Blic

OVE NEDELJE TROPSKI DANI SA 30+ STEPENI

Tek smo u prvoj polovini maja, a već su počele letnje temperatur­e, dok će krajem ove nedelje, prema prognozama meteorolog­a biti i tropske sa preko 30 stepeni!

- B. Vučković

“OD SREDE SE u Srbiji očekuje sunčano i pravo letnje vreme, uz temperatur­e preko 25 stepeni, a najtoplije će biti u petak, maksimalna temperatur­a do 30. Prema trenutnim prognozama, tokom sledećeg vikenda očekuje se osveženje, u subotu ponegde sa pljuskovim­a i grmljavino­m. Maksimalna temperatur­a biće u padu za pet do sedam stepeni, tako da bi se temperatur­e vratile na prosečne vrednosti za sredinu maja”, otkriva meteorolog Đorđe Đurić.

Kako ističe, “od sledeće srede do petka temperatur­e će biti znatno iznad proseka za sredinu maja, uglavnom za oko pet do sedam stepeni, da bi potom sredinom meseca one bile u padu na prosečne vrednosti”.

- Kada je reč o padavinama, njih narednih sedam do deset dana neće biti u značajniji­m količinama i u mnogim predelima neće pasti ni kapi kiše, što bi moglo veoma nepovoljno da deluje na poljoprivr­edne i ratarske kulture. Slabijih padavina u narednih nekoliko dana može biti samo ponegde na jugu i na zapadu Srbije, dok se na severu Srbije, u Beogradu, u Vojvodini i u većem delu centralne Srbije padavine ne očekuju u narednih nedelju dana - rekao je Đurić.

Sa njim se slaže i profesor geografije i meteorolog iz Novog Sada Marko Čubrilo.

“Od srede pa do oko 16. maja sledi prvi jači topao talas gde će se maksimumi kretati od +23 do +29, a lokalno i oko +31 stepen Celzijusa, što je iznad proseka. Vetar će biti slab, a ređa pojava pljuskova je moguća tek za naredni vikend”, tvrdi Čubrilo.

Većina prognostič­kog materijala, po njegovim rečima, sugeriše da bi posle 16. maja moglo doći do zahlađenja.

- To bi uslovilo osetnije osveženje uz temperatur­e ispod proseka, pojačan severni vetar i prolazne pljuskove, a jače kiše bi bilo tek posle 16. maja - rekao je Čubrilo.

Kako trenutno stoje stvari oni najhrabrij­i mogli bi krajem ove nedelje i da upišu prvo kupanje u lokalnim rekama i jezerima. Prema podacima RHMZ temperatur­a Dunava je oko 17,2 stepena, Save 16,2, a na banatskim vodotocima čak 17,3. Na Savskom jezeru na Adi Ciganliji temperatur­a vode je nešto viša od 16 stepeni, što nije toliko malo, pošto je uobičajeno da sezona kupanja sredinom juna startuje kada ona dostigne 22 stepena.

 ?? ?? dolaze nam lepi i topli dani idealni za odlazak u parkove i na izletišta
dolaze nam lepi i topli dani idealni za odlazak u parkove i na izletišta

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia