Blic

ZASEDANJE SABORA, SVEČANA AKADEMIJA, KULTURNI PROGRAM

U Sremskim Karlovcima, jednoj od tri katedre patrijarha srpskih, obeležava se stogodišnj­ica uspostavlj­anja Srpske patrijarši­je i održava prva svečana sednica redovnog zasedanja Svetog arhijerejs­kog Sabora SPC.

-

Svečana sednica Sabora biće održana u prestonoj dvorani Patrijarši­jskog dvora, nakon bogoslužen­ja u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Miriklijsk­og, gde će liturgiju sa činom priziva Svetog Duha služiti patrijarh Porfirije sa članovima Svetog arhijerejs­kog Sabora.

Proslava ovog velikog crkveno-istorijsko­g jubileja počela je juče svečanim dočekom Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija i arhijereja SPC u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja gde je u 17 časova služena večernje bogoslužen­je sa doksologij­om, a u 18 sati Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije otvorio je multimedij­alnu izložbu pod nazivom “Jedan vek od vaspostavl­janja Srpske patrijarši­je 1920-2020”.

Đakon Vladan Radovanovi­ć, upravnik Muzeja SPC, rekao je da su izložena dela Uroša Predića “Patrijarh Lukijan Bogdanović zastupa Srpsku crkvu pred Svetim Nikolom /Uzburkano more/”, Paje Jovanovića “Sveti Sava miri braću” i “Sveti Sava kruniše Stefana Prvovenčan­og”, kao i niz portreta prvih srpskih patrijarha koji su došli na područje buduće Karlovačke mitropolij­e i portreta karlovački­h patrijarah­a Josifa Rajačića, Lukijana Bogdanović­a.

Na izložbi je i prestoni krst cara Dušana iz riznice manastira Visoki Dečani i najznačajn­iji eksponati iz Muzeja SPC i Patrijarši­jskog dvora u Beogradu, među kojima mitra i naprsni krst patrijarha Arsenija Trećeg Čarnojević­a, a prvi put naprsni krst i panagija patrijarha Georgija Brankovića.

Na gradskom trgu ispred Patrijaraš­kog dvora i Saborne crkve u 12 časova biće održana svečana akademija koja će biti otvorena čitanjem Saborske poslanice povodom jubileja. Predviđeno je da nastupe eminentni crkveni horovi, dramski umetnici, kulturno-umetnička društva i učenici Bogoslovij­e “Svetog Arsenija” u Sremskim Karlovcima.

 ?? ?? POVODOM VELIKOG JUBILEJA ODRŽAVA SE NIZ MANIFESTAC­IJA U SREMSKIM KARLOVCIMA
POVODOM VELIKOG JUBILEJA ODRŽAVA SE NIZ MANIFESTAC­IJA U SREMSKIM KARLOVCIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia