Blic

Novak se ne odbija

SPORTAL VAM OTKRIVA SVE O MARKU MAKSIMOVIĆ­U I KAKO JE IZABRAO SRBIJU Ne postoji medij koji nije preneo vest da je Marko Maksimović, mladi teniser iz Doboja, prihvatio da igra za Srbiju. Redovi pred vama govoriće o njemu, njegovom vaspitanju, izazovima, tr

- JELENA MEDIĆ

Tereni na Dorćolu. Pre nekoliko dana tu se igrao Srbija open. I baš pred početak najvećeg teniskog turnira kod nas, videli smo Novaka Đokovića kako sparinguje sa, do tada za javnost nepoznatim dečakom. - Neki junior iz centra? - sećam se da sam tada pitala.

- Marko Maksimović, biće dobar, tek treba da napuni 16 godina - stigao je odgovor.

I nekoliko dana posle završetka Srbija opena, pojavio se intervju sa Maksimović­em, koji je odjeknuo u srpskoj javnosti, a u kojem je mladi teniser rođen u Doboju, obelodanio da će igrati za našu zemlju.

Crvena lampica se „upalila” odmah: trebalo bi ga pozvati i napraviti priču o njemu. U međuvremen­u sam se raspitala, saznala da je osvojio masters u Monte Karlu prošle godine i da je izuzetno talentovan.

VELIKI USPEH

Kada kreću da se bave belim sportom, za mlade igrače je vrlo bitna podrška porodice. Markovi roditelji, kao i stariji brat i sestra, neizmerna su podrška najmlađem članu koji krči put ka vrhu. Markov tata Rastko je sveštenik i dok njegov sin trenira zajedno sa Troickim i Ivanom Bjelicom, on nam priča kako je počela ova priča.

- Nama je bilo samo da on trenira, nismo mislili da će se sve ovako odvijati - počeo je priču za „Sportal” Maksimović­ev tata.

Spahić je onaj koji je najviše uticao na Markov razvojni put.

- Denisova energija je bila sjajna. Kako ga je on samo vodio... On je Marka ubedio da je najbolji igrač na svetu. On je stvarno njega u to ubedio, takvu je energiju imao, i on i klub, svi zaposleni. Moram biti iskren, M:tel nam je dao podršku i gradonačel­nik Boris Jerinić koji je nagradio njegov trud, čak je i materijaln­a sredstva izdvojio

za njegov razvoj istakao je otac Rastko.

Titula na mastersu u Monte Karlu je mnoga vrata otvorila, i toga je svestan i Rastko.

- Do tada, Marko je dolazio ovde, igrao turnire, ovde ima društvo, dosta sam i ja dobrih ljudi upoznao vremenom. E, sad, zbog posla koji obavljam, verujem da se sve poklopilo. Marko je dobijao razne pozive, poput čuvene akademije IMG na Floridi. Bilo je još priča, međutim, nisam sve to mogao da ispratim finansijsk­i. A rezultat u Monte Karlu je otvorio ta vrata da više traže Marka, nego da mi tražimo nekog. Tad već kreću kontakti, preko TS Srbije, oni su prvi izrazili želju. „Nogu” je povukao Troicki. - Viktor ovde u centru radi kao šef trenera i iz Novakovog centra su prvo izrazili želju da Marko dođe i da ga vide. To nam je i bilo logično. To je jedan san, a nisam imao neku želju da ide dalje iako bi finansijsk­i negde dobio kompletan ugovor. Ali Novak se ne odbija. Marku je on uzor oduvek. Došao je Marko početkom februara sa svojim trenerom i ostao je. U Beogradu su veće mogućnosti za teniski razvoj, sparinge, treninge, od svega me najviše fascinira jedna stvar. Kao roditelj, ti

daješ svoje dete negde, a ovde od prvog dana do danas, u dva tri meseca, nemam ništa loše da kažem.

U medijima se pojavila i rečenica da su uslovi u Bosni bili katastrofa, Rastko je zamolio da ovo napišemo:

- Mi smo imali posvećenos­t Marka, kluba, Saveza, svega, ali je Bosna i Hercegovin­a teniski ipak nerazvijen­a od Srbije koja je sada teniska velesila. Nije istina da su uslovi bili katastrofa­lni. Ponavljam, imali smo njihovu bezrezervn­u podršku. Ali sada je zaista došao na pravo mesto. Plus su želje porodice ostvarile, a išli smo i za Markovim željama. Njega su sa deset godina pitali šta mu je san, on je rekao: „Pa ja živim san. Igram tenis. I hoću da budem broj 1!” Ovo je tek mali korak, ali verujem da je na dobrom putu ovde, uz podršku svih. I TSS je prepoznao trud, rad i talenat. Dobro je što se poklopilo sve, obostrano je, ali prvenstven­a je želja bila da on teniski napreduje.

I dok pričamo sa Rastkom, Marko je završio trening i priključuj­e nam se zajedno sa Ivanom Bjelicom. Maksimović ima samo 15 godina i sasvim normalno i malu tremu. Ali brzo je pobeđuje.

- U TC Novak je super, imamo sve: sparing partnere, odlične trenere, sjajne kondicione trenere, super oporavak. Sve je na profesiona­lnom nivou. Odlično sam se snašao, nije mi trebalo puno vremena da se navikavam, za jako kratko vreme sam se ovde uklopio - ističe Maksimović.

Otkrio je i koji su mu udarci najjače oružje, a na čemu bi trebalo više da poradi.

- Bekhend mi je omiljeni udarac, a trebalo bi da poradim na servisu. Idol mi je Novak, upoznao sam ga, trenirali smo zajedno i stvarno je osećaj bio fantastiča­n zato što treniram sa najboljim igračem svih vremena. Nole mi je kazao da radim i da se trudim i da će sve da dođe na svoje. Nisam imao tremu zbog Noleta na terenu. Trenirao sam i sa Troickim, Lajovićem. Poznajem sve srpske tenisere, Duci mi je dao nekoliko dobrih saveta za igru.

U priču oko udaraca, uključuje se i trener Ivan Bjelica.

- Novak je pohvalio jednu tehničku stvar koja se retko viđa, a to je da dobru silu vuče iz nogu. Na tome i Nole potencira kod sebe, pa je rekao da vidi da ima sjajan prenos od podloge od zemlje, što je verovatno najređa stvar kod klinaca ovih dana. Ruka prati kada imaš dobru tehniku. U dve rečenice ga je pohvalio, ali to je i meni značilo kao treneru. Iako je tada Nole na trening došao posle osam-devet dana temperatur­e, bio je dovoljno raspoložen, mada je on uvek raspoložen za trening.

ŠTA MOŽE BOLJE

Bjelica kao najbolju osobinu svog pulena izdvaja:

- Radnu etiku. Talenat nije karakterna osobina, ali ima najbolje od svega je što ima radne navike, sam sebe gura, voli sport i ima strašnu igračku inteligenc­iju na terenu, nadigrava se, posmatra, uviđa stvari, ne igra mehanički, iako ima čime da igra i mehanički.

Da ne bude da ga previše svi hvale, Bjelica je izdvojio i šta bi Marko trebalo da ispravi.

- Servis može da bude puno bolji, ali nije mu to mana. Ima tu stvari i u toku igre koje treba da popravi. Na meču voli da da sebi oduška, da iskaže šta mu smeta, da pokaže emociju. Kada pretera, ukažem mu na to, ali generalno sve je u sklopu meča i sve ima takmičarsk­i cilj. Smiren je kada se vrati u normalan život.

U fokusu je igra, ali i osvajanje bodova koji će mu omogućiti da igra na većim turnirima.

- Želim da osvojim što više turnira i da dižem formu tokom godine. Igram ovde Državno do 16 i 18 godina, a za ostalo ćemo videti. Sada samo igram turnire do 18 godina, više ne igram turnire do 16, pa ćemo videti - rekao je Maksimović i dodao. - Želim da budem najbolji na svetu. I to je to.

 ?? ?? MARKO MAKSIMOVIĆ IMA PODRŠKU PORODICE I NAJBOLJEG TENISERA SVETA NA PUTU KA USPEHU
MARKO MAKSIMOVIĆ IMA PODRŠKU PORODICE I NAJBOLJEG TENISERA SVETA NA PUTU KA USPEHU
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia