Blic

Ispovest ljubavi i tuge koju celi život nosimo

- Piše Ljubica Lazić

Za Božu sam čuo pre mnogo, mnogo godina od svoje drage prijatelji­ce i prekrasne muzičarke, pokojne Jadranke Stojaković. Bio je tada sasvim nepoznat široj publici, a ona mi je rekla: “Ima jedan mali, poseban pevač...”, priča Miroslav Tadić.

GITARSKA LEGENDA MIROSLAV Tadić održaće po prvi put koncert „Etno veze“, na kojem će mu između ostalih specijalni gost biti svetski poznat umetnik Božo Vrećo. Beogradska publika će tako imati jedinstven­u priliku da 21. maja u okviru Guitar Art festivala po prvi put vidi dvojicu umetnika zajedno.

Kako ste se upoznali i poče li saradnju?

Tadić: Za Božu sam čuo pre mnogo, mnogo godina od svoje drage prijatelji­ce i prekrasne muzičarke, pokojne Jadranke Stojaković. Bio je tada sasvim nepoznat široj publici, a ona mi je rekla “Ima jedan mali (bio je tada još vrlo mlad), poseban pevač...” Kako su godine prolazile sve više sam slušao o njemu i najzad uspeo da ga čujem u živo na Kolarcu 2015. godine. Tada smo se i upoznali i obojica istodobno izrazili želju da sarađujemo. Koju godinu kasnije to se i ostvarilo na njegovom predivnom koncertu u Šibeniku, a zatim mi je bilo zadovoljst­vo da gostujem i na njegovom CD-U “Melek”. Kada me direktor GAF festivala Boško Radojković zamolio da za ovogodišnj­i nastup izaberem goste sa kojima još nisam nastupao u Beogradu, Božo je bio moj prvi izbor jer za mene je svaka saradnja sa njim pravi muzički praznik.

Vrećo: Opet taj čarobni Beograd i Kolarac, sjajan razgovor i duša koja se osjeća i kroz muziku koju stvara i kroz život koji živi, pa onda Šibenik i tvrdjava Sv. Mihovila gdje smo skupa nastupali na mom koncertu i bilo je posve nestvarno i prekrasno, sve ostalo je samo ljubav i prijateljs­tvo koje se svakim danom i godinama intenzivir­alo i postajalo jače.

Da li je vaša inspiracij­a tra dicionalna muzika? Ģta tu muziku čini večnom?

Tadić: Da, to je moja najveća i najčešća inspiracij­a. Iza njene prividne jednostavn­osti leži veoma duboka i drevna emocija koju je nemoguće kopirati i koja je čini večnom i aktuelnom stotinama generacija.

Vrećo: Cijeli moj studij je zapravo polifonija i magična monofona muzika Balkana otud i sevdah i tužbalice i obredne pjesme i dakako sve što nosi tradiciona­lnu notu u svojoj srži. Onom koja odoljeva vijekovima čini je ljepota njene emotivnost­i, onog najdubljeg “patosa” čovjeka koji voli, pati, sanja i čezne, njena melizmatik­a koju čine i vizantijsk­i napjevi i Sefardski zvuci i obojenosti, orijentaln­i makami i dakako tekstovi koji su skoro pa uvjek izražavali tragediju ljubavi, njenu žrtvu i čistotu istine da nekog volite.

Kako objašnjava­te balkan sku muziku?

Tadić: To je jedna ogromna, nepresušna riznica koju svet još nije dovoljno upoznao. Kad bih mogao da je objasnim onda bih bio pisac ili pesnik, i to vrlo dobar!

Vrećo: Magična, spiritualn­a, iz više nivoa, ljekovita, bezžanrovs­ka, bezvremens­ka, katarzična, mantrična i poput ispovjesti ljubavi i tuge koju cijeli život nosimo i kao breme i kao najveći dar.

Ģta je za vas Balkan?

Tadić: Koren i prostrani dom jer poreklo vodim iz mnogih njegovih krajeva.

Vrećo: Dom. Tu gdje pripadam oduvjek i kome se odasvud vraćam, odatle je sve počelo i za mene to je najvrjedni­ji dragulj u kulturološ­kom i tradicijsk­om domenu, spoj je nestvarnog i mitološkog, okultnog i duhovnog u svakom segmentu stvaranja i pronicanja u to nedokučivo. Zato i jeste čarobno tlo u kome svaki detalj, stih i pripjev, svaki pokret i svaki zvuk čine savršenu sinergiju i unikatnost.

Da li postoji tradiciona­lna pesma za koju ste posebno vezani?

Tadić: Ima ih puno, a koja mi je najbliža, to zavisi od dana. Danas, na primer, to je “A što ti je, mila kćeri, jelek raskopčan”.

Vrećo: Više njih, sa svih krajeva, a jedna od njih je svakako „Stanika mi bolna legnala“.

Vi ne živite u Beogradu, ali se njemu vraćate. Da li se promenio? Kakva je sada beogradska publika?

Tadić: Beograd je grad u kojem sam proveo detinjstvo i ranu mladost, a to je ono što ostaje u nama usađeno do kraja života. Naravno da se i te kako promenio od mog odlaska 1979. godine. Ali taj današnji Beograd koji se stalno menja i raste živi u meni paralelno sa Beogradom iz mog sećanja u nekakvoj čudnoj harmoniji. Radujem se svakom povratku u taj grad i to sve više i više kako godine teku. Beogradska publika je prema meni uvek bila velikodušn­a i svaki nastup tu me ispunjava radošću i željom da dam apsolutno sve od sebe.

Vrećo: Tu sam studirao, tu žive moji prijatelji, najvoljeni­ji ljudi, tu živi velika ljubav za sve što stvaram i svaki koncert je neponovlji­v i poseban u svakom segmentu. Beograd se kao i svi drugi gradovi konstantno mjenja i gradi, al ja ga uvjek vidim kroz starine i patinu prošlih vremena i živim i stvaram osjećajući njegovu viševjekov­nu snažnu energiju koja pulsira i inspiriše. Tome se vraćam i mojom divnoj publici koja najiskreni­je voli i diše zajedno sa mnom na sceni. Radujem se svakom novom povratku i Beograd će uvjek biti pored Sarajeva, moj dom.

Pored muzike, šta je još uti calo na razvoj i vaše stva ralaštvo?

Tadić: Imao sam veliku sreću da odrastem u umetničkoj porodici u kojoj su se pozorište, film, muzika i umetnost uopšte veoma cenili i uvek mi bili na dohvat ruke. Toplina i podrška moje porodice bili su presudni da izaberem ovaj put i na njemu istrajem.

Vrećo: Moji korijeni, italijansk­o-dalmatinsk­o-crnogorsko-hercegovač­ko-bosanski, arheološka dubina izučenog i arhivirano­g kroz moj studij o svemu što je moglo da me iskleše kao umjetnika i nekog ko živi sevdah, istorija i vjekovna preplitanj­a i migracije naroda i njihovih nematerija­lnih kulturološ­kih vrijednost­i, artefakti i antikvitet­i iz starih knjiga, fotografij­a i predmeta, sudbine ljudi, istinitost njihovih života,emotivnost, osmjesi, suze, dobrota i ljubav zbog koje postojimo.to me upotpunjuj­e u mom stvaralašt­vu i izričaju.

Na koncertu 21. maja na stupa više izvođača. Da li ćete izvesti nešto svi zajed no? Da li postoji nešto što spaja sve vas?

Tadić: Da, svakako, spaja nas mnogo važnih stvari, od ljubavi prema tradiciona­lnoj muzici i želji za njenim istraživan­jem pa do uzajamnog poštovanja i prijateljs­tva koje se razvija bez obzira na fizičku daljinu među nama. Naš cilj je da sa slušaocima podelimo onu duboku nit koja nas sve spaja i kao umetnike i kao ljudska bića. Iako će koncert biti prošaran raznim kombinacij­ama muzičara sigurno nećemo propustiti priliku da nešto izvedemo svi zajedno.

Vrećo: Generalno u muzici ne postoji granica, pa stoga spaja nas višestruko najprije ljubav ka življenju iste i ta nadahnuta interpreta­cija i muziciranj­e koje može samo stvoriti harmoniju srca koja vole. Tako će i biti.

Ulaznice za ovaj koncert dostupne su po cenama od 1.890 do 4.890 dinara na blagajni MTS dvorane i putem prodajne mreže Tickets.rs.

 ?? ??
 ?? ?? Beogradska publika će imati jedinstven­u priliku da 21. maja u okviru *uitar $rt Iestivala po prvi put vidi dvojicu umetnika zajedno
Beogradska publika će imati jedinstven­u priliku da 21. maja u okviru *uitar $rt Iestivala po prvi put vidi dvojicu umetnika zajedno

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia