Blic

MUČI VAS CELULIT? REŠITE GA SE ČAJEM

- SOFIJA KUZMANOVIĆ

U borbi protiv celulita ne morate da koristite skupe preparate. Izuzetno su efikasni i biljni čajevi, koji su ujedno i diuretici, pa pomažu pri izbacivanj­u vode

STIŽE LEPO VREME, pantalone su sve tanje, suknje sve kraće, pa ako vas muči celulit, teže ga je prikriti nego zimi debelom garderobom. Dakle, krećemo u borbu protiv njega, ali ne morate da koristite skupe preparate. Izuzetno su efikasni i biljni čajevi koji su ujedno i diuretici, pa pomažu izbacivanj­e vode iz masnih ćelija, koje i prave ona ružna udubljenja na koži, odnosno celulit. U svakom slučaju su i zdravi i korisni. Ali, nisu svi čajevi podjednako efikasni, pa smo mi izabrali tri proverena.

OD PERŠUNA I LIMUNA

Peršun je oduvek poznat kao efikasan diuretik, a u kombinacij­i sa limunom dobićete čaj protiv celulita.

Priprema

Kašiku osušenog peršunovog lista prelijte sa 250 ml ključale vode i kuvajte još dva-tri minuta. Sklonite s ringle, procedite i dodajte sok od polovine ceđenog limuna. Pijte po 250 ml 30 minuta pre ručka i večere.

OD ĐUMBIRA

Koliko je đumbir zdrav, znamo, a više nije ni nedostupan. Ako ste ga već nabavili, za kuvanje jela odvojte deo i napravite čaj.

Priprema

Operite koren đumbira, oljuštite ga i iseckajte na kolutove. Stavite ga u šerpicu i prelijte proključal­om vodom – oko centimetar i po đumbira ide na 250 ml vode. Poklopite, kuvajte još oko pet minuta, pa ostavite da odstoji oko 15 minuta. Procedite, po želji zasladite medom ili dodajte sok od limuna. Pijte topao ili hladan čaj, triput dnevno po 250 ml.

OD MASLAČKA

Bar maslačka ima svuda. Naravno, ako ga berete, obratite pažnju da bude sa livade van grada, odnosno da ne bude zagađen.

Priprema

Kašičicu usitnjenog suvog korena maslačka kuvajte u dva i po decilitra vode na laganoj vatri od tri do pet minuta. Sklonite ga sa ringle, pa dodajte 250 ml prokuvane vode. Ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Čaj pijte triput dnevno po 250 ml.

 ?? ?? Biljni čajevi smanjuju zadržavanj­e vode, pa ćete Brže mršaviti
Biljni čajevi smanjuju zadržavanj­e vode, pa ćete Brže mršaviti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia