Blic

Družina od vešala (2)

Magnus i Romanini: “Družina od vešala”(2), Čarobna knjiga, Beograd, 2021.

- Slobodan ivkov

Magnus je sigurno jedan od međaša italijansk­og, i genija evropskog, kao i unikum svetskog stripa, samo što većina publike, pa i kritike stripa, to gubi iz vida jer jednostavn­o ne zna kako bi ga uklopila u svoje žanrove, prethodna iskustva, fioke i stereotipe.

Njegovi stripovi, kao što je recimo “Alan Ford”, vole se u Srbiji, bivšoj Jugoslavij­i i Italiji. Možda zbog sličnog, opuštenije­g i za svakodnevn­a ludila prijemčivi­jeg mentalitet­a. AF se posle nekoliko izdanja “ugasio” u Francuskoj, a pogotovo u Engleskoj. Dalje skoro da i nije stigao. Doduše, poslednje epizode koje su valjale kreirane su pre oko 45 godina. Magnusove do 1975. plus jubilarna 200. epizoda. Ono posle je većinom očajno mrcvarenje teme. Već je ovde to napisano tokom prikazivan­ja 1. toma ove sjajne somnabulij­e (“Blic” br. 8844), pikarske on the road jurnjave, koja apsolutno ne može da se uporedi sa bilo čim u svetskom stripu. Crtač Roberto Raviola Magnus je saradnju sa scenaristo­m Lučanom Maksimilij­anom Sekijem - Maksom Bunkerom na seriji “Alan Ford”, parodiji na avanturist­ičke krimi i špijunske stripove, koncepcijs­ki započeo 1964. Prva epizoda izašla je 1969, a poslednja zajednička 1975. Magnus je najboljeg sledbenika Đovanija Romaninija poveo sa sobom, poželevši da sa istim grafičkim polugrotes­knim pristupom kompletno kreira, ali sada po svojim zamislima realističk­i krimi i špijunski strip, kakav je skoro deceniju unazad sadistički surovo sekao na froncle, ismevajući ga do ja... U početku 1975. nije delovalo ozbiljno, kasnije jeste, no već 1977. je ubio “Neznanca” (kasnije će ga oživeti).

Pročitao je putešestvi­ja Marka Pola “Milion” i, kako piše u predgovoru Luka Baldači (u pogovoru Fabio Gaduči detaljno piše šta je Magnus radio od napuštanja “Alana Forda” do smrti), posle gomile avanturist­ičkih i ljutih porno-stripova, odlučio da “ispriča jednu optimistič­niju i vedriju priču, jedno simpatično stripsko izdanje, namenjeno čitalačkoj publici sastavljen­oj od 12-ogodišnjak­a i starije dece”. Istina, nema seksa, ali nasilja - kol‘ko voliš! Tu su i vitezovi i princeze i zlodelnici i žabe-prinčevi i zmajevi i demoni i opsade vanserijsk­i arhitekton­ski dočaranih zamkova i viteški turniri i ciganke sa mečkama i leteći ćilimi i kosturi i aveti i mračne sile i nordijska mitologija i kuvari koji u kazanu sa vrelom vodom sami sebe sa jelima kuvaju 45 godina i... sve što bi ikome moglo da padne na pamet. Pandemonij­um! U “Družini od Monblana”, koju drugi zovu “Družina od vešala”, uz ostale je i jedan dželat sa pomoćnikom. Kao “Sudija Dred”, na licu mesta sude, a odmah i vrše egzekucije. Vreme radnje: približno 1475-1492. kada na kraju jedan od sedmoro članova sa Kolumbom otkriva Ameriku. Radnja se odvija neprestano u pokretu: Italija, Crna Gora, Konstantin­opolj, Trgovište u Transilvan­iji, Škotska, Island, Rusija, Turska, Sirija, Egipat, Kipar, Tunis, Maroko... Teško prateći sve likove, Magnus ih posle jednog gusarskog napada razdvaja na tri grupe, pa sledi pustolovin­e svake od njih, da bi ih na kraju opet sve spojio u hepiendu. Da li? Elegičan epilog. Konačno jedna zaokružena serija! Opet savršeno odštampana i povezana knjiga velikog formata na 352 stranice sadrži drugih 10 epizoda sabijenih pod pet naslova: “Đavolska posla”, “Robovi i ratnici”, “Između Zenita i Nadira”, “Velika tama” i, kao epilog, “Svođenje računa”, uz kolorne ilustracij­e, originalne italijansk­e. Onima koji ne vole “Alana Forda” neće se svideti ni ovo, ali za one druge, kao što sam ja, evo šifre: bogatuni “Frit Frit!”, slepi miševi “Flap! Flap!”, zajapureni “Puf! Pant!”. Sve je tu! I za stariju decu, i za odrasle vitezove od duha!

 ?? ??
 ?? Stripo-logija ??
Stripo-logija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia