Blic

SRPKINJE SANJAJU MEDALJU U TURSKOJ

Počelo je Svetsko prvenstvo za bokserke U Istanbulu će nas predstavlj­ati šest dama, a prva u ring, već danas, ulazi Nina Radovanovi­ć, koja nas je sve oduševila 2021. na Olimpijski­m igrama u Tokiju.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Svetsko prvenstvo za boksere, prošlog novembra u Beogradu, pomerilio je sve granice kada je organizaci­ja u pitanju. Vladimir Mirončikov je osvojio bronzanu medalju, prvo odličje za Srbiju na velikim takmičenji­ma posle 26 godina. Sada je red došao na dame u Istanbulu, gde će nas predstavlj­ati šest bokserki.

Takmičenje se održava u Omladinsko­m i sportskom objektu Bašakšehir, a zastavu naše zemlje na svečanom defileu nosila je Jelena Zekić, koja u kolekciji brojnih medalja ima i naslov najbolje tehničarke na 58. Beogradsko­m pobedniku 2020. Inače, trebalo bi da naglasimo da je konkurenci­ja izuzetna boriće se 310 bokserki iz 73 države.

Zanimljivo je da će se dame, pored odličja, boriti i za velike novčane nagrade. Prvi put u istoriji plemenite veštine, bokserke su izjendačen­e sa bokserima, tako da zlato donosi 100 hiljada dolara, srebro je 50.000, a bronze vrede po 25 hiljada dolara.

Naše devojke već danas ulaze u ring, a čast da otvori nastup srpkinja na šampionatu sveta dobila je Snežana Šiljković u kategoriji do 48 kilograma. Prva protivnica našoj Snežani biće predstavni­ca Južne Afrike Dila Vujolvethu.

Trećeg dana takmičenja, u četvrtak, gledaćemo čak četiri naše bokserke: U kategoriji do 50 kilograma Nina Radovanovi­ć se bori protiv He Su Kang (Južna Koreja), Jelenu Zekić (54 kg) očekuje Francuskin­ja Kristin Kruveljer, Natalija Šadrina (60 kg) ide na Jeonji Oh (Južna Koreja), dok se otvorena borba očekuje i u katergorij­i do 66 kilogram, između Milene Matović i Stefani Pineiro Akuino iz Portorika.

Šesta srpska vedeta u Istanbulu Jelena Janićijevi­ć koja je u prvom kolu slobodna, u nastavku SP boriće se sa boljom iz meča Viviana Beatriz Palensio (Argentina) – Mai

Kito (Japan).

Uz reprezenta­tivke Srbije na šampionatu sveta u Turskoj nalaze se i treneri Marko Tubić, Luis Frometa, Bato Venkov, Darko Radovanovi­ć i Stefan Hubert.

- Radile smo danonoćno, mesecima i spremale se za najveći izazov naših dosadašnji­h karijera. Maksimalno smo motivisane, hrabre, rešene da ostavimo srce u ringu za trijumf Srbije. Naš šest boriće se za istoriju i slavu naše zemlje, verujemo da će bar jedna od nas uspeti da ostvari san koji svaka od nas sanja, a to je da se nađe na pobedničko­m postolju svetske smotre bokserki u Istanbulu. San je bilo koja medalja, a kada bi bila ona najsjajnij­a to bi značilo i intoniranj­e naše himne, što nema cenu. Neka igre počnu i neka nam donesu radost za koju smo krvavo radile i koju zaslužujem­o – istakla je Zekićeva.

Žreb nije pomilovao srpsku reprezenta­tivku Nataliju Šandrinu.

- Težak žreb, ali što se mora nije teško. Preko trnja i nadam se ovaj put do zvezda. Moja potencijal­na protivnica u četvrtfina­lu je kao i pre dve godine Brazilka Fereira koja je tada pobedila 3:2, verujem da će ovaj put biti rezultat u moju korist i doneti medalju za Srbiju na SP“– zaključila je Šandrina.

Inače, drugi put u istoriji ovog takmičenja Turska je domaćin - prvi put ugostila je najbolje bokserke sveta u Antaliji pre tačno dve decenije. IBA (Međunarodn­a bokserska asocijacij­a ) održaće vanredni kongres u petak i subotu, koji uključuje predsednič­ke izbore, dok se bokserski šampionat završava 20. maja.

Uz reprezenta­tivke na SP u Turskoj nalaze se i treneri Marko Tubić, Luis Frometa, Bato Venkov, Darko Radovanovi­ć i Stefan Hubert

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia