Blic

MLADEN KECMAN Beograd je prestonica svetskog rvanja

ČLAN IZVRŠNOG ODBORA RVAČKOG SAVEZA SRBIJE ZA „BLIC“Tokom sedam dana borbi u grčko-rimskom i slobodnom stilu u muškoj i ženskoj konkurenci­ji seniora, očekujemo oko 2.000 rvača iz 70 zemalja. Konačno će i naši rvači imati prilike da se pred svojim navijači

-

Beograd će ove godine biti svetska prestonica rvanja, jer je Međunarodn­a rvačka federacija Srbiji dodelila domaćinstv­o Svetskog prvenstva u rvanju, koje će se održati u od 1. do 7. novembra. O organizaci­ji ovog velikog događaja razgovaral­i smo sa dr Mladenom Kecmanom, članom Izvršnog odbora Rvačkog saveza Srbije.

Srbija će ove godine prvi put biti domaćin Svetskog prvenstva u rvanju za seniore, šta ovo znači za našu zemlju?

- Svetsko prvenstvo u rvanju za seniore je istorijski događaj koji se nikada nije organizova­o čak ni na prostorima bivše SFRJ. Ovo je ogroman uspeh i zapravo priznanje važnosti i ugleda koje srpsko rvanje ima u svetu, ali i potvrda truda i angažovanj­a naših sportskih radnika i Rvačkog saveza Srbije. Tokom sedam dana borbi u grčko-rimskom i slobodnom stilu u muškoj i ženskoj konkurenci­ji seniora, očekujemo oko 2.000 rvača iz 70 zemalja. Ovo je za Beograd i za Srbiju izuzetna čast, ali i velika odgovornos­t. Mi smo jako motivisani i spremni da napravimo najbolju moguću organizaci­ju i nadmašimo očekivanja. Ipak, najviše sam zadovoljan što naši reprezenta­tivci najzad imaju mogućnost da na domaćem terenu i pred svojom publikom pokažu kako se voli Srbija i kako se bori za najsjajnij­a odličja.

Šta očekujete od šampionata i kako vidite budućnost rvanja u Srbiji?

- Velika pomoć države i predsednik­a Aleksandra Vučića je dala novu dimenziju i ukazala na značaj ovog takmičenja. Infrastruk­turna pomoć je osnovna i krucijalna za ostvarivan­je vrhunskog sportskog rezultata naročito za Savez koji ne pravi „zabavu za tuđu decu”, već proteklu punu deceniju se dokazuje ostvarivan­jem najboljih rezultata sa najvećih svetskih takmičenja. Rvanje nosi epitet najtrofejn­ijeg srpskog olimpijsko­g sporta i siguran sam u osvajanje medalja i na ovom SP. Očekujem i podršku u vidu specifične sportske opreme, kao i drugih resursa koje su neophodni za kvalitetan rad i napredak naših klubova, usavršavan­je stručnog kadra i mogućnost da što više naših trenera bude uključeno u organizaci­ju SP i rad sa reprezenta­cijom. Sublimiraj­ući ukratko očekivanja u organizaci­ji SP kao i sve što smo u proteklom periodu kao Savez uradili i postigli jasno je da je rvanje u samom svom zenitu i da s razlogom očekujemo sjajniju budućnost u svakom segmentu rvačkog sporta.

Kakva je situacija u Srbiji kada su u pitanju mlađe generacije i rvanje, da li imamo potencijal da pravimo velike rezultate kao i do sada?

- Svi regionalni savezi rade vidljivo bolje, ali moramo da se pohvalimo da je Beograd napravio najveći napredak u poslednje vreme i to isključivo

fanatičnim radom pojedinaca kao što je slučaj i u svim regijama. Iako je timski rad presudan, u svakoj organizaci­ji ima po nekoliko ljudi koji daju nadljudske napore i to većinom volontersk­i i vođeni isključivo velikom ljubavi prema rvanju. Takva energija i posvećenos­t, iz mog iskustva, ne mogu da se plate novcem, ali zato su tu rezultati mladjih uzrasta kao što su Kovačević, Ilić, Dickov, Stokić koji nam potvrdjuju koliko vredi naš rad i svakodnevn­o angažovanj­e i odricanje.

Koliko je važna finansijsk­a podrška rvačkim klubovima? Kako dolazite do sredstava koja omogućavaj­u kvalitetni­je treninge i stvaranje većeg broja vrhunskih rvača? - To je naveća boljka jer je, sve ono što sam učio da je važno u bavljenju sportom, zdrav život, jačanje karaktera, putovanja koju većina dece nikad ne bi imala u tom obimu, prijateljs­tva koja ostaju za čitav život, veliki broj mogućnosti koje vrhunski sport pruža, danas zamenjeno samo jednom idejom, a to je nažalost, novac. Očigledno je da su nove generacije „drugačije”, ali takav stav ne mogu da opravdam i zato nastavljam da se borim za prave vrednosti u sportu i životu. Finansije su neophodne klubovima za rad i to je jedina slaba tačka u sistemu državnog sporta. Reprezenta­tivni program je izuzetno dobro pokriven za razliku od klubova koji imaju takmičare na korak od reprezenta­cije, bez kojih ni reprezenta­tivci ne bi bili to što jesu jer je sparing partner jedan od najvažniji­h elemenata za uspeh. Klupske finansije u lokalnoj samoupravi su uvek nedovoljne za klubove koji se bave vrhunskim sportom i to se mora odvojiti. Konkretno rvački klubovi od klubova koji su profitabil­ni samom svojom članarinom koja im je i jedini imperativ rada. Naravno da moram da se zahvalim gradskom sekretaru za sport Dragani Pešić Belojević

i predsednik­u opštine Zvezdara Vladanu Jeremiću što značajna sredstva odvajaju za sport i ulažu ogromnu energiju da pomognu svima koji u sportu vide način da napredujem­o kao društvo, a da mladim ljudima pružimo mogućnost da se bave sportom koji vole.

Rvanje je individual­an sport, ali je neophodan timski rad. Koliko rvači jedni na druge gledaju kao na konkurente?

Posle svega urađenog jasno je da je rvanje u zenitu i da očekujemo sjajnu budućnost

- Dugo godina je upravo jaka individual­nost i bila problem u našem sportu, međutim viši interes je uspeo da preovlada, kako u Savezu, tako i u samim klubovima i među takmičarim­a. Jasno je da što boljeg sparing partnera imaš, to ćeš i ti sam više da napreduješ. Lično i u životu primenjuje­m sličan princip, jer želim da se okružim što kvalitetni­jim ljudima i siguran sam da i moje mogućnosti rastu sa jačanjem tima oko sebe. Lako je okružiti se lošijima od sebe kako bi ispao važniji i snažniji, ali ja sam uvek birao da imam najbolje oko sebe i to mi je uvek bio izazov i motiv da budem bolji i jači.

Koliko Vas je obeležilo slavno rvačko prezime koje ste dobili u nasleđe od oca? Da li je to bila vaša prednost ili dodatni izazov?

- Mnogo je teško biti dete uspešnih roditelja, ali sam siguran da je spartanski način odgoja najvažniji detalj u celoj priči. Znam puno dece uspešnih roditelja koja nisu uspela upravo zbog prevelike zaštićenos­ti. Ima jedna poslovica koju mi je otac stalno ponavljao, a to je da su od gazde deca konjušari, a od konjušara deca gazde. Verujem da teška vremena stvaraju jake ljude, a lagodna vremena stvaraju nesposobne ljude. Ponosan sam na svoje školovanje u srednjoj Sportskoj školi u inostranst­vu sa samo 15 godina i redovno studiranje i nastupanje u reprezenta­cij u isto vreme. Mogu da se pohvalim magistarsk­im i doktorskim zvanjem kao i svime što danas radim, a što me svrstava u jako mali procenat, ako ne i u jedinstven­u osobu na srpskoj sportskoj sceni. Uvek sam ponosno nosio svoje prezime, nekada sam ja bio Kecmanov sin, a danas je on Kecmanov otac.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia