Blic

Dečji osmeh nam je najveća nagrada

PROFESIONA­LNOST, ALI I EMOCIJE MEDICINSKI­H SESTARA IZ “TIRŠOVE” Za roditelja ne postoji ništa bolnije od bolesti deteta. Bilo da je u pitanju složenija bolest ili nešto lakše zdravstven­o stanje, briga je ista.

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Sećam se, bila je to blizanačka trudnoća. Mama je bila kod nas na lečenju sa jednom bebom, a druga je ostala kod kuće sa tatom. U pitanju je bilo nešto specifično i teško za lečenje, te je doktorka nakon što je izašla iz operacione sale rekla majci novorođenč­eta da ide kući i brine o drugoj bebi, dok je sa ovom stanje neizvesno i pitanje je da li će preživeti. Plakala je i pakovala se, ali na kraju sve se neverovatn­o dobro završilo - počinje priču za „Blic“Ivana Pivaš, medicinska sestra u UDK “Tiršova”.

MALI BORCI

UDK „Tiršova“zbrinjava mališane različitih stanja i bolesti, a osoblje ove klinike moglo bi romane pisati na temu bolesti dete, emocija i njihove borbe. Mali borci uglavnom pobeđuju, a lekari i medicinsko osoblje tu su da ih podrže. Naravno, i majke koje sve vreme borave sa decom dok su na lečenju.

- Kada govorimo o deci, to je potpuno osetljivo pitanje. S jedne strane, moraš biti profesiona­lan kada ti mozak radi 300 na sat, a sa druge strane, ne možeš biti imun na sve ono što prolaze kako deca, tako i majke koje su tu. Ovaj posao morate voleti kako biste ga obavljali na najbolji mogući način, što se mene tiče, ja se trudim da im pružim najbolju moguću negu, a često sam tu i da mamama pružim utehu i da ih zagrlim. Mnogo je slučajeva koje imamo, i svaki je priča za sebe, ali sećam se te mame koja se spakovala i otišla kući, gotovo bez nade, da bi posle pet ili šest meseci došla po svoju bebu i odvela je kući. Bebica se izvukla i mnogo sam bila srećna kada sam videla otpusnu listu i kada sam kasnije ugledala radost na licu majke kada je došla po nju. To su neverovatn­i trenuci koji se ne zaboravlja­ju, ali to je na kraju naš poziv i moramo biti profesiona­lni i držati pod kontrolom situaciju. Nekada je teško sakriti emocije, ali kako god bilo, profesiona­lnost je na prvom mestu - priča Ivana za „Blic“.

Mališani se smenjuju. Jedni dolaze, drugi odlaze. A koliko su snažna i voljna da pobede u borbi koju vode, govori i njihova spremnost da saslušaju sve što im se kaže, a zatim se kao odrasli pridržavaj­u svih pravila.

Maja Jokić, medicinska sestra sa Odeljenja za dijalizu i transplant­aciju, u razgovoru sa „Blic“kaže da je rad na njenom odeljenju težak, te da deca koja dolaze pokazuju izuzetnu hrabrost i strpljivos­t.

STRPLJENJE I LJUBAV

TRUDIM SA DA DECI PRUŽIM NAJBOLJU NEGU, A ČESTO SAM TU I DA MAME UTEŠIM I ZAGRLIM - KAŽE IVANA PIVAŠ, MEDICINSKA SESTRA U UDK “TIRŠOVA”

- Detetu morate objasniti sve, i kako da se ponaša i šta ga čeka. Radim 34 godine i svako dete priča je za sebe, a ja pamtim svako dete koje je prošlo kroz naše odeljenje. Bilo je tu raznih situacija, ali kada vam dođe dete ne možete ostati imuni kada vidite roditelja koji stoji prvi u redu da da svoj organ detetu, ili traži da umesto njega ide na dijalizu. To su situacije koje nikoga ne mogu ostaviti ravnodušni­m, bez obzira na to koliko bili profesiona­lni. Sada imamo jednu bebu koju dijalizira­mo i to nije prvo dete koje prolazi dijalizu. Dođu, čekaju nekoliko meseci, pa i godina, i dobiju organ i nastave svoj život kvalitetni­je. Starijoj deci koja dođu objasnimo sve i oni slušaju, ali se oseti to da kada jednom odu odavde, više ne žele da se vrate, što ih razumemo priča sestra Maja.

Transplant­acija je poseban trenutak za svakoga ko čeka šansu za novi život. Prema rečima sestre Maje, tada se „u vazduhu oseća da se nešto dešava“.

- Kada stiže novi organ i kada se dete priprema za transplant­aciju, to je poseban momenat, pre svega za njih, ali i za nas. S druge strane, kada je kadaveričn­a transplant­acija u pitanju, tada dolazi po njih četvoro i onda se bira onaj koji je najpodudar­niji. Tada vam telefon može zazvoniti u bilo kom trenutku i to je onaj momenat kada se sve odvija neverovatn­om brzinom. Kako god bilo, uvek nam bude drago kada ih izlečene pošaljemo kući, a njihov osmeh nam je nagrada - kaže sestra Maja.

 ?? ??
 ?? ?? DETETU MORATE OBJASNITI SVE. RADIM 34 GODINE I PAMTIM SVAKO DETE KOJE JE PROŠLO KROZ NAŠE ODELJENJE - KAŽE MAJA JOKIĆ, MEDICINSKA SESTRA SA ODELJENJA ZA DIJALIZU I TRANSPLANT­ACIJU
DETETU MORATE OBJASNITI SVE. RADIM 34 GODINE I PAMTIM SVAKO DETE KOJE JE PROŠLO KROZ NAŠE ODELJENJE - KAŽE MAJA JOKIĆ, MEDICINSKA SESTRA SA ODELJENJA ZA DIJALIZU I TRANSPLANT­ACIJU
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia