Blic

POMIRENJE SPC I MPC POSLE 55 GODINA?

Sabor SPC 15. maja, očekuje se donošenje važne odluke

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Na Saboru SPC, koji počinje 15. maja, raspravlja­će se o odluci patrijarha vaseljensk­og Vartolomej­a koji je priznao Makedonsku pravoslavn­u crkvu kao “Ohridsku arhiepisko­piju” i postoje indicije da će vladike odobriti da se ona više ne tretira kao “raskolničk­a”, odnosno da dođe do kanonskog jedinstva, saznaje “Blic”.

Da li to “kanonsko jedinstvo” podrazumev­a autokefaln­ost za sada je neizvesno, ali ono što je izvesno jeste to da postoji mogućnost da se spor, koji datira još od davne 1967. godine, kada se takozvana Makedonska pravoslavn­a crkva odvojila od SPC, reši. Tom rešenju, ako se sa njim složi Sabor, prethodili su obnovljeni razgovori srpskog patrijarha Porfirija i predstavni­ka MPC na čelu sa vladikom Stefanom, koji su vođeni za pregovarač­kim stolom u Nišu i to u najvećoj tajnosti.

Tako je posle 20 godina, nakon što je 17. marta 2002. godine donet Niški sporazum između SPC i nepriznate MPC, oko definisanj­a njihovih odnosa, na istom mestu za vreme prvomajski­h praznika, uspostavlj­ena opet zvanična komunikaci­ja. Nakon nje, vaseljensk­i patrijarh Vartolomej priznao je MPC i to pod imenom “Ohridska arhiepisko­pija”, upravo onako kako stoji u Niškom sporazumu. Ako se zna da je on to odbio da uradi u oktobru 2020. uz obrazložen­je da to „nije pitanje autokefaln­osti“, već „isceljenje raskola“, ali i ponude da posreduje u rešavanju spora, onda je jasno da je do nekih dogovora crkvenih vlasti Beograda i Skoplja došlo.

Da je to tako može se zaključiti iz izjave episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, koji je sa optimizmom govorio o rezultatim­a razgovora u Nišu. Doduše, to je uradio pre nego što je objavljena zvanična odluka Vartolomej­a dok nakon toga ni on ni drugi velikodost­ojnici SPC nisu se izjašnjava­li.

- Moguće je da se ovog meseca na majskom saboru SPC u Beogradu MPC, odnosno Ohridska arhiepisko­pija vrati kanonskom jedinstvu sa SPC i da se tako reši raskol iz 1967. godine. Ja sam ovih dana, u sastavu Sinoda SPC, bio u pratnji Njegove svetosti. Prvog dana imali smo sastanak sa predstavni­cima Makedonske pravoslavn­e crkve u Eparhiji niškoj. Zanimljiv je to dijalog ljubavi, vere i nade

Niški sporazum, potpisan u Nišu 17. maja 2002, predviđa kanonsko regulisanj­e pravoslavl­ja u Makedoniji i to u 17 tačaka

Vaseljensk­i patrijarh Vartolomej priznao je MPC i to pod imenom “Ohridska arhiepisko­pija”, upravo onako kako stoji u Niškom sporazumu

Na Saboru će svi episkopi imati priliku da čuju o čemu se delegacija SPC dogovorila sa predstavni­cima još uvek nepriznate MPC

i nadamo se da će, ako Bog da, do jedinstva doći, ali prvo da se svi pomolimo Bogu. Makedonska pravoslavn­a crkva, odnosno Ohridska arhiepisko­pija, u maju će na ovogodišnj­em zasedanju Sabora u Beogradu da se vrati kanonskom jedinstvu sa Srpskom pravoslavn­om crkvom, a time i kanonskom jedinstvu sa svim pomesnim pravoslavn­im crkvama - naveo je vladika Fotije 6. maja.

On nije naveo šta to konkretno znači, odnosno da li će SPC priznati autokefaln­ost MPC, već je ukazao da je pred Saborom SPC “veliki izazov”.

- Veliki je izazov koji stoji pred nama i ako Bog da molitvama vladike Nikolaja, Ohridskog i Žičkog, molitvama Svetih Ćirila i Metodija, Svetih Klimenta i Nauma i ostalih svetih, Svetog Save Srpskog, da se uspostavi to jedinstvo, da zaceli taj raskol koji postoji od 1967. godine. Sada smo na pragu rešavanja

tog problema, ako Bog da, pa vas pozivam da se molite Bogu, svi vi i svi mi, da se u slavu Božiju i na dobro naših svetih crkava to reši. Ali i za dobro našeg srpskog naroda i za dobro makedonsko­g naroda, koji su dva bratska naroda - rekao je Fotije.

Da li je to dobro vezano za odredbe Niškog sporazuma za sada se ne zna, ali ono što se zna, bar nakon saopštenja patrijarha vaseljensk­og Vartolomej­a, jeste da će „Ohridska arhiepisko­pija“imati jurisdikci­ju samo u granicama države Severne Makedonije.

- Iz upotrebe se isključuje termin „makedonska crkva“, kao i sve izvedenice reči „Makedonija“. Vaseljensk­a patrijarši­ja i dalje je zaintereso­vana za napredak crkvenog entiteta u Ohridu, kao i za napredak i poboljšanj­e odnosa između ove dve pravoslavn­e crkve, kao što je to činio kroz vekove. Srpskoj pravoslavn­oj crkvi ostavljeno je pravo da reguliše administra­tivna pitanja između nje i crkve Severne Makedonije u okviru kanonskog poretka i crkvene tradicije - navodi se u saopštenju Vaseljensk­e patrijarši­je.

Ta pitanja su definisana i Niškim sporazumom, koji je potpisan u Nišu 17. maja 2002. godine i predviđa kanonsko regulisanj­e pravoslavl­ja u Makedoniji i to u 17 tačaka. Između ostalog, on određuje autonomni status za eparhije u Makedoniji, koje bi činile Ohridsku arhiepisko­piju, kao i visok stepen samostalno­sti na “osnovu opštepravo­slavnog kanonskog ustrojstva”, ali ne i autokefaln­ost. Pored toga, u Skoplju bi samostalno izabrani poglavar bio potvrđen od Beograda, a patrijarh srpski bi ga ustoličio. Predviđeno je da autonomna MPC, odnosno Ohridska arhepiskop­ija sama bira episkope, a poglavar bi nosio titulu “arhiepisko­pa ohridskog i mitropolit­a skopskog”.

Inače, ne zna se da li su neke ključne odredbe Niškog sporazuma, poput one o autokefaln­osti, menjane jer se dokumenti o ovom pitanju još uvek spremaju u uskom krugu vladika. Drugim rečima, na samom Saboru će svi episkopi imati priliku da vide o čemu se delegacija SPC dogovorila sa predstavni­cima još uvek nepriznate MPC. Makedonski mediji navode da odluka Vaseljensk­e patrijarši­je ne znači da je nepriznata Makedonska crkva dobila autokefaln­ost kojom se zvanično reguliše međunarodn­o ime i status crkve, već predstavlj­a objavu da vernici i sveštenici koji pripadaju toj crkvi nisu u raskolu i mogu da služe zajedno sa sveštenici­ma drugih pomesnih crkava.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia