Blic

KOSTIĆEVA MATURA U SEVILJI

U finalu (21) Lige Evrope Ajntraht i Rendžers Srpski fudbaler ima priliku da osvoji prvi trofej u karijeri.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Srpski fudbal proživljav­a jednu od najboljih sezona u poslednjih nekoliko godina. Reprezenta­cija se direktno plasirana na Svetsko prvenstvo u Katartu, Dušan Vlahović je bio najskuplji igrač u zimskom prelaznom roku, Aleksandar Mitrović obara rekorde Čempionšip­a, Dušan Tadić je sa Ajaksom osvojio šesti trofej... Mašala.

Međutim, ono što nam nedostaje su takozvani veliki trofeji, odnosno titule u “ligama petice” i evropskim kupovima. Na papiru, naš najuspešni­ji fudbaler je Luka Jović koji je sa Realom osvojio špansko prvenstvo i plasirao se u finale Lige šampiona. Njegov doprinos kraljevsko­m klubu je, ipak, skroman - jedan gol u svim takmičenji­ma. Mada, koliko je igrao (ukupno 549) minuta i to je puna kapa.

Manje-više, isto važi za

Marka Lazetića koji se nalazi na korak da sa Milanom uzme skudeto. Roso-neri, kolo pre kraja, imaju dva boda više od gradskog rivala Intera. Lazetić je zimus stigao iz Crvene zvezde i nije dobio priliku da debituje u Seriji A (četiri puta je sedeo na klupi). Jedino je na terenu proveo četiri minuta u poraz od Intera sa 3:0 u revanšu polufinala Kupa Italije.

Naša poslednja nada da trofej uzme na terenu je Filip Kostić, koji će večeras (21) da predvodi Ajntraht protiv Rendžersa u finalu Lige

Evrope. Jer, iskreno, teško je očekivati da Jović zaigra protiv Liverpula 28. maja u Parizu.

Kostić je letos kopao i rukama i nogama da napusti Frankfurt, ali su Nemci “zacepili” tako da je nevoljno morao da ostane. I, na kraju, ispostavil­o se da je napravio dobru odluku. Učestvovao je u osam od ukupno 20 golova Ajntrahta u Ligi Evrope (tri gola i rekordnih pet asistencij­a), a meč sezone odigrao je protiv Barselone na “Nou kampu”, kada je dva puta bio strelac i jednom je asistirao u pobedi sa 3:2.

On je srce i duša Ajntrahta. Filip daje ritam, pogađa precizne centaršute­ve, više neko bilo ko drugi u Bundesligi.

Filip Kostić dominira ove sezone, a odličnim partijama pomogao je Ajntrahtu da se domogne prvog evropskog finala još od sezone 1979/80.

U upravo završenoj srzoni 188 puta je loptu ubacio u protivničk­i šesnaester­ac! Njegove asistencij­e su već ušle u fudbalske udžbenike i navijači očekuju da večeras u Sevilji bude kruna njegove karijere.

Kostićevi sprintevi po levom boku su nepredvidi­vi, divlji, pa čak i uzbudljivi. U defanzivi, on je takođe napredovao tokom godina. Pa ipak, nikada nije uspeo da osvoji titulu. Naprotiv, dva puta je ispadao, sa Štutgartom 2016. i Hamburgom 2018.

Rendžers znamo koliko može, gledali smo ga u dvomeču sa Crvenom zvezdom i utisak je da će Kostić imati dosta prostora. Dodatno zanimljivi biće njegovi dueli sa Džejmsom Tavernijeo­m, desnim bekom škotskog kluba koji stilom igre (šest golova i 13 asistencij­av u Premijer ligi) dosta podseća na Kostića.

Ajntrah je poslednje evropsko finale igrao u sezoni 1979/80. kada je u Kupu UEFA, posle dva meča a zahvaljuju­ći golu u gostima (2:3, 1:0) bio bolji od Borusije iz Menhenglad­baha. Bila je to sezona u kojoj su Nemci imali četiri učesnika u polufinalu.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia