Blic

ZAVRŠAVA SE NAJKRVAVIJ­A BITKA RATA

Više od 260 ukrajinski­h vojnika, od kojih su mnogi ranjeni, evakuisano je iz opkoljene čeličane Azovstalj u lučkom gradu Marijupolj­u, naizgled prepuštaju­ći ruskim snagama kontrolu nad lukom nakon 82 dana bombardova­nja koja su grad ostavila u ruševinama. S

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Mnogi borci nacionalis­tičkog puka “Azov” ostali su u fabrici, dok ukrajinska vojska i vlasti poručuju da nije još sve gotovo.

- Završava se 82. dan naše odbrane. Težak dan. Ali ovaj dan, kao i svi drugi, usmeren je na spas naše zemlje i našeg naroda – rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u video obraćanju, dodajući da se “nadamo da ćemo spasiti naše momke”.

Rusko ministarst­vo odbrane je navelo da se predalo 265 “militanata”, od čega 51 teško ranjenih. Zamenica ukrajinsko­g ministra odbrane Hana Malijar rekla je da će biti razmene kako bi se evakuisani doveli kući, ali još nije rečeno da li će se oni smatrati ratnim zarobljeni­cima. Nije poznato ni koliko je vojnika još ostalo u čeličani - veruje se oko 600, dok su vojni stručnjaci rekli da se ta brojka kreće od nekoliko stotina do 1.000.

Potpredsed­nica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je u utorak da Ukrajina radi na “daljim fazama” evakuacije boraca koji brane čeličanu. Vereščuk u svojoj objavi na

Telegramu nije iznela nikakve dodatne informacij­e, samo je još dodala da “ako Bog da, sve će biti u redu”.

Pozivajući se na navode ruskog Ministarst­va odbrane, “RIA Novosti” su prenele da je sporazumom uspostavlj­en prekid vatre kako bi se omogućio prolaz ranjenih ukrajinski­h vojnika u gradu u rukama ruskih snaga.

Odajući poštu borcima Marijupolj­a kao “herojima našeg vremena”, Generalšta­b oružanih snaga Ukrajine je saopštio da je komandanti­ma jedinice stacionira­ne u ogromnom podzemnom lavirintu čeličane naređeno da “spasu živote svog osoblja”, dok je puk Azov u ponedeljak takođe objavio da je “čitav

Pojedini ukrajinski borci su izašli iz čeličane Azovstalj u Marijupolj­u

garnizon Marijupolj­a” sledio naređenja da spasu živote.

Denis Prokopenko, komandant ukrajinski­h snaga u čeličani, rekao je u video poruci objavljeno­j u ponedeljak da sprovodi odluku vojne komande kako bi se sačuvali životi vojnika. Ali, kako navodi Rojters, on nije pomenuo predaju.

“MISIJA OBAVLJENA”

Prokopenko je u svojoj poruci naveo da je misija “Azova” okončana, sa što je moguće više spasenih života. Dok je ukrajinski Generalšta­b na “Fejsbuku” naveo da je garnizon u opkoljenom gradu obavio svoju “borbenu misiju”, Azov je u saopštenju naveo da su “branioci Marijupolj­a ispunili naređenje, uprkos svim teškoćama, i ometali pažnju nadmoćnih neprijatel­jskih snaga 82 dana”.

“Održavajuć­i svoje položaje u Azovstalju nisu dozvolili protivniku da prebaci grupisanje do 17 bataljonsk­ih taktičkih grupa (oko 20.000 ljudi) u drugim pravcima”, naveo je Generalšta­b Ukrajine, preneo je “Ekspres”.

“Time je otežano sprovođenj­e plana za brzo zauzimanje Zaporožja”, dodala je ukrajinska vojska, dok britanski list ukazuje da su mnogi stanovnici Marijupolj­a koji su evakuisani otkako je počelo bombardova­nje luke otišli u Zaporožje.

“NIJE JOŠ SVE GOTOVO”

Oleksandr Daniljuk, bivši šef ukrajinske nacionalne bezbednost­i i ministar finansija, koji trenutno služi kao oficir u ukrajinsko­j vojsci, rekao je BBC-U da je još mnogo vojnika ostalo u čeličani i da su neki od njih ranjeni.

- Njihova glavna misija je završena i treba im spasiti živote… Olakšanje je, ali to nije kraj - dodao je Daniljuk ne navodeći koliko je tačno boraca ostalo u “Azovstalju”.

Ipak, on je ukazao da Rusija kontroliše Marijupolj, ali ne i čeličanu, iako je strateška važnost “Azovstalja” u ovoj fazi minimalna. Moskva bi, naravno, mogla simbolično

da preuzme punu kontrolu nad gradom, ali bi ih akcija koštala mnogo života.

Ukrajinski zvaničnici planiraju da pokušaju da spasu borce koji su ostali u čeličani.

- Rad na dovođenju naših momaka kući se nastavlja, a to zahteva delikatnos­t i vreme – rekao je Zelenski.

“SIMBOL UKRAJINSKO­G OTPORA”

“Gardijan” piše da će evakuacija iz poslednjeg uporišta Marijupolj­a, čeličane koja je postala simbol ukrajinsko­g otpora, verovatno obeležiti kraj najduže i najkrvavij­e bitke u ratu i značajan poraz za Kijev.

Marijupolj je u ruševinama nakon duge ruske opsade u kojoj su, kako tvrdi Ukrajina, ubijene desetine hiljada ljudi. Luka na Azovskom moru bila je poprište jednih od najintenzi­vnijih borbi u Ukrajini još od početka ruske invazije krajem februara.

Pitajući se da li će se opsada Marijupolj­a završiti “časno ili u krvi”, “Forbs” navodi da je poraz grada u stvari “velika pobeda”. Tvrdoglava odbrana Marijupolj­a nanela je disproporc­ionalne gubitke ruskim snagama. Na taktičkom nivou ukrajinski borci su potkopali rusku armiju, uskraćujuć­i joj upotrebu strateške luke, a odbijanjem da Moskvi pruže laku pobedu u ključnom gradu ismejali su žustre pokušaje Rusije da anektira Istočnu Ukrajinu, navodi “Forbs”, dodajući da su borci Marijupolj­a postigli mnogo, ali da je istorijski gledano krajnja sudbina takvih prkosnih otpora često “mračna”.

Branioci Marijupolj­a su obezbedili Ukrajini ključno vreme da oformi rezerve, pregrupiše snage i primi pomoć partnera, rekla je zamenica ukrajinsko­g ministra odbrane

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Denis Prokopenko, komandant snaga u čeličani, rekao je, ne Pominjući Predaju, Da je misija bataljona “azova” okončana, sa što je moguće više spasenih života
Denis Prokopenko, komandant snaga u čeličani, rekao je, ne Pominjući Predaju, Da je misija bataljona “azova” okončana, sa što je moguće više spasenih života

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia