Blic

NOVAKU JE RIM KLJUČ ZA PARIZ

Bez prvog mesta

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Najbolji teniser sveta bi mogao da padne i na treću poziciju na ATP listi uoči Rolan Garosa ako ne bude stigao do četvrtfina­la, a Aleksandar Zverev u Italiji uzme trofej.

Ako biste znali veličanstv­enost trojke, šestice i devetke, imali biste ključ univerzuma, govorio je Nikola Tesla. Od juče, Novak Đoković je počeo rekordnu 369 nedelju na vrhu ATP liste. Najbolji teniser sveta nikada nije krio fascinacij­u i neku vrstu povezanost­i sa naučnikom koji je, kao i Novak, često bivao neshvaćen jer je bio ispred svog vremena.

Đoković će, međutim, morati da u Rimu iskoristi tu energiju kako bi i narednog ponedeljka ostao broj 1 i tako obezbedio da bude prvi nosilac na Rolan Garosu (od 22, maja do 5. juna). A to neće biti ni malo lako, i pored Tesline pomoći. Naime, njemu će biti obrisano 600 bodova osvojenih prošle godine, kada ga je Rafa Nadal pobedio u finalu. Novak je obezbedio 10 poena u Rimu, pošto je slobodan u prvom kolu, i sada je u “debelom minusu” od 590 poena u odnosu na 2021.

I, to nije sve - on zaostaje 310 bodova za Danilom Medvedevom Možda zvuči komplikova­no, kao i Teslina teorija, ali nije. Rus će narednog ponedeljka imati 7.980, dok Đoković mora da stigne bar do polufinala i 8.050 bodova. Znači, potrebno je da u Rimu pobedi najmanje četvoricu rivala, počevši sa neugodnim i neumornim Aslanom Karacevim protiv kog bi trebalo da igra danas i ili sutra. Ako stigne do finala, onda će da obezbedi još tri nedelje na vrhu, ukupno 372.

Međutim, ni to nije sve. Novak bi za šest dana mogao da padne na treću poziciju ako ne bude stigao bar do četvrtfina­la Rima, a Aleksandar Zverev osvoji titulu. Nemac bi tako imao 7.840 bodova i prestigao bi Đokoviću koji u Italiji startuje od 7.670 bodova. E, to je već veliki problem.

Rim je teren na kojem će Nadal pokušati da se vrati u top 4 i na taj način izbegne da se sa Đokovićem sretne u četvrtfina­lu Rolan Garosa. Španca očekuje težak zadatak - mora da odbrani titulu, a da Stefanos Cicipas, koji je trenutno ispred njega, ne stigne do finala. Zanimljivo je da su upravo njih dvojica juče zajedno trenirali.

Računica je bezbroj i samo Novak zna da je pred njim period od kojeg dosta zavisi nastavak sezone. Bukvalno, svaki meč može da bude presudan, pri čemu je konkurenci­ja nikada jača. Mladi Karlos Alkaraz se zbog umora povukao iz Rima, ali tu će biti praktično svi teniseri iz prvih 30 na planeti.

Đoković je po dolasku u Italiju ponovio da se oseća dobro i da je zadovoljan igrama u Madridu. Rezultat je, naravno, mogao da bude bolji, međutim, Alkaraz je prethodne nedelje bio nepobediv.

- Ne sumnjam da sam na dobrom putu - rekao je Đoković.

Novak je, u međuvremen­u, pao na treće mesto favorita za trijumf na drugom grend slemu u 2022. Nadal je ostao prvi, ali je sada upravo Alkaraz ispred njega. Jasno je da to ništa ne mora da znači kada se izađe na parisku šljaku gde

Naš teniser u Rimu brani 600 bodova iz 2021, kada je u finalu poražen od Nadala. Zasad je osvojio samo 10 jer se direktno plasirao u 2. kolo

ĐOKOVIĆ JE ZAPOČEO REKORDNU 369. NEDELJU NA VRHU ATP LISTE, ISPRED MEDVEDEVA I ZVEREVA

za pobedu nisu dovoljna dva seta. Alkaraz je ove godine stigao do trećeg kola Australija­n opena gde ga je sa 3:2 pobedio Mateo Beretini. Inače, 19-godišnji Španac je u karijeri odigrao ukupno četiri meča u pet setova, a to je nešto što se ne uči preko noći. već sa vremenom.

- Njegov napredak je neverovata­n, veoma je fin momak i van terena. Želim mu sve najbolja - izjavio je Đoković o Alkarazu.

Za Novaka je Rim ključ

koji može širom da mu otvori vrata Rolan Garosa i prilika koju ne sme da propusti. Jer, tri nedelje posle Pariza igra se Vimbldon za koji će, ponovo, biti potrebno dosta vremena za pripremu. A, Đoković ima sve, samo ne dovoljno vremena, nakon što je od početka godine odigrao samo 11 mečeva (7-4). Alkaraz iza sebe ima 31 meč (28-3), Nadal 24 (22-2), Cicipas čak 38 (27-9), Kecmanović 33 (23-10)... Novak mora da ubrza tempo.

Laslo Đere je pobedio Hrvata Bornu Ćorića sa 6:2, 6:7, 6:2 i plasirao se u 2. kolo turnira u Rimu, gde će igrati sa veteranom Stanom Vavrinkom

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia