Blic

STRUJA MORA DA POSKUPI, NE ZNA SE KAD I KOLIKO

Struja u Srbiji mora da poskupi, ali se još ne zna kada će to biti, ni koliko će tačno poskupljen­je iznositi, saopšteno je iz resornog ministarst­va. Građane Srbije očekuju više cene električne enrgije

- SUZANA LAKIĆ

Dodatnih zvaničnih informacij­a nema, a nezvanično struja bi mogla da poskupi već tokom leta. Korekcija cene je najavljena još prošle godine, a kako sada stvari stoje, nužnih koraka koji prethode promeni cenovnika još uvek nema. EPS, naime, nije još uputio zahtev za povećanje cene Agenciji za energetiku Republike Srbije, zajedno sa troškovima kojim to poskupljen­je pravda. Prethodno će, kako saznajemo, Vlada uraditi opsežnu analizu, a nakon toga će EPS uputiti zvaničan zahtev Agenciji koja treba da donese konačnu odluku o procentu poskupljen­ja.

- Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane. Korekcija cena je najavljena kada je rečeno da tokom ove grejne sezone neće biti poskupljen­ja struje, a ta sezona je prošla i sada moraju da se naprave nove kalkulacij­e - rekla je ministarka Zorana Mihajović i dodala da procenat poskupljen­ja ne određuje Ministarst­vo, već Agencija za energetiku, kao i da poskupljen­je mora da bude održivo.

Ona je naglasila da jeftine energije odavno nema, ali da su se stvari u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer su poskupeli i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj, kao i da je matematičk­i i finansijsk­i jasno da mora da poskupi i struja.

Srbija je, inače, jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. U Hrvatskoj je, recimo, od aprila struja poskupela za 9,6 odsto, a u Austriji za 20!

Struja je prošle godine poskupela u februaru za ukupno 7,9 odsto uključujuć­i i povećanje naknade za obnovljive izvore energije. Prosečan račun za domaćinstv­a uvećan je tada sa 3.000 na oko 3.400 dinara. Prethodno je struja poskupela 1. decembra 2019. godine i to za 3,9 odsto, a pre toga u oktobru 2017. za dva procenta.

Prošle godine ukupnom povećanju cene struje za skoro pet procentnih poena doprinela je naknada za obnovljive izvore energije koja je prethodno povećana 2015. godine.

Na uvećanju izdvajanja za OIE je posebno insistirao Međunarodn­i monetarni fond (MMF), koji je preporučio da se ova naknada mora znatno uvećati jer u protivnom preti opasnost da se EPS dodatno optereti, odnosno da se razlika proizvođač­ima mora namiriti iz njihove kase.

Država je pripremila i uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate energente. Njome će umesto sadašnjih oko 70.000 građana povlastice moći da koristi oko 200.000 ljudi. Na listi će biti svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada.

Predlogom uredbe definisana je nova granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstv­a sa jednim članom ona sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara.

Za domaćinstv­a koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

Struja je prošle godine poskupela u februaru za ukupno 7,9 odsto uključujuć­i i povećanje naknade za obnovljive izvore energije

 ?? ?? Stvari Su Se u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer Su poskupeli i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj, pa je matematičk­i i finansijsk­i jasno da mora da poskupi i Struja
Stvari Su Se u prethodnih godinu i po dana i pogoršale jer Su poskupeli i nafta i naftni derivati, te gas i ugalj, pa je matematičk­i i finansijsk­i jasno da mora da poskupi i Struja

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia