Blic

CIVILNI VOJNI ROK BI TRAJAO 135 DANA?

- M. Tašković

Ako se ponovo uvede obavezni vojni rok, vratiće se i civilna služba jer Ustav Srbije predviđa pravo na prigovor savesti. Istorija nas uči da civilna služba traje 50 odsto duže od obaveznog vojnog roka, što znači da će se služiti 135 dana ukoliko obavezna vojska bude trajala tri meseca.

NAJAVA PREDSEDNIK­A ALEKSANDRA Vučića da će predložiti vraćanje obaveznog vojnog roka u trajanju od 90 dana pokrenula je brojne teme u javnosti, od toga da li je tri meseca dovoljno da se regrut vojno obuči, postoje li finansijsk­i i svi drugi uslovi za takvu odluku, do toga da li će svi vojno sposobni mladi ljudi morati da idu u vojsku?

Poslednje pitanje povlači sa sobom i nedoumicu da li će biti moguće zameniti služenje vojske pod oružjem civilnom službom?

“Lice nije dužno da, protivno svojoj veri ili ubeđenjima, ispunjava vojnu ili drugu obavezu koja uključuje upotrebu oružja. Lice koje se pozove na prigovor savesti može biti pozvano da ispuni vojnu obavezu bez obaveze da nosi oružje, u skladu sa zakonom”, stoji u članu 45 Ustava.

Takođe, kada se radi o dužini trajanja civilne službe u prvoj deceniji novog milenijuma u Srbiji ova služba je trajala 50 odsto duže od obaveznog vojnog roka. Tako je od 2005. do 2010. godine kada se “obavezna vojska” služila šest meseci civilna služba trajala devet meseci.

Dok Vlada Srbije 2010. godine nije ukinula obavezni vojni rok, regrutu koji iz “verskih, moralnih ili drugih opravdanih razloga savesti želi da služenje vojnog roka sa oružjem zameni civilnom službom, bilo je omogućeno vršenje civilne službe. Ona se obavljala u domovima zdravlja, gerontološ­kim centrima, pozorištim­a i drugim zdravstven­im i obrazovno-kulturnim ustanovama.

Civilna služba je uvek do sada trajala 50 odsto duže od obaveznog vojnog roka pod oružjem

Međutim, prigovor savesti nije mogao da ostvari regrut ako je posedovao dozvolu za nošenje ili držanje oružja, ako je pravnosnaž­no osuđivan za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti kao i za krivično delo ili prekršaj sa elementima nasilja koji se gone po privatnoj tužbi, ako se bavio prodajom ili popravkom oružja ili municije, ako je protiv njega pokrenut ili se vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, ako je prekršajno kažnjavan i osuđivan za izazivanje ili učestvovan­je u neredima i tučama, ako je član lovačkog, streljačko­g, streličars­kog ili drugog kluba, društva ili udruženja koje u svojim aktivnosti­ma ima upotrebu hladnog ili vatrenog oružja ili ako se utvrdi da je u podnetom zahtevu za civilnu službu dao neistinite podatke.

 ?? ??
 ?? ?? civilna služba po raznim državnim ustanovama
civilna služba po raznim državnim ustanovama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia