Blic

Prostor za spoljnopol­itički manevar sve uži Srbija između čekića i nakovnja

Red diplomatsk­ih upozorenja Zapada, pa red “pretnji” u rukavicama i tobože zabrinutos­t Istoka, a sve se odnosi na (ne)uvođenje sankcija Rusiji. Ovako izgleda pozicija Srbije od 24. februara nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Srbija je, praktično, između čekića i nakovnja, a prostora za manevar je sve manje i pitanje je dokle može držati pravac neutralnos­ti.

DVE PORUKE

To je sve jasnije i nakon nedavne izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-harčenka, koji je rekao da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji, i da takvo opredeljen­je ne bi smatrala prijateljs­kim korakom.

- Ta nada (da Srbija neće promeniti stav o sankcijama) je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Reč je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništ­va ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije - rekao je Bocan-harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

Pre njega se, “sasvim slučajno”, povodom Srbije oglasio i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril koji se dotakao bliskih odnosa Beograda i Moskve. Rekao je, uoči proslave Dana pobede 9. maja, da je Prvi svetski rat izazvao Zapad i da su u njemu Srbi, kako je ocenio, “postali glavna meta zapadnih sila”.

- I poznata provokacij­a u Sarajevu: sve je imalo za cilj da Srbija, pravoslavn­a zemlja, po duhu bliska Rusiji, ali okružena zapadnim zemljama, prestane da postoji - ocenio je Kiril u besedi u glavnom hramu Oružanih snaga Ruske federacije u parku Patriot kod Moskve.

Dve ove poruke nisu stigle tek onako, jasno je da su odgovor na defile zapadnih zvaničnika koji su proteklih nedelja boravili u Srbiji a koji su poslali jednoobraz­nu poruku: ako misli u EU, Srbija bi trebalo da se priključi sankcijama Rusiji.

POD OŠTRICOM MAČA

Poslednji u nizu bio je nemački izaslanik za Balkan Manuel Saracin, koji nije propustio da kaže i da će jedna naznaka kojim putem će ići Srbija zasigurno biti formiranje i sastav vlade.

Pre njega je visoka zvaničnica Stejt department­a Karen Donfrid posavetova­la da Srbija mora da razmišlja o tome ko je podržava, a ko ne bi voleo da uspe, te da su sankcije Rusiji na stolu.

Pitanje je koliko je prostor ostao Srbiji za manevar, i da li će prostor između čekića i nakovnja biti sve uži.

Bivši diplomata Vladislav Jovanović kaže za Blic da je Srbija pod oštricom mača, ali i da bi trebalo što duže istrajati u stavu koji sada zastupa.

- Rešenje je da se ne svrstavamo ni jednu stranu, jer smo vojno neutralni i politički nezavisni. Nismo mi ti koji treba da se odluče, nikome ne činimo zlo, ne pretimo a zato ni ne očekujemo da se preti nama. Verujem da ćemo uspeti da istrajemo u dosadašnje­m pravcu, da se držimo sebe i svojih interesa. Treba da insistiram­o na onome što smo već 200 godina, neutralni - smatra Jovanović.

BURIDANOV MAGARAC

Ipak, potpuno drugačijeg stava je profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i bivši diplomata Ivo Visković. On smatra i da stav Srbije, kao male zemlje, ne znači mnogo suštinski već simbolički.

- Kažu da je Buridanov magarac umro između dva plasta sena, dvoumeći se koji da zagrize pa je na kraju umro od gladi. Mi se već duže nalazimo u toj poziciji, ali bilo bi nekorektno da kažem da je to isključivo posledica ličnih opredeljen­ja predsednik­a Vučića ili nekih drugih ljudi oko njega. Postoje i objektivni činioci koji nas čine nesposobni­ma da lako, jednostavn­o i bez velike cene donosimo bilo koju odluku - rekao je Visković, a preneo N1.

Istoričar i stručnjak Instituta filozofije i društvene teorije, Milivoje Bešlin, smatra da zapravo Srbija nije neutralna, već da se boji da svoje krajnje nepopularn­o opredeljen­je i saopšti, te da je možda vreme da Evropa prestane da je spasava od nje same.

- Ako želi taj izbor da ima većinska Srbija, meni bi užasno bilo žao zbog toga i posledice toga bi bile tragične. Mislim da bi konsekvenc­a ovakvog jednog izbora u istorijsko­m smislu bila poražavaju­ća - kaže Bešlin.

PRE BOCAN-HARČENKA SE, “SASVIM SLUČAJNO”, POVODOM SRBIJE OGLASIO I PATRIJARH MOSKOVSKI I CELE RUSIJE KIRIL KOJI SE DOTAKAO BLISKIH ODNOSA BEOGRADA I MOSKVE

 ?? ?? NEDAVNI SUSRET NEMAČKOG KANCELARA ŠOLCA I PREDSEDNIK­A SRBIJE VUČIĆA
NEDAVNI SUSRET NEMAČKOG KANCELARA ŠOLCA I PREDSEDNIK­A SRBIJE VUČIĆA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia