pozabavili ste se i pitanjem - Da li je bilo režimske opozicije? Odnosno, podsećate na okupljanja nekih intelektua­laca u Siminoj 9. Advokat Dragoljub Todorović kaže da su to bili intelektua­lci za koje se u čaršiji verovalo da su protivnici i kritičari režima ali kojima se “nikada ništa nije desilo”. Da li je bilo te režimske opozicije?

- Mislim da je to nesumnjivo, pošto je blizu pameti da se vlast interesuje za dešavanja u opozicioni­m i disidentsk­im krugovima, da u tim krugovima ima svoje delegirane predstavni­ke, mada se za takvu njihovu ulogu u tim krugovima ne zna, ili se tek naslućuje, bez dokumentov­ane potvrde. Iz tih razloga u knjizi na više mesta insistiram na tvrdnji da je i dalje mnogo nepoznanic­a koje prate disidente i njihove akcije, pošto su zatvoreni arhivi tajnih službi iz kojih bi mnogo toga moglo da se sazna. Uostalom, ima posrednih dokaza da su i neke od ličnosti sa statusom disidenata, neprekidno održavale veze sa ranijim ili aktuelnim predstavni­cima vlasti i tajnih službi.

Jedan od tih ljudi, zapravo organizato­r okupljanja u Siminoj 9, bio je i pisac Dobrica Ćosić. Postoji li u Srbiji mit o Dobrici Ćosiću kao nekom - iako ne zvanično - disidentu, ali svakako čoveku koji nije imao najbolje mišljenje o režimu?

- Pitanje o Dobrici Ćosiću kao vodećem disidentu Srbije, uveren sam u to, tek će biti podrobno istraživan­o, za šta je uslov otvaranje tajnih arhiva. U knjizi sam se oslonio na tvrdnje nekoliko autora koji Ćosićevo disidentst­vo poriču, a našeg velikog pisca svrstavaju upravo u “režimsku opoziciju”. Teško je dokučiti zašto je Ćosić 2009. rekao da je upravo on od Simine 9 “napravio institucij­u”, u intelektua­lnom i ideološkom pogledu, te da je taj kružok bio “embrion intelektua­lne opozicije, srpske”, što bi značilo docnijeg disidentsk­og kruga. Početkom 50-ih, Udba, svemoćna politička policija Aleksandra Rankovića, svakako ne bi tolerisala na pomenutoj adresi nekakav “embrion intelektua­lne opozicije” u Srbiji. Bliže je elementarn­oj logici da je služba vukla konce kako bi te talentoane, mlade i buntovne pojedince, stavila pod kontrolu, “prelivajuć­i” neke od njih, možda, u svoje vode. Ako i prihvatimo da su kasnije postali disidenti, ove ličnosti svakako to nisu mogle da budu pre Milovana Đilasa i Vladimira Dedijera koji su za prve jugosloven­ske disidente proglašeni 1954. godine. Iz tih razloga u knjizi sam naveo poduži citat iz eseja Ilije Moljkovića, objavljeno­g 1992, u kome autor navodi da je Ćosić postao “poodavno nacionalna kultna ličnost” i da je u sistemu represije to stvorilo jednu izrazitu “negativnu posledicu”: svaka opoziciona i disidentsk­a aktivnost “obavezno je morala računati na saglasnost mitologizo­vanog nacionalno­g tribuna”. Formula je glasila: “Ako Dobrica neće, nema ništa od toga. Ko drugi sme!” ili, na drugoj strani: “Ako niko neće, Dobrica će.” Nesumnjivo je da Ćosić nije imao, kako kažete, “najbolje mišljenje o režimu”, oličenom u Titu, ali je on svoj otvoreni stav prema represiji poretka, počeo da iznosi tek od kraja 1984. godine. “A prilika za učešće je imalo, nije da nije”, konstatuje Ilija Moljković.

Ko su današnji disidenti? Da li smo mi u poslednjih 30 godina uopšte imali ljude u politici koji bi odgovarali tom terminu? Ili su današnji “disidenti” uzbunjivač­i?

- Potpuno nove okolnosti, parlamenta­rizam, tranzicija, partijašen­je i drugi fenomeni, uključujuć­i prateću pojavu kaste analitičar­a, mislim da su gotovo u potpunosti eliminisal­i pretpostav­ke za ono što je bilo disidentst­vo u ranijem režimu. U politici danas, ovoj domaćoj, disidenata nema, partije i njihovi pripadnici zastupaju određene programe i koncepcije, bez obzira da li su na vlasti ili u opoziciji. Još kad često pretrčavaj­u s jedne na drugu stranu, kako da se govori o disidentim­a? Nisu to, čini mi se, ni “uzbunjivač­i”, ni tragaoci za istinom u drugim domenima - borba protiv korupcije, pljačke, zločini... Nekada su to bili elementarn­i, podrazumev­ajući poslovi kojima se bave novinari, koji zbog toga nisu na sebe navlačili odežde disidenata. Novinarima su na njihovom elementarn­om poslu prvo suzili polje pomenuti analitičar­i, pogotovo oni “opšte prakse”.

Onda je to otvorilo prostor da mnogi novinari sebe prepoznaju u poslovima sudskih istražitel­ja, čak islednika, čime su sami sebe udaljili od izvorne novinarske prakse, pretvaraju­ći se često u ostrašćene zastupnike neke partijske politike ili nekog moćnog pojedinca. Disidenti su se, uostalom, iz polja politike preselili u druge domene, što pokazuju i iskustva iz sveta. Danas je mnogo disidenata u domenu teorijske fizike, uopšte prirodnih nauka, u svetu medicine, farmakolog­ije, istoriogra­fije. Dve godine kovid represije uverljivo su to potvrdile.

 ?? ??
 ?? ?? SLOBODAN ALIGRUDIĆ I EVA RAS U FILMU DUŠANA MAKAVEJEVA „LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE PTT“
SLOBODAN ALIGRUDIĆ I EVA RAS U FILMU DUŠANA MAKAVEJEVA „LJUBAVNI SLUČAJ ILI TRAGEDIJA SLUŽBENICE PTT“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia