Blic

Obavezan vojni rok možda bude, možda ne

-

PRIČA O VRAĆANJU obaveznog vojnog roka ustalasala je i podelila javnost u Srbiji, jedni su “za”, drugi “protiv”, a treći bi prvo voleli da vide “računicu”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je prvi aktuelizov­ao ovu ideju, juče je na pitanje novinara za detalje o redovnom služenju vojnog roka, da li obaveza ostaje za one koji napune 18 godina, da li će se odnositi retroaktiv­no i postoji li gornja starosna granica, ukazao “da ne može da govori o detaljima, jer je tek otvorena debata”.

- Tek smo otvorili debatu, ne žurite sa zaključcim­a. Možda bude, a možda i ne. Ja sam rekao šta ja mislim. Ja sam za - podvukao je predsednik Vučić.

On je ukazao da postoji mnogo argumenata i za i protiv.

- Ovo je demokratsk­a država, i u njoj mora da se razgovara o svemu. Kada prođu četiri meseca, videćemo - rekao je Vučić.

On je još ranije obelodanio da će odluku na kraju doneti parlament, posle široke

javne rasprave.

- Moj predlog je da se razmišlja o tome da se uvede obavezni vojni rok od 90 dana. Svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, ne godinu niti šest meseci.

Podsetimo, većina vojnih analitičar­a je otvoreno podržala ideju, uz napomenu da je spomenutih 90 dana, koliko bi trajao vojni rok, minimalno vreme za osnovnu obuku. Druga stvar na koju su mnogi ukazivali je način na koji bi mlade, u vreme četvrte industrijs­ke revolucije, trebalo zaintereso­vati. A tu je spisak poduži: od atraktivne obuke, solidne novčane nadoknade, pa do mogućnosti da svi koji žele, a odrade vojni rok, dobiju mesto na budžetu nekog od željenih fakulteta.

 ?? ?? Većina Vojnih analitičar­a je podržala ideju, uz napomenu da je 90 dana minimalno Vreme za osnovnu obuku
Većina Vojnih analitičar­a je podržala ideju, uz napomenu da je 90 dana minimalno Vreme za osnovnu obuku

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia