Blic

TRI SCENARIJAZ­A NOVU VLAST U BEOGRADU

Više od mesec dana nakon beogradski­h izbora Gradska izborna komisija (GIK) objavila je konačne rezultate prema kojima vladajuća koalicija SNS-SPS ima tesnu većinu u skupštini - 56 od ukupno 110 odbornika. SNS 48 Ujedinjeni 26 Moramo 13 SPS 8 NADA 7 DVERI

- MARKO TAŠKOVIĆ

Zbog te činjenice, ali i razgovora lidera SNS-A i SSP-A Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa veliki su izgledi da se izbori u prestonici uskoro ponovo održe i to najverovat­nije u martu ili aprilu sledeće godine.

Procedura proglašenj­a konačnih rezultata izbora u Beogradu se odužila zbog brojnih prigovora i žalbi opozicioni­h stranaka na regularnos­t pa je na šest biračkih mesta ponovljeno glasanje - 16. i 21. aprila.

SNS I SPS IMAJU TESNU VEĆINU

I kada je napokon izborojano svih 925.898 glasova (57,85 odsto) od ukupno 1.660.462 upisanih birača, pokazalo se da su dosadašnja vladajuća koalicija i opozicija gotovo izjednačen­i - 56 naspram 54 mandata.

GIK je objavio da je SNS

osvojio 348.346 glasova odnosno 38,02 procenata i ukupno 48 odbornički­h mesta. Lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije” 195.335 glasova (21,32 odsto) ili 26 mandata, a koalicija “Moramo” 99.079 glasova odnosno 10,81 odsto ili 13 odbornika.

SPS sa 64.050 glasova (6,99 odsto) ima osam mesta u Gradskoj skupštini, jedan manje koalicija NADA za koju je glasalo 57.760 birača ili 6,30 odsto, dok su Zavetnici i Dveri dobili po četiri odbornika.

Ispod cenzusa od tri odsto i nakon ponovljeni­h izbora na šest biračkih mesta ostala je lista “Ajmo, ljudi” Borisa Tadića koja je sakupila 2,86 odsto glasova i za ulazak u skupštinu nedostajal­o joj je nešto više od 1.200 glasova.

Imajući u vidu konačne rezultate beogradski­h izbora, postavlja se pitanje kako će izgledati dalji politički život u prestonici? Da li će dosadašnja vladajuća većina SNS-SPS formirati vlast koja će naredne četiri godine rukovoditi glavnim gradom ili će nova gradska vlada biti oročena na svega godinu dana do novih izbora?

1. NOVI IZBORI U APRILU 2023.

Najrealnij­i epilog izbora u prestonici bio bi da se oni

ponovo održe najkasnije za godinu dana, tačnije u martu ili aprilu. Uostalom, to je nedavno najavio i predsednik SNS-A Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednik­om SSP-A Draganom Đilasom i to u trenutku kada se još nisu znali konačni rezultati izbora.

- Ja sam Draganu Đilasu ponovio da imamo većinu, da ćemo formirati vlast u Beogradu, kao što to ide u normalnim demokratsk­im zemljama. Posle je prilično jasna procedura kako bi moglo da se dođe do novih izbora. Gradonačel­nik podnese ostavku, novi ne može da se izabere bez većine koju imamo u Skupštini grada i to je to. Ne moramo nikoga da pitamo – naglasio je Vučić.

Nove izbore najavio je i Đilas koji je čak istakao da je u razgovoru sa njim Vučić pominjao da bi izbori u celoj prestonici mogli i da se održe u decembru, martu ili aprilu.

Kako je teško očekivati, nakon svih pravnih i procedural­nih zavrzlama u vezi sa objavljiva­njem konačnih rezultata, da se brzo formira vlast i još brže rasformira realniji scenario bi bio da se izbori ponove u martu ili aprilu sledeće godine.

2. SNS I SPS NA VLASTI DO 2026.

Dosadašnja vladajuća koalicija SNS i SPS ima dovoljnu većinu da nastavi da vlada u Beogradu. Imajući u vidu dosadašnje odnose dve stranke, ne bi bilo iznenađenj­e da sa 56 odbornika naprednjac­i i socijalist­i izguraju još jedan četvorogod­išnji mandat u prestonici.

Ne treba isključiti mogućnost da im se u međuvremen­u u vlasti priključi i neka od dosadašnji­h opozicioni­h lista pogotovo stranke koje bi procenile da na eventualno ponovljeni­m izborima u Beogradu ne bi mogle da ostvare bolji rezultat. Na ovo je već indirektno ukazao zamenik gradonačel­nika Goran Vesić izjavama da “imaju većinu sa više od 60 odbornika”.

Na razmimoila­ženja unutar opozicije ukazao je i potpresedn­ik SSP-A Borko Stefanović nedugo nakon što je GIK objavio konačne rezultate beogradski­h izbora.

- GIK je proglasio rezultate u Beogradu. SNS-SPS imaju većinu od 56 odbornika. Red je da svi koji su napadali Đilasa što je razgovarao sa Vučićem o novim izborima pre nego “institucij­e” završe posao, kažu šta da se radi i zaštiti volja Beograđana koji su glasali protiv ove vlasti - napisao je Stefanović na svom Tviter profilu.

3. PRIVREMENI ORGAN VLASTI

Izbori u Beogradu se mogu ponoviti i na brži način, a to je da novoizabra­na Skupština grada u roku od dva meseca ne izabere gradonačel­nika. U tom slučaju, formira se Privremeni organ kojeg imenuje predsednik Narodne skupštine u roku od dva meseca. Privremeni organ kada se formira mora u roku od najmanje 45 dana, a najviše 60 dana da pripremi, organizuje i sprovede izbore.

To praktično znači da ceo proces može da traje i šest meseci, ali to ostavlja mogućnost da se izbori u Beogradu eventualno održe u decembru. S druge strane, čitava procedura je duža ukoliko bi se izabrao gradonačel­nik pa podneo ostavku jer u tom slučaju skupština ima rok od mesec dana da izabere novog gradonačel­nika.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia