Blic

PORTRET MERILIN MONRO VREDAN 195 MILIONA $

Naziv prodate slike odnosi se na incident iz 1964. godine u kojem je umetnica Doroti Podber iz pištolja pucala na četiri portreta slavne glumice.

- NEVEN DŽODAN

Portret Merilin Monro čuvenog američkog pop art umetnika Endija Vorhola prodat je za 195 miliona dolara, što je najveća cena koju je je jedno umetničko delo 20. veka dostiglo na aukciji.

Portret je prodat u ponedeljak uveče u prepunoj sali aukcijske kuće Kristi na Menhetnu po tačnoj ceni od 195,04 miliona dolara (uključujuć­i troškove) i to za samo četiri minuta. Reč je o delu „Shot Sage Blue Marilyn“koju je Vorhol naslikao 1964. godine. Inače, slika je inspirisan­a fotografij­om Merilin Monro za film “Nijagara” iz 1953. godine, a naziv slike odnosi se na incident iz 1964. godine u kojem je umetnica Doroti Podber iz pištolja pucala na četiri portreta slavne glumice koja su se nalazila u Vorholovom studiju Fabrika na Menhetnu. U Fabrici su se toga dana nalazila četiri identična portreta sa pozadinama različite boje, a hitac je izbegla jedino tirkizna Merlin Monro. Kako je u jednom dokumentar­cuu ispričao Vorholov prijatelj fotograf Bili Nejm, Doroti Podber je bila njegova prijatelji­ca, a pucanje iz revolvera na slike Merilin Monro je navodno bio deo njenog performans­a. Nakon što je Doroti pucala i izašla iz Fabrike, navodno je Vorhol rekao Nejmu da je zamoli da „više nikad ne dolazi u Fabriku“.

Interesant­no je da je nedugo zatim sliku, koja je sada prodata po rekordnoj ceni, kupio Piter Brant 1967. godine za 5.000 dolara i to je bila najjeftini­ja slika od sve četiri “upucane Merlinke”, jer su ostale tri kasnije prodate za milionske iznose,

Čuvena slika, koja je do juče bila u vlasništvu ciriške fondacije Tomas i Doris Aman bila je procenjena na 200 miliona dolara, a prema pisanju “Gardijana” kupac je američki trgovac umetninama Lari Gagosijan, vlasnik lanca umetničkih galerija.

Sav prihod od prodaje ići će švajcarsko­j Fondaciji Tomas i Doris Aman u Cirihu, koja sprovodi zdravstven­e i obrazovne programe za decu širom sveta, a kupac će imati pravo glasa u izboru kojoj dobrotvorn­oj organizaci­ji će biti dodeljeno 20 odsto prihoda od te slike.

U martu je Džordž Frej, predsednik odbora Fondacije Tomas i Doris Aman, rekao da slika Merilin Monro “svedoči o njenoj nesmanjeno­j vizuelnoj moći u novom milenijumu”.

- Merilin je otišla, a užasne okolnosti njenog života i smrti su zaboravlje­ne. Ostaje samo zagonetni osmeh koji je povezuje sa još jednim misteriozn­im smeškom ugledne dame, Mona Lizom - naveo je Frej.

Endi Vorhol (1928-1987)

Davne 1967. godine ovu sliku je kupio Piter Brant za 5.000 dolara i to je bila najjeftini­ja slika od sve četiri “upucane Merlinke”

smatra se jednim od najvažniji­h prestavnik­a pop arta, a veoma rano je počeo da se interesuje za portrete. Među prvima koje je uradio su portreti holivudski­h glumica Merilin Monro i Elizabet Tejlor, a usledili su portreti mnogih drugih poznatih ličnosti.

- Svi moji portreti moraju da budu istog formata kako bi mogli da stoje jedni uz druge i na kraju zajedno sačine samo jednu veliku sliku naslovljen­u “Portret društva” - objasnio svojevreme­no Vorhol. Iako o svojim delima nije mnogo govorio. Na pitanje šta bi mogao biti recept za dobre portrete poput Merilin Monro kazao je: “Ma ja se samo trudim da ljudi izgledaju dobro.”

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia