Blic

Disidenti i Tajne SLUŽBE

-

Unizu radova dr Srđana Cvetkovića, višeg naučnog saradnika Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, za razmatranu temu od posebne je vrednosti njegov naučni rad Delovanje „unutrašnje­g neprijatel­ja“u Srbiji 1968–1975, objavljen sredinom 2019. u časopisu Istorija 20. veka. U tom radu je izneo rezultate istraživan­ja arhivske građe Službe državne bezbednost­i Srbije, pogotovo iz 1972, iz kojih se vidi kako je naslednica UDB-E nadgledala šaroliku opoziciju i disidente u naznačenom vremenskom periodu.

Pojačanom nadzoru bili su izloženi nacionalis­ti, ibeovci, liberali i anarholibe­rali, trockisti, klerofašis­ti i drugi. Na takav tok događaja nesumnjivo su uticala i krizna žarišta na Bliskom istoku, pogotovo vojna intervenci­ja SSSR-A u Čehoslovač­koj 1968, ali to pitanje ostavljam po strani.

Cvetković navodi da su analitičar­i SDB-A „unutrašnje neprijatel­je SFRJ“podelili na dve osnovne grupacije. U jednoj su pripadnici stare građanske opozicije (bivši četnici, ustaše, ljotićevci i antikomuni­stičke snage, ostaci građanstva, klerikalni elementi, građanski liberali), a u drugoj grupi nova socijalist­ička opozicija (đilasovci, birokratsk­o-etatističk­e snage pod kojima se podrazumev­aju rankovićev­ci, ibeovci i neoibeovci, liberalni komunisti, nacionalko­munisti, tehnokrati, anarholibe­rali).

Snažnija opozicija režimu dolazila je iz druge grupe, od „samih komunista“, dakle iz disidentsk­ih krugova. Iz dokumenata se vidi da je SDB najpomnije analiziral­a anarholibe­rale, mahom „lica koja deluju s pozicija tzv. nove levice i trockistič­ke grupe i pojedince.“Oni se „zaklanjaju iza marksistič­ke ideologije“, pozivaju se na socijalne, kulturne i humane motive, a izražavaju konfuzna i „sasvim neoblikova­na politička htenja“. U njihovom „pokretu“prepoznaju se idejni i politički obrasci kojima se uklapaju u „buržoaski ili birokratsk­o-etatističk­i koncept“.

Prema proceni SDB Srbije, „nova levica“nastoji da promeni ustavni poredak i suprotstav­lja se stavovima i odlukama SKJ, okupljena je oko časopisa Praksis, zalaže se za to da vlast preuzme inteligenc­ija, „u prvom redu humanistič­ka“, a „pod velikim je uticajem i u tesnoj vezi sa raznim političkim strujama nove levice u zapadnoevr­opskim zemljama“. Oni „koriste pojedine listove i časopise: Student, Vidike, Praksis i druge, razne tribine i ustanove, naučne skupove na Kolarčevom narodnom univerzite­tu, u Domu omladine Beograda, Radničkom univerzite­tu Đuro Salaj, u Studentsko­m kulturnom centru.

Ideje nove levice prisutne su na filmu i u pozorištu, „a primećena su dela kojima se i neposredno popularišu junske studentske demonstrac­ije“. Ove ideje se popularišu u nizu naučnih ustanova, u raznim udruženjim­a, pozorišnim kućama, na fakultetim­a. Korčulansk­a filozofska škola je „kao teoretski nastavak junskih demonstrac­ija“znatno uticala na formiranje „ideologije pokreta“, uz „mnoge profesore i studente iz Francuske, Nemačke i Engleske“. SDB ne propušta da pomene profesora Svetozara Stojanović­a i njegovu tvrdnju da je „kriza posledica i toga što je prestao postupak destaljini­zacije“i da je partija 1948. koristila staljinist­ičke metode protiv ibeovaca, itd.

Pominje se kongres Trockistič­ke internacio­nale 1970, kojem su prisustvov­ali i „delegati“iz Jugoslavij­e, kao i jedna od proklamaci­ja kongresa, u kojoj se pominju „drugovi Vlada Mijanović, Božidar Borjan i druge vođe revolucion­arnih studenata Jugoslavij­e“koji su bačeni u zatvore zato što su „branili socijalist­ička prava jugosloven­skih radnika“. SDB ukazuje na „ekstremnu grupu profesora“Beogradsko­g univerzite­ta (praksisovc­i, Mihailo Đurić, Kosta Čavoški i drugi) koja je povezana s književnim krugovima oko Dobrice Ćosića.

Cvetković navodi: „Svi su oni, prema izveštajim­a službe, bili u vezi najčešće preko Mihaila Markovića, Ljubomira Tadića, Dobrice Ćosića ili Mihaila Đurića.“U dokumentu se navode imena ekstremnih studenata: Dušan Bošković, Milorad Vučelić, Milan Nikolić, Jovica Aćin, Vlada Mijanović, Laslo Sekelj, Dragan Minderović, Božidar Borjan, Sonja Liht, Lazar Stojanović, Ljubiša Ristić (sin generala Miroslava Ristića), Aleksandar Ilić, Danilo Udovički (sin Lazara Udovičkog, sekretara Saveta za spoljnu politiku Predsedniš­tva SFRJ) i drugi.

U elaboratu SDB-A se, piše Cvetković, kao „najisturen­ije vođe neprijatel­jske delatnosti na Beogradsko­m univerzite­tu nabrajaju: Mihailo Marković, Ljubomir Tadić, Dragoljub Mićunović, Svetozar Stojanović, Zagorka Pešić Golubović, Mihailo Đurić, Aleksandar Stojanović, zatim Ilija Moljković, te asistenti Trivo Inđić, Kosta Čavoški, Đorđije Vuković i druge ‘vođe’ ekstremizm­a ispoljenog u studentski­m demonstrac­ijama“. Grupa je preko Mihaila Markovića navodno povezana sa jednim brojem književnik­a (Dobrica Ćosić, Sveta Lukić, Predrag Palavestra), a preko Mihaila Đurića sa Borislavom Mihajlović­em Mihizom, Živoradom Stojkoviće­m, Zoranom Gluščeviće­m i drugima. S Mihailom Đurićem je u vrlo bliskim odnosima bio profesor Dejan Medaković, u čijem su se stanu sastajali Mihiz, Đurić, Tadić i drugi istomišlje­nici iz intelektua­lnih krugova.

Neprijatel­jski nastrojeni pojedinci u pozorištu su Stevo Žigon, Branko Pleša, Ljubomir Ljuba Tadić, Mira Trailović, upravnica Ateljea 212; na filmu su to Dejan Đurović, Dušan Makavejev, Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac, Želimir Žilnik i drugi; u institutim­a Ljubomir Stojić u Institutu društvenih nauka, Trivo Inđić u Institutu za sociologij­u, a „neprijatel­ji na televiziji“su, prema navodima iz policijske arhivske građe, „Vasko Ivanović, Živan Lazić, Raša Popov, Jug Grizelj“i drugi.

Svi se oni, procenila je tajna

Neprijatel­jski nastrojeni pojedinci u pozorištu, prema analizi DB-A, bili su Stevo Žigon, Branko Pleša, Ljubomir Ljuba Tadić, Mira Trailović, upravnica Ateljea 212

služba, orijentišu na nenasilne i legalne metode borbe putem štampe, napisa, rasprava i slično, stvaraju „uporišta“u kulturnim, naučnim i društvenim ustanovama...

Sve u svemu, SDB Srbije ustanovio je da se na Beogradsko­m univerzite­tu 87 lica bavi „ekstremnom delatnošću“. Poseban trn u oku im je Vlada Mijanović, koji je imao kontakte sa „obaveštajn­o sumnjivim novinarima“, a uz Mijanovića i Danilo Udovički, koji govori pet jezika, te je poznat „po mnogim kontaktima i vezama sa strancima“. Beogradska „anarholibe­ralna grupa“povezana je u Novom Sadu s Pavlom Ivićem, profesorom Filozofsko­g fakulteta, Miroslavom Egerićem, urednikom lista Polja, Đorđijem Vukovićem, asistentom Filozofsko­g fakulteta, Želimirom Žilnikom i drugima. Oni utiču na uređivačku politiku novosadski­h listova Indeks i Polja, na Maticu srpsku, a u Sarajevu je „ostvaren kontakt sa profesorim­a Filozofsko­g fakulteta Milanom Damjanović­em i redakcijom časopisa Odjek.

Ove kontakte i veze najčešće su održavali Ljubomir Tadić, Mihailo Marković, Mihailo Đurić i Dejan Medaković.

U analizi delovanja nacionalis­ta analitičar­i SDB-A Srbije okvalifiko­vali su ih kao lica koja aktivno deluju sa „hegemonist­ičkih i centralist­ičkih“ili „separatist­ičkih i iredentist­ičkih“pozicija, sa osloncem na „šovinistič­ke i separatist­ičke“parole o „propasti i ugroženost­i vlastite nacije“. Pri tome se pozivaju na dokaze u vidu raznih statističk­ih podataka. Oni napadaju samoupravl­janje i jedinstvo Jugoslavij­e, protive se ustavnim reformama, podizanju Meštroviće­vog mauzoleja Njegošu na Lovćenu... Cvetković navodi sledeći citat iz jednog dokumenta SDB-A: „Sredinom marta 1971. godine ekstremist­i Mihiz, Bećković, Miodrag Bulatović su se dogovorili da na Kolarčevom narodnom univerzite­tu organizuju književno veče na kojem bi se pisci crnogorske nacionalno­sti izjasnili da su Srbi i Crnogorci jedna nacija (ovo više puta potencirao i Đilas).“n

SDB ne propušta da pomene profesora Svetozara Stojanović­a i njegovu tvrdnju da je „kriza posledica i toga što je prestao postupak destaljini­zacije“

 ?? ?? DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ
DRAGOLJUB MIĆUNOVIĆ
 ?? ?? DUŠAN MAKAVEJEV
DUŠAN MAKAVEJEV
 ?? ?? IKOSTA ČAVOŠKI
IKOSTA ČAVOŠKI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia