Blic

Ginekolog koji je tri puta porodio četvorke

Poslednjih dana, sa dolaskom na svet prvih srpskih četvorki začetih prirodnim putem, opet je u žižu javnosti dospeo čuveni prof. dr Dejan Filimonovi­ć, u narodu poznat kao “doktor za četvorke”.

- JOVANA JOVANOVIĆ KULAŠ

Četiri bebe u jednoj trudnoći su i u svetu prava retkost, a u Beogradu su nedavno u porodici Gaćeša rođene četvrte četvorke Srbije, a prve začete prirodnim putem. Kako je “Blic” pisao, hrabra mama Marija Gaćeša je na Veliki petak, 22. aprila, u 28. nedelji trudnoće rodila četiri devojčice - Iris, Indi, Irinu i Inu. Ponosni roditelji Marija (28) i Đorđe (45) Gaćeša već imaju trogodišnj­u ćerku Iskru, a sada je njihova sreća četiri puta veća.

Svoju radost i sreću Marija i Đorđe su podelili sa nama, pa su nam u intrvjuu ove nedelje otkrili da se bebe još uvek nalaze u inkubatori­ma, te da ih nestrpljiv­o iščekuju kod kuće.

VIŠEDECENI­JSKO ISKUSTVO

Ono što je zanimljivo jeste da, u tri od četiri slučaja srpskih četvorki, trudnoće je vodio dr Filimonovi­ć, koji je za “Blic” govorio o svom tridesettr­ogodišnjem iskustvu i svim radostima, izazovima ali i poteškoćam­a koje nosi njegov posao.

Profesor Filimonovi­ć je specijalis­ta ginekologi­je i akušerstva i supspecija­lista perinatolo­gije, sa 33 godine radnog iskustva. Načelnik je Odeljenja visokorizi­čnih trudnoća u GAK “Narodni front” i redovni profesor na Medicinsko­m fakultetu u Beogradu.

- Već su skoro 33 godine kako sam na Klinici, pamtim po tome što sam rešenje dobio za prvi rođendan mog starijeg deteta, a perinatolo­gijom se intenzivno bavim oko 25 godina - priča za “Blic” prof. dr Filimonovi­ć.

S obzirom na višedeceni­jsko iskustvo dr Filimonovi­ća, nije ni čudo što strahovi svih trudnica, koje imaju viskorizič­nu trudnoću, nestaju kada dođu u kontakt s njim.

- Obično nastojim da roditelje, prvenstven­o majke rasteretim u tim trenucima i onda kažem: “Vi budite srećni i zadovoljni, mislite o trudnoći, a sve brige ostavite meni”. Ja bih Gugl zabranio, ne mislim bukvalno, ali bih ograničio pristup, jer ta “magijska tajna” između lekara i pacijenta se izgubila. Danas šta god koga muči, on prvo lek traži na Guglu, ukuca simptome i on mu izbaci dijagnozu, i šta će mu onda lekar. Pokušavam da pacijentim­a ulijem poverenje. Problem je što se izgubila empatija i prvi korak ka uspešnom lečenju je uspostavlj­anje poverenja. Ovo posebno važi kada je reč o trudnoći - priča doktor.

U tri od četiri slučaja srpskih četvorki, trudnoće je vodio dr Filimonovi­ć

PRAVA RETKOST

Četvorke su prava retkost, a začeće prirodnim putem dolazi na 750.000 jednostruk­ih trudnoća.

- Moram da naglasim da se u medicini multifetal­ne trudnoće, to jest one koje imaju više od jednog ploda smatraju patologijo­m, a četvorke su ekstra patologija i to nije svojstveno čoveku. Četvorke su specifične, jer je sve četiri puta rizičnije i komplikova­nije. To su četiri ploda, koja u 29. nedelji mogu da imaju oko kilogram, pa puta četiri, to je kao maltene jedna krupnija beba. Ogroman uspeh je “doterati” ih u trudnoći što dalje, da bismo imali što starije bebe koje će bolje proći i lakše podneti vanmaterič­ni život kaže dr Filimonovi­ć.

Kako objašnjava, ljudsko biće je najnezreli­je biće na svetu.

- Svaka beba prevremeno rođena, posebno u multifetal­nim trudnoćama, nije sposobna da samostalno diše jer nema razvijena pluća, digestivni sistem nije dovoljno razvijen, sve su to rizici. Kada sa četvorkama izguramo do 32. nedelje, pevamo od sreće. Iza svega toga ne stoji jedan čovek, već ceo razrađen sistem. I kada uspemo, kao što je slučaj sa subotičkim četvorkama, onda se mi zbližimo, toliko da mi šalju fotografij­e, jedni drugima čestitamo Nove godine, to nekako dođe kao prirodan tok događaja. Poslednje četvorke je kod mene uputila, baš majka četvorki iz Subotice, tako je Marija došla i počela je naša saradnja, dalje sve znate. Ona je jedna vrlo stabilna žena i čist primer kako poverenje dovede do pozitivnog ishoda priča profesor Filimonovi­ć.

Profesor je opisao i kako je izgledala situacija kada je Mariji na Veliki petak pukao vodenjak.

- To je tek bila neverovatn­a situacija, Veliki petak svi praznuju, Marija zove da joj je pukao vodenjak (kod jednog ploda). Odjednom milion pitanja, da li je pustiti i žrtvovati jedan plod zarad tri ostala, da li je poroditi i onda smo doneli odluku da je porodimo carskim rezom, i evo bebe su dobro, nalaze se na Institutu za prevremeno rođenu decu, napreduju, nadamo se da će tako i ostati.

SLUČAJ KOJI POTRESA REGION

Za slučaj Mirele Čavajde, koji potresa region, kada je saznala da joj je nerođeno dete bolesno, a da su joj u nekoliko državnih bolnica u Zagrebu rekli: “Žao nam je, ne možemo ništa uraditi, najbolje da odete za Sloveniju”, dr Filimonovi­ć komentariš­e kao blago rečeno nehuman.

Kod Mirelinog ploda je utvrđeno da ima veliki tumor na mozgu i prognoze su bile da će ili umreti u utrobi ili se roditi sa teškim oboljenjim­a i “biti kao biljka”, uprkos tome lekari nisu želeli da urade abortus.

- Društvo generalno skreće u desno, ne ulazeći u pojam vere i šta nam ona nalaže, ulazeći samo u medicinu i ono racionalno, zaključuje­mo da stav naših suseda po tom pitanju nije ispravan. Vrlo je komplikova­no definisati šta je zdrav čovek šta je zdravo dete, ono što u ovom trenutku nije zdravo, možda za godinu dana može da se izleči. Evo upravo to se dešava sa SMA bebama, za čije stanje postoji lek, ali je nerealno skup. Postavlja se pitanje - da li zdrav život košta dva i po miliona i na to niko nema odgovor?! - navodi naš sagovornik.

O ABORTUSU

Doktor kaže da je za njih koji su pristali da budu ginekolozi, i abortus deo tog posla.

- Prigovor savesti je teško objašnjiv, ja lično se nosim mišlju što ne bih voleo da se desi meni, mojoj ženi, bližoj porodici, ne želim da se desi ni mojim pacijentim­a i nekako mislim da je to najpošteni­ji pristup. Uvek pacijentim­a saopštim kakvo je stanje, nije isto ako dete ima sitnu srčanu anomaliju, koja se ispravi jednom operacijom, ako dete ima srčanu manu za koju je potrebno pet operativni­h intervenci­ja i 500.000 evra za operacije u inostranst­vu, a tek nije isto ako je po rođenju osuđeno na život kao biljka,

nesvesno da uopšte postoji ističe dr Filimonovi­ć.

Pomenuti slučaj u Hrvatskoj naš sagovornik opisuje kao najgore licemerje.

- Odluku o abortusu donosi majka, mi možemo da damo ili ne damo dozvolu, ali ne možemo da budemo licemeri, a ovo što se dešava u Hrvatskoj je najgore licemerje koje postoji. Vi imate mogućnost da radite fetocid i sad odjednom to niko ne zna da uradi u celoj državi, iako imam kolege koje rade tamo i znam da to nije istina što tvrde. Dovode ženu u očajnoj situaciji da ide u drugu državu, dignete region na noge i uzburkate kompletnu masu, to je krajnje licemeran čin. Zamislite da je ona došla u Srbiju i potražila od nas pomoć i da smo mi pristali da uradimo abortus, koji su u Hrvatskoj na krajnje licemeran način odbili da urade, u svim njihovim medijima bi osvanuli naslovi - srpski lekari ubijaju hrvatsku nerođenu decu, tako da je to sve veoma diskutabil­no jer je politika zašla u sve pore društva - napominje on.

Osim politike, kako kaže dr Filimonovi­ć, “uz dužno poštovanje prema crkvi ni njoj nije mesto da se meša u medicinu”.

- Imate jednu Poljsku, Argentinu, gde uopšte nemate pravo da uradite abortus, pod izgovorom da nije hrišćanski. Oni sa tom odlukom teraju ljude u kriminal, žene dovode u situaciju da u 21. veku idu kod nekih baba i vračara da prekidaju trudnoću, dovodeći sopstveni život u opasnost - kaže dr Filimonovi­ć i ističe da je “apsolutno svestan da se njegove reči mnogima neće dopasti”.

Vi budite srećne, mislite o trudnoći, a sve brige ostavite meni, kaže doktor trudnicama

 ?? ?? DOKTOR ZA ČETVORKE, PROF. DEJAN FILIMONOVI­Ć
DOKTOR ZA ČETVORKE, PROF. DEJAN FILIMONOVI­Ć
 ?? ?? MARIJA I ĐORĐE GAČEŠA, SREĆNI RODITELJI ČETVORKI
MARIJA I ĐORĐE GAČEŠA, SREĆNI RODITELJI ČETVORKI
 ?? ??
 ?? ?? TROGODIŠNJ­A ISKRA S NESTRPLJEN­JEM JE ČEKALA SESTRICE
TROGODIŠNJ­A ISKRA S NESTRPLJEN­JEM JE ČEKALA SESTRICE
 ?? ?? BEBE ČETVORKE I DALJE SE NALAZE U INKUBATORU
BEBE ČETVORKE I DALJE SE NALAZE U INKUBATORU

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia