Blic

ZBOG NAJAVE POSKUPLJEN­JA VEĆ KUPUJU OGREV ZA ZIMU

POSLE PRIČA O STRUJI I GASU, GRAĐANI NAVALILI NA UGALJ, DRVA, PELET PREPORUČUJ­U DA SE, KO JER MOŽE, ODMAH SNABDE OGREVOM će CENE SIGURNO RASTI

- Predrag Vujanac

Građane Srbije do jeseni gotovo izvesno očekuje poskupljen­je struje, pre toga i gasa, a to će neminovno dovesti do novog skoka cene čvrstog ogreva koji je, zavisno od vrste, u našoj zemlji već skuplji od 20 do 40 odsto u odnosu na maj 2021.

STRUJA će MORATI da poskupi, samo je pitanje kada i koliko. Prvo se spominjalo šokantno povećanje od 30 odsto, zatim duplo manje, da bi pre par dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio “da će struja jednom morati da poskupi, ali da to neće biti sada”.

- Neće struja poskupeti, to sad ne može. Ako bi poskupela struja, skočila bi inflacija - kazao je Vučić dodavši da je struja kod nas jeftinija u odnosu na druge zemlje.

GAS

Što se tiče cene gasa, Vlada Srbije je početkom marta usvojila Uredbu o privremeno­j meri ograničava­nja njegove cene u cilju obezbeđiva­nja sigurnog snabdevanj­a tržišta Srbije i zaštite privrede i građana koji su koriste ovaj emergent. Do 1. juna, na osnovu ranije sklopljeno­g ugovora, Srbija će gas iz Rusije dobijati po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara. Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović je izjavio da će Srbija sa Rusijom do tada “verovatno potpisati novi desetogodi­šnji ugovor o dostavljan­ju gasa”, dok je predsednik Vučić izjavio “da od Rusije očekuje normalnu cenu gasa”.

OGREV

Shodno svim ovim najavama, ekonomisti kažu da više apsolutno nema dileme da će cene energenata u narednom periodu u Srbiji ići na gore.

- Nesumnjivo je da će se cena struje povećati u “gluvo” doba leta kada je većina građana najvećim delom na godišnjim odmorima. Poskupljen­je je, dakle, izvesno ali u ovom trenutku je teško projektova­ti u kom iznosu. Povećanje cene gasa očekujem i ranije. Sve to znači povećanu tražnju za čvrstim energentim­a i njihovu višu cenu. Imaćemo jednu naglašenu dinamiku cena u sektoru svih energenata od leta, tako da vremena za čekanje nema i ko god je u mogućnosti ogrev za zimu već sada treba da kupi – kaže za “Blic” ekonomista Saša Đogović.

Čvrsti ogrev u našoj zemlji, kako je “Blic” već pisao, u odnosu na prošli maj, zbog svih anomalija na tržištu energenata, već je poskupeo tako da se ugalj prodaje po cenama višim za 20, drvo za 30, a pelet za svih 40 odsto.

UGALJ

Cena uglja se prošlog maja kretala od 8.000 do 23.000, a sada je od 9.000 do oko 40.000 dinara za tonu, ali ogroman problem je nestašica ovog energenta. Pojedini rudnici, s kojih se tržište Srbije snabdeva ugljem, cenu su podigli u januaru, dok su drugi to učinili

nakon početka rata u Ukrajini. Po rečima Nebojše Radulovića s beogradsko­g stovarišta “Beoiskra”, deficit uglja je konstantan od kako je počela ova godina, “Kolubare” već duže vreme nema u prodaji, dok ugalj iz BIH i Crne Gore stiže u manjim, ograničeni­m količinama.

- Nema najava o novom skoku cene uglja, koji je već 20 odsto skuplji nego lane. I bez poskupljen­ja struje dešava se da ugalj ima višu cenu uoči nove grejne sezone. Poskupljen­je je izvesno, pogotovo jer vlada deficit, sve što dobijemo isti dan se proda – kaže Radulović.

DRVA

Još uvek se u brdskoplan­inskim područjima Srbije kubik ogrevnog drveta koji se prodaje pored puta može naći za 5.000 dinara, ali je u pitanju ogrevno drvo najslabije kategorije. Najčešća cena, zavisno od kraja Srbije, je od 7.000 do 8.000,

a na području Beograda svih 9.000 dinara za kubik bez prevoza, što je za trećinu više nego pre godinu dana. Ni ogrevnog drveta, slično uglju, nema u ovom periodu mnogo na tržištu.

- Cena drveta direktno će zavisiti od cene goriva, jer je računica uvek jasna - koliko seljaka košta da sipa goriva u motorku i u traktor da bi ih izvukao do puta, plus koliko će zbog cene nafte biti skuplja cena prevoza. Sa ovim trendom poskupljen­ja goriva, zaboravite na vreme kada se kubik mogao kupiti za 5.000. A ako se uz to ispostavi da godina bude dobra po ceni voća, ljudi neće imati potrebe da idu u šumu, ogrevnog drveta neće biti dovoljno i neće biti iznenađenj­e da kubik izađe na svih 100 evra – kažu trgovci ogrevnim drvetom u zapadnoj Srbiji.

PELET

Kada je u pitanju pelet, on se umesto od 30.000 do 36.000 dinara tona koliko je koštao prošlog maja, sada prodaje po 36.000 do 42.000. Buduća cena ekološki najzdravij­eg energenta, čija je proizvodnj­a direktno vezana za struju, zavisiće od njene cene.

- Uz poskupljen­je struje, uvek na umu treba imati i faktor restrikcij­e struje, jer svako isključenj­e nam onda odlaže proizvodnj­u i podiže troškove rada, a potom i cene. Gotovo je izvesno da će pelet poskupeti i da će procenat povećanja cene blisko pratiti procenat poskupljen­ja struje. Inače, interesova­nje potrošača za peletom i sada je izuzetno veliko, narudžbine traju non-stop, mnogi u jednoj tranši kupcu mogu da isporuče maksimalno tonu i to sa rokom isporuke do 30 dana – objašnjava­ju prodavci peleta.

Vlada nestašica uglja, posebno najkvalite­tnijeg, dok cena peleta umnogome zavisi od cene struje

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia