Blic

NOVAK: IZVINITE, JA SAM IZ SRBIJE, NE LJUTIM SE

Đoković pre 15 godina za tri dana dobio trojicu najboljih On je u Montrelu 2007. redom rušio Rodika, Nadala i Federera, a na predaji pehara Kanađani su ga predstavil­i kao tenisera iz Hrvatske.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Karlos Alkaraz je za titulu u Madridu pobedio trojicu najbolje plasiranih tenisera - redom su od četvrtfina­la do finala padali Rafa Nadal, Novak Đoković i Aleksandar Zverev, treći, prvi i drugi nosilac. Mladi Španac je skalpove skinuo nakon što je u četvrtak proslavio 19. rođendan. Nema sumnje, Alkarazovi rezultati na domaćem terenu zaslužili su da uđu u istoriji belog sporta.

SAVETIMA IVANIŠEVIĆ JE TREBALO DA U POLUFINALN­OM POMOGNE ĐOKOVIĆU MEČU SA ALKARAZOM

Boris Beker je, takođe, uspeo da pobedio trojicu najboljih na istom turniru, 1994. u Stokholmu, kao i Danil Medvedev 2020. u Londonu

Ipak, ne bi trebalo da zaboravimo šta se desilo pre gotovo 15 godina, u avgustu 2007. u Montrealu. Đoković je u Kanadu stigao kao četvrti na ATP listi. Posle Nikolasa Kifera i Davida Nalbandija­na, na red je došao Endi Rodik, treći reket planete. Tada 20-godišnji Novak je slavio sa 7:6, 6:4 za plasman upolufnale, gde ga je čekao Nadal. Španac je bio drugi na svetu, ali je i on morao da položi reket - 7:5, 6:3. Dan kasnije, 12. avgusta, Đoković je za drugu masters titulu u karijeri pobedio Rodžera Federera, svetskog broja 1. Bilo je 7:6, 2:6, 7:6.

Đokoviću je to bio prvi trijumf nad Federerom, a do krune nije srušio prvu trojicu nosilaca, već prvu trojku svetskog tenisa. Na svečanosti dodele pehara, tadašnji predsenik Teniskog saveza Kanade napravio je veliku grešku i za pobednika turnira proglasio Hrvata Novaka Đokovića. Naš teniser u prvom trenutku nije mogao da sakrije šok, ali je ostao dostojanst­ven.

- Hvala svima na podršci i samo da kažem gospodinu, koji je verujem, napravio nenamernu grešku, da sam ja iz Srbije. Ne ljutim se, to je sve isto - rekao je uz osmeh naš najbolji teniser.

Bilo je to i doba prvog talasa teniske groznice u Srbiji, groznice koja i dalje traje...

- Ovo je najbolji turnir u karijeri. Pobedio sam broja 3 Rodika, zatim u polufinalu broja 2 Nadala, a onda i najboljeg među najboljima, Federera. Šta više mogu da tražim. Ostvario mi se san. Posle finala sam rekao Federeru da se nadam da nije ljut. Ne može on sve da osvoji - pohvalio se 20-godišnji Novak.

Pre Novaka, trojicu najboljih, jednog za drugim, pobedio je i Boris Beker 1994. godine u Stokholmu. Nemac, koji je trenutno u zatvoru gde služu kaznu zbog prevare, u četvrtfina­lu je bio bolji od zemljaka Mihaela Štiha, tada trećeg na svetu, zatim je dobio pvog Pita Samprasa, a onda za trofej i Gorana Ivanišević­a (2. na svetu). Finale je igrano u tri dobijena seta, Beker je slavio sa 3:1.

Trojicu najboljih “složio” je i Danil Medvedev, pre dve godine u finalnom Mastersu u Londonu. Rus je u grupnoj fazi pobedio Đokovića (1. na svetu) sa 6:3, 6:3, u polufinalu je bio bolji od Nadala (2. na svetu) i na kraju Dominika Tima (3. na svetu) koji je na Ostrvo stigao kao šampion US Opena.

Alkaras ima dobre primere na koje može da se ugleda, jer su sva trojica osvajači grend slem turnira, a Đoković i Beker su stigli i do prve pozicije na ATP listi. Timov rekord je treće mesto. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? đoković je 2007. u montrealu prvi put pobedio federera
đoković je 2007. u montrealu prvi put pobedio federera

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia