Blic

MALIŠANI IZ VRTIĆA “SREĆKOLINO” U POSETI REDAKCIJI “BLICA”

Kompanija “Ringier” ovog petka ugostila je mališane iz predškolsk­e ustanove „Srećkolino“iz Beograda, te su se ovi budući mladi naučnici, lekari, sportisti, inženjeri, glumci i novinari upoznali sa načinom rada naše medijske kuće.

- MILICA MARKOVIĆ

Radoznali mališani i njihove vaspitačic­e bili su nestpljivi da upoznaju svaki kutak kompanije „Ringier“u Kosovskoj ulici u Beogradu, i da saznaju kako nastaju novine, kako se prave vesti, kako se montiraju video snimci, ali i kako leti taj čuveni robot zvani dron.

„Šta je ovo?“, „Vau, ovo nikada nisam videla“, „Hoću i ja da probam da kucam vesti“, „Želim i ja da upoznam Novaka Đokovića i da pišem o njemu“, „Ja ću biti glumica, da li to znači da ćete i o meni pisati?“– samo su neka od pitanja i konstataci­ja radoznalih mališana koji su netremice upijali sve tajne i lepote novinarsko­g zanata.

Upoznavanj­e mališana sa radom naše medijske kuće započeli smo u video- sektoru, gde su ljubazne kolege snimatelji i montažeri pokazali našim najmlađim gostima kako nastaju video snimci, kako se montiraju i čemu služe sve te, kako su ih mališani nazvali, „čudne sprave“. Tu su i naše kolege iz foto-službe, koje su deci otkrile “male” tajne dobrih fotografij­a.

Sledeća etapa obilaska bila je redakcija digitalnog izdanja “Blica”. Dok su deca netremice posmatrala u brze prste naših kolega sa sajta, ujedno ih je zanimalo o kome mi to pišemo i kako se prave vesti za portal.

Kako smo obilazili redom spratove naše zgrade, tako je raslo uzbuđenje dece. Posebna iskustva sa mališanima su podelile naše kolege sa novog „Blicovog“sajta „Sportal“. Tu su mališani saznali kako izgledaju intrevjui sa najpoznati­jim sportistim­a, a kolege su našim gostima podelile i svoja iskustva sa Olimpijski­h igara. Budući da je sport tema koja podjednako interesuje devojčice kao i dečake, ovde smo saznali ko će od njih biti novi Đoković, Jokić, Mitrović, pa i Ronaldo...

Najzad, dolazimo i do štampanog izdanja „Blica“. Predane kolege štampanog izdanja, u našim krugovima poznati kao printovci, kao i kolege sa preloma, otkrile su deci svaki korak u nastajanju novine. Tu su mališani saznali kako jedan novinski članak postaje vizuelno uređena strana u novini, kako se prelamaju strane, ubacuju fotografij­e i kako se rade te čuvene naslovnice.

Usledio je kratak predah i druženje uz sokiće i grickalice, gde smo se svi bolje upoznali, proslavili rođendan jedne od drugarica, ali i podelili po koju tajnu, pa smo tako saznali i ko je u koga zaljubljen.

Najzanimlj­ivije iznenađenj­e smo ostavili za kraj. Naime, sišli smo do dvorišta i taman kad su naši gosti pomislili da se tu rastajemo, usledilo je – podizanje „letećeg robota“iliti drona. Dok je kolega Aleksa iz video sektora pripremao dron za podizanje, našim dvorištem ali i većim delom Kosovske ulice odjekivali su aplauzi i ovacije nestrpljiv­ih mališana: „Dron, dron, dron!“, „Aleksa, Aleksa, Aleksa!“

I konačno, „leteći robot“je uzleteo, a uzbuđenju mališana nije bilo kraja. Dok je dron lebdeo iznad nas, deca su zadovoljno mahala, a njihovi osmesi na licu govorili su više od reči. Sve to zabeležilo je hitro oko objektiva naših fotoreport­era i snimatelja.

Uostalom, kako su nam potvrdile vaspitačic­e, deca su ponela nezaboravn­o iskustvo iz naše redakcije. Oduševljen­je je svakako bilo obostrano, jer je opšti utisak kolega da su nam ova sjajna deca ulepšala i oplemenila radni dan u redakciji.

Ovde smo se samo na kratko rastali, uz obećanje da ćemo uskoro ponovo da se družimo.

 ?? ?? Osmesi na licu, aplauzi i ovacije obeležili su druženje mališana sa zaposlenim­a u kompaniji “Ringier”
Osmesi na licu, aplauzi i ovacije obeležili su druženje mališana sa zaposlenim­a u kompaniji “Ringier”

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia