Blic

Je 350 miliona evra Pljačka

Borusija će dobiti 85 miliona, ali 10 mora da uplati agenciji koja će dobiti još 40. Na sinu je profitirao i Alf Inge, sa 30 miliona evra. Vrednost transfera MENADŽERIM­A I OCU HALANDA VIŠE NOVCA NEGO DORTMUNDU

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Lepo kaže Čarls Barkli, što ulaziš u frku kad si slabiji. Antologijs­ka rečenica Gojka Sise iz filma “Munje” može da nam posluži kao podloga za prelaza Erlinga Halanda iz “male” Borusije Dortmund u “veliki” Mančester siti. Direktor nemačkog kluba Hans Joakim Vacke je prelazak godine formulisao malo drugačije:

„Ovo je bitka koja ne može da se dobije. U Dortmundu se igra fudbal 113 godina, od toga smo 111 igrali bez Halanda”.

I, Vacke je u pravu, igrao se i pre Levandovsk­og i Obamejanga, igraće se i posle Halanda. Ironija je što belu zastavu ističe klub koji su 90-ih prošlog veka proyvali “milioneri iz Dortmunda” jer je trošio novac i šakom i kapom.

Ali, da se vratimo u sadašnjost. Ako računamo izlaznu klauzulu u ugovoru, platu norveškog fudbalera, provizije i bonuse, potpisivan­je Halanda koštaće Mančester siti oko 350 miliona evra. Računajte sami: 75+10 miliona za Borusiju, 40 miliona puta pet godina za igrača, 30 miliona evra za Halanda starijeg i još oko 50 miliona za agenciju koja zastupa Erlinga. Sve u svemu, 350 miliona i “sića” preko. Nije loše?

Prva uplata s kojom će klub koji trenira Pep Gvardiola morati da se suoči bila bi čuvena izlazna klauzula koju je nametnuo Dortmund. Iznosi 75 miliona evra plus još 10 miliona u raznim varijabila­ma koje bi na kraju omogucile transfer Halanda koji sa Borusijom ima ugovor do 2024.

Najveci iznos operacije je plata fudbalera u Mančesteru. Sume su zastrašuju­će. Haland bi mogao da dobije oko 40 miliona evra godišnje u Sitiju za svaku od pet godina. Odnosno, oko 200 “kila” ne računajući famozne bonuse koji krase ugovor igrača koji poštuje sebe. I Haland neće biti izuzetak. Ako se ova plata potvrdi, norveški fudbaler bi mogao da bude među pet najplaćeni­jih na svetu. Ovog leta može da ga ugrozi samo Kilijan Mbape, bilo da Francuz pređe u redove Reala, bilo da potpiše novi basnoslova­n ugovor sa Pari Sen Žermenom.

A tu je i neizbežno poglavlje - provizije. Najveći deo kolača pripada agenciji mladog fudbalera, na čijem je čelu do nedavne smrti bio Mino Rajola. Prema podacima, ova agencija će dobiti 40 miliona evra od Sitija i još 10 miliona koje će na račun da uplati Borusija.

I, to nije sve. Čekovna knjižica Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, odakle dolazi novac za Mančester siti, takođe će morati da se ponovo otvori kako bi se nagradio fudbalerov otac Alf Inge. Jer, ko će kome, ako ne svoj svome. Ukratko, ako računate, suma premašuje 350 miliona evra. Nedostižno za mnoge, ali ne i za Siti, koji je već u Pepovoj eri potrošio više od milijardu evra na potpise.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia