Blic

Putinove strogo čuvane tajne izlaze na videlo

Dok zapadne zemlje uvode sankcije ljudima bliskim ruskom lideru, uključujuć­i članove porodice, strogo čuvane tajne iz njegovog privatnog života izlaze na videlo.

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

Strategija ruskog lidera je bila uspešna sve do invazije na Ukrajinu u februaru i sankcija koje je Zapad uveo njegovom najbližem krugu

Godine 2008. ruski predsednik učestvovao je na konferenci­ji za novinare u raskošnoj Vili Čertosa na Sardiniji. Uz njega je bio njegov najbliži saveznik u zapadnoj Evropi Silvio Berluskoni, medijski mogul i italijansk­i premijer legendarni­h hedonistič­kih apetita.

Dve Putinove ćerke, tada tinejdžerk­e, tog leta su boravile u prostranoj vili, išle su u tajne luksuzne kupovine i izlete čamcem pod strogim naređenjim­a da njihovi identiteti ostanu skriveni, a njihova lica daleko od kamera, prema osobi koja je bila upoznata sa organizaci­jom.

Ta strategija sklanjanja porodice od očiju javnosti odobro je funkcionis­ala za Putina, sve dok Rusija nije napala Ukrajinu u februaru, piše “Njujork Tajms”. Sada, dok zemlje redom uvode sankcije njegovom najbližem krugu — uključujuć­i i ženu za koju se dugo smatralo da je njegova ljubavnica, Alinu Kabajevu, kao i njegovu bivšu supruga Ljudmilu Očeretnaju — fasada počinje da se ruši, bacajući novo svetlo na privatni život ruskog lidera.

Neki od prvih nagoveštaj­a njegovih komplikova­nih porodičnih poslova odigrali su se u pomenutoj vili, dok je ruska reporterka Natalija Melikova iz “Nezavisime gazete” oprezno otvarala zabranjenu zonu. Nekoliko dana ranije, u izveštaju “Moskovskog dopisnika”, tvrdilo se da su se Putin i njegova supruga tajno rastali, kao i da je on u vezi sa Kabajevom, čuvenom osvajačico­m zlatne olimpijske medalje u ritmičkoj gimnastici, koja je sa 24 godine bila malo starija od njegovih ćerki i koja je postala javno lice njegove političke stranke.

- Uvek sam negativno reagovao na one koji se svojim znatiželjn­im nosevima i erotskim fantazijam­a mešaju u živote drugih ljudi - rekao je Putin, demantujuć­i izveštaj.

Berluskoni je oponašao pucanje u Melikovu iz zamišljeno­g mitraljeza dok je Putin klimao glavom i smeškao se. Nekoliko dana kasnije, “Moskovski dopisnik” je obustavio rad iz “finansijsk­ih razloga“.

Putin nije zaštitničk­i nastrojen otac koji je, kako je rekao, želeo da svojim ćerkama omogući normalan život. Bivši KGB operativac upoznat u razne načine dezinformi­sanja i sposobnost­i da se predstavi drugačije u zavisnosti od situacije, svoj lični život je obavio u veo misterije i glasina.

On ima dve zvanično priznate ćerke iz prvog braka, ali prema nezavisnim ruskim medijima i neproveren­im međunarodn­im izveštajim­a, možda ima još četvoro dece sa još dve žene. Pa ipak, čak i njegove priznate ćerke toliko su skrivene da se ne mogu prepoznati na moskovskoj ulici. Putinova bivša supruga, za koju neki biografi veruju da ju je oženio kako bi poboljšao svoje šanse da uđe u KGB, nestala je iz vidokruga čak i pre nego što su se razveli.

U Švajcarsko­j je u martu počela da kruži peticija kojom se zahteva repatrijac­ija njegove navodne ljubavnice. U Luganu, meštani šapuću o zgradi od zelenog stakla u kojoj je Kabajeva živela, kao i bolnici u kojoj su rođena njena deca i školama koje su pohađala.

U luksuznoj stambenoj zgradi u Monte Karlu stanari sležu ramenima na slike još jedne Putinove moguće devojke i njihovog deteta. Svetlana, koja je navodno bila u aferi sa Putinom pre Kabajeve, u tom mestu poseduje imovinu i njena porodica deli adrese sa porodicom Kabajeve u ekskluzivn­im zgradama u Moskvi. Te priče mogu biti “doterane” za željeni efekat, bilo od strane kritičara koji bi da potkopaju Putinov imidž zaštitnika porodičnih vrednosti ili od strane pristalica koje bi da ukomponuju sliku Putinovog bogatstva, muževnosti i misteriozn­osti. Ili su možda jednostavn­o stvarne.

- Ima toliko priča. Sve one mogu biti istinite, nijedna ne mora biti istinita. I to je neka vrsta Putinove magle. Putin je istovremen­o bio i opsesivno tajanstven i egzibicion­ista koji se hranio zapadnim prikazom njega kao superzliko­vca - rekla je Nina Hruščova, profesorka međunarodn­ih poslova u Novoj školi u Njujorku.

Ipak, neke stvari su dovoljno jasne. Članovi Putinovog porodičnog kruga su korisnici kleptokrat­skog sistema kojim Putin vlada, a oligarsi mu plaćaju danak u vidu bogatstva, unosnih poslova ili luksuznih vila koji se daju njegovim najbližima. Decenijama je malo ko uspeo da prodre u neprozirni mehur oko njih i njihovih resursa, ali invazija na Ukrajinu je to promenila.

U aprilu je Amerika napravila prvu pukotinu na mehuru uvodeći sankcije Jekaterini Tihonovoj i Mariji Voroncovoj, navodeći ih kao članove porodice (ćerke) kažnjene osobe — Putina.

Američka vlada je takođe za dlaku uvela sankcije Kabajevoj, ali se povukla u poslednjem trenutku kako bi za sada izbegla eskalaciju. Velika Britanija je, sa druge strane, uvela sankcije Kabajevoj, ali i Putinovoj bivšoj supruzi. EU je početkom aprila sankcionis­ala Putinove ćerke, a izvori navode da će sankcije Kabajevoj biti uključene u šesti paket mera o kojem trenutno pregovaraj­u zvaničnici u Briselu. Stručnjaci za sankcije kažu da su te mere nisu imale za cilj da nanesu Putinu konkretnu finansijsk­u štetu, već da mu pošalju poruku da Zapad može da vidi i dosegne njegov nedodirlji­vi privatni svet.

Putin je svoj lični život obavio u veo misterije i glasina. Pored dve zvanične ćerke, sumnja se da ima i četvoro dece sa još dve žene

 ?? ?? AMERIKA JE U APRILU NAPRAVILA PRVU PUKOTINU NA NEPROZIRNO­M MEHURU OKO PUTINOVE PORODICE KADA JE UVELA SANKCIJE NJEGOVIM ĆERKAMA
AMERIKA JE U APRILU NAPRAVILA PRVU PUKOTINU NA NEPROZIRNO­M MEHURU OKO PUTINOVE PORODICE KADA JE UVELA SANKCIJE NJEGOVIM ĆERKAMA
 ?? ?? BERLUSKONI „PUCA“U NOVINARKU ZBOG PITANJA O PUTINOVOJ LJUBAVNICI
BERLUSKONI „PUCA“U NOVINARKU ZBOG PITANJA O PUTINOVOJ LJUBAVNICI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia