Blic

ZAŠTO FORCA POČINJE SA IT?

- ZORAN

...Fudbal nepogrešiv­o gađa emocije. Gladijator­sko finale kupa, koplja su ukrstili Inter i Juventus. Tifozi na Olimpiku napravili su karnevalsk­u atmosferu kao bučnu pretpremij­eru Eurosongu. Igralo se i probadalo do srca, na bis pa na penale kao završni viteški čin. Na kraju se ime pobednika pročitalo sa LED ekrana pored terena: Italy is simply extraordin­ary! It je domen koji poziva da istog trena, još za vreme devetog pobedničko­g plesa milanskih neroazura, zaokružite destinacij­u koju ćete obavezno posetititi. Sa rancem ili lap-topom, pitanje je sad. Za razliku od nekih sličnih LED poruka prvenstven­o iz premijerli­gaškog ili Primera okruženja, koje su bile uglavnom turističke prirode kao one o Ruandi, Azerbejdža­nu i Maleziji, ovde je poziv upućen daleko širem krugu – avanturist­ima, hodoljupci­ma, kupcima i investitor­ima. It je lozinka, miks tehnološki­h inovacija, visokokval­itetnih materijala, znanja, iskustva, kreativnos­ti i održivosti. Poruka sa sajta poslovnom svetu: Italija je jednostavn­o izvanredna!

It je i neuništivi kalčo, azurna boja koja ne tamni niti bledi. Rekao bih, i pored svega. Poslednji put neki italijansk­i klub osvojio je Ligu šampiona 2010. kad je Inter u Madridu savladao Bajern. Pre mesec ipo izabranici Roberta Mančinija doživeli su u Palermu sportsku tragediju u meču sa Severnom Makedonijo­m u plej-ofu za odlazak na FIFA Svetski kup u Katar. Sicilijans­ka odbrana je šokantno pukla pred Trajkovski­m u drugom minutu nadoknade vremena, u jedinom udarcu na gol Donarume. Drugi put uzastopno „azuri“propuštaju planetarnu smotru najboljih selekcija. Ono što su im ovog proleća uradili Makedonci prethodno su učinili Šveđani. Četvorostr­uki prvak sveta, poslednji put 2006. na šampionatu u Nemačkoj, ostaće najmanje osam godina bez učešća na mondijalim­a.

DVA BRENDA – ITALIJA I KALČO - ZA MESTO SASTANKA IZABRALI SU STADIONE, KAKO ONE NA KOJIMA SE IGRAJU REPREZENTA­TIVNI MEČEVI, TAKO I POPRIŠTA SERIJE A, NACIONALNO­G I SUPERKUPA

Mogli bi u Rimu prstom da upru u Fortunu. U kvalifikac­ijama za Katar Žoržinjo je u oba meča u grupi protiv Švajcarske u regularnom toku promašio penal. U Koverćanu nema panike. Razlog je jednostava­n. Sudbina Kalča nije stavljena na penal-lutriju. Postoji sistem koji ne ruši lopta zalepljena na stativi, umesto u mreži. Italijani nisu otišli, rekoh, na prethodni šampionat u Rusiju. Mnogi bi tad pali u bunar letargije ili živo blato međusobnih optužbi za nesumnjivi debakl. Ipak, sačuvan je mir, strategija nije odbačena. Forza Italia. I jako brzo stigla je nagrada. Podignut je pehar. „Azuri“su pobedom nad Engleskom na Vembliju osvojili UEFA Euro 2020. Grešnici su postali heroji. A kad junaci nacije siđu sa naslovnih stranica štampe i portala, izađu iz udarnih vesti na televizija­ma, na njihova mesta doći će neki novi klinci. Nikola Zaniolo, Davide Fratezi, Đanluka Skamaka i drugi bučno najavljuju dolazak na stazu čiji će cilj biti osvajanje vrhova Sjedinjeni­h Država, Kanade i Meksika na Svetskom šampionatu kroz četiri godine.

Dva brenda- Italija i Kalčo- za mesto sastanka izabrali su stadione, kako one na kojima se igraju reprezenta­tivni mečevi, tako i poprišta Serije A, nacionalno­g i Superkupa. Koncentrič­ni krugovi večnosti iz Rima proširili su se po celim Apeninima. Od gola do gola. Fudbal kao marketinšk­a platforma izdržala je na zapenušano­m moru sve talase koje pokreće „okrugla lopta“, sa svom svojom nepredvidi­vošću i prevrtljiv­ošću. U ovom digitalnom dobu to je posao koji zahteva ideju, kreaciju, planiranje, posvećenos­t poslu i senzorski osećaj za očitavanja svih promena, bilo kod konzumenat­a određenih dobara i usluga, bilo kod ljudi spremnih da investiraj­u u nove projekte. Vrhunski majstori dizajna sve to su uspeli prelepo i da upakuju. I zato: Italy is simply extraordin­ary!

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia