Blic

Rekorder Rikardo čuvar Partizana

Drugi pogodak za crno-bele postigao je Gomeš, bio je to njegov 26. gol u domaćem šampionatu, čime je nadmašio Pešića i Makarića koji su dali po 25 u jednoj sezoni, pa je ispisao istoriju Superlige.

- BOJAN MARINKOVIĆ

Fudbaleri Partizana pobedili su Vojvodinu sa 2:1 (2:0) u meču petog kola plej-ofa Superlige. Kako je trener Aleksandar Stanojević i obećao – nema predaje u šampionsko­j trci sve dok postoji matematičk­a šansa. Partizan ju je očuvao novim slavljem, četvrtim u nizu i prebacio pritisak na večitog rivala.

Po gol u uvodu i finišu prvog poluvremen­a bio je dovoljan da crno-beli pokose “lale”, koje su ublažile poraz u poslednjim trenucima nadoknade. Mladi Nikola Terzić je zatresao mrežu u četvrtom, a Rikardo Gomeš u 41. minutu duela pred nešto više od 2.000 gledalaca u Humskoj. Na kraju, Mihajlo Nešković pogodio za Vošu.

Ostaće ova utakmica u posebnom sećanju Rikardu. Napadač sa Zelenortsk­ih Ostrva je došao do 26. pogotka u Superligi i postao novi rekorder takmičenja, kada je reč o broju golova u jednoj sezoni. Srušio je učinke Aleksandra Pešića i Milana Makarića (obojica po 25) i nastavio da korača ka statusu kralja strelaca na kraju sezone. Jedini konkurent mu je Aleksandar Katai sa 22 gola.

Partizan nije mogao bolje da otvori utakmicu. Tek nešto više od tri minuta bilo mu je dovoljno da dođe do prednosti. Otvorio se prostor kroz sredinu za brzonogog Kvinsija Meniga, koji je u punom trku vukao loptu, a zatim je prosledio do Nikole Terzića na levu stranu – usledio je milimetars­ki precizan šut mladog napadača u dalji ugao za početnu radnost domaćih navijača. Uspela je Vojvodina da se konsoliduj­e, posle uvodnog šoka. Zapretile su Lale preko Nebojše Bastajića i Ivana Vukčevića – prvi sa distance šutirao pored gola, udarac glavom drugog zaustavio golman Stevanović. Ispostavil­o se da je to sve od gostiju.

Preuzeli su crno-beli konce igre i u nastavku ređali šanse, na krilima raspoložen­ih Terzića, Meniga i Natha. Potonji je u 20. minutu kao na tacni uposlio Rikarda Gomeša, ali je prvi golgeter Superlige šutirao direktno u Emila Rockova u situaciji jedan na jedan. Nekoliko minuta kasnije probao je Terzić novim šutem sa distance, zatim je Natho gađao po sredini gola na centaršut Meniga, pre nego što su rukavice Rockova dodatno zagrejali Marko Jevtović dalekometn­om paljbom i Rikardo iz neposredne blizine. Da nije bilo nadahnutog čuvara mreže, Voša bi doživela pravi debakl već do poluvremen­a. Čuvao je Rockov čast svog tima na sve načine, iako ostavljen na vetrometin­i od strane saigrača.

Ipak, pred kraj poluvremen­a je nova kapitulaci­ja bila neminovna. U ekspresnoj kontri Beograđana, Rikardo se dao u sprint sa loptom, zastao, napravio dribling, pa iznenada šutirao iskosa sa desne strane. Uz pomoć stative špic sa Zelenortsk­ih Ostrva je upisao rekordni 26. pogodak u prvenstvu i dodatno se učvrstio na čelu liste strelaca. Samo 45 minuta je bilo dovoljno da crno-beli trasiraju put ka novom trijumfu. Sigurna prednost omogućila im je da u drugom poluvremen­u potpuno obore ritam i privedu posao kraju. Gosti su do počasnog gola stigli u dubokoj nadoknadi zahvaljuju­ći Neškoviću.

Trener Stanojević je situaciju na terenu iskoristio da odmori nosioce i ukaže šansu rezervisti­ma. Celo drugo poluvreme je odigrao rekovalesc­ent Ljubomir Fejsa, nešto manje minuta dobili su Jojić, Marković i Lutovac, a u finišu je u igru ušao i Obradović.

Celo drugo poluvreme odigrao je rekovalesc­ent Ljubomir Fejsa

 ?? RIKARDO GOMEŠ POSTAO JE REKORDER SUPERLIGE ??
RIKARDO GOMEŠ POSTAO JE REKORDER SUPERLIGE

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia