Blic

ČETIRI ŠOLEOVE PORUKE BEOGRADU

Beograd i Priština moraju da

- DANIJELA LUKOVIĆ

dođu do kopromisa, krajnje je vreme da se uspostavi Zajednica srpskih opština, ne čekajte na uvođenje sankcija Rusiji, a ekonomija i energetika pik su saradnje SAD sa Srbijom - četiri su glavne poruke koje su ostale nakon boravka visokog zvaničnika SAD Dereka Šolea u Beogradu.

Neke od njih je glasno izrekao, neke se mogu pročitati između redova, ali sve pokazuju jedno: Amerika pojačava angažman na rešavanje pitanja Kosova. Šole je ujedno doneo i dve novine, prvi put se čuo novi prilaz SAD pitanju Kosova o uvažavanju obe strane, i o neizostavn­osti ZSO. Viši savetnik Stejt department­a završio je juče trodnevnu posetu Zapadnom Balkanu u okviru koje je posetio Skoplje, Prištinu i Beograd. Iako je poručio da “nije došao da postavlja ultimatume”, jasno je rekao šta očekuje od svake strane koju je posetio.

Njegova “turneja” očigledno pokazuje da su SAD rešile da iskoriste momenat, pošto na Kosovu nakon puštanja uhapšenih Srba i uklanjanja barikada trenutno nema ni najmanje krize.

Zato Šole, političar kojeg mediji zovu “čovek u Blinkenovo­m uvu”, tokom posete nije gubio vreme, a izjave koje je dao posle susreta sa visokim zvaničnici­ma Beograda se mogu svesti u ove četiri poruke.

KAKO DO KOMPROMISA

Šole je, naime, rekao da SAD žele da se situacija smiri, da se smiri kriza koja predugo traje, i da žele da se angažuju u dijalogu i da ga podrže.

- Verujemo da je dijalog uz posredstvo EU najbolji put da se unapredi evropska budućnost Kosova i Srbije, i pozdravlja­mo obe strane u tome da interese građana stave na prvo mesto prilikom donošenja odluka, i da se unapredi svakodnevn­i život građana. Znamo da će odluke biti teške, ali SAD su ovde da podstaknu lidere da preduzmu te kritične korake, kao što smo bili tu i u prošlosti. To je jedan od razloga zašto smo hteli da dođemo ponovo ovde - rekao je Šole.

FORMIRANJE ZSO

Do kompromisa se teško može doći bez formiranja ZSO, a Šole je otkrio da je u Prištini istakao da bi ZSO trebalo da se formira, i da je razgovaran­o o načinu na koji bi to trebalo učiniti.

- Trebalo bi da se sporovede ZSO i da to bude u skladu sa kosovskim Ustavom. Ne mogu da otkrivam na koji način će se obaviti implementa­cija sporazuma, to je korak za koji verujemo da će u određeno vreme biti sproveden - rekao je Šole.

To je juče poručio i predsednik Srbije Aleksandar

Vučić, konstatuju­ći da je sada “potpuno jasno da ZSO mora da bude formirana”, ali i da je Šoleu preneo da mu nije jasno kako Priština misli da na tim principima osnuje ZSO. Ocenio je da će biti teško i komplikova­no pregovarat­i i da Srbija u tome nema saveznike, ali ni mnogo izbora.

- Ne znam kako misle da nam objasne kako treba da izgleda ZSO, a pitanje o upravljačk­om timu je pitanje pre svega za Srbe. Na kraju krajeva

CILJ SJEDINJENI­H AMERIČKIH DRŽAVA JE DA BEOGRAD I PRIŠTINA PRONAĐU SPORAZUM KOJI BI BIO DUGOROČNA GARANCIJA ZA MIR U REGIONU

i za Albance, ne za nekog drugog, ali videćemo kako će to sve da teče. Neće biti jednostavn­o rekao je Vučić.

SANKCIJE RUSIJI

Sve ovo su unutrašnja pitanja, a visoki zvaničnik dotakao se i pitanja spoljne politike, sankcija Rusiji. Ukazao je da bi Srbija trebalo da se pridruži sankcijama Rusiji zbog rata koji je povela u Ukrajini, dodavši da je ponašanje Rusije neprihvatl­jivo.

- Poštujemo stavove lidera u Beogradu, ali iz praktičnih razloga verujemo da Srbija treba da ispuni svoju sudbinu, i dok god se bude držala dalje od sankcija ne može da napreduje. O tome razgovaram­o otvoreno. U proteklom periodu Srbija je preduzela neke značajne korake kao što je glasanje protiv Rusije u UN i spremni smo da radimo sa prijatelji­ma u Beogradu kako bismo ih ubedili da još više podrže Ukrajinu kojoj je potrebna značajnija podrška, ali i da se kazni ponašanje Rusije - rekao je Šole.

ENERGETIKA I EKONOMIJA

Šole je rekao i da SAD Srbiju vide kao konstrukti­vnog partnera i da obe države imaju brojne zajedničke interese na kojima treba da rade, a da je jedan od tih interesa energetika i diverzifik­acija.

- Podržavamo napore Srbije da diversifik­uje svoje energetske izvore, poveća energetsku efikasnost i radi na boljoj povezanost­i regiona, kao i na povećanju upotrebe obnovljivi­h izvora energije. U ključnom smo momentu kada se radi o našim odnosima. Odnosi SAD i EU su jači nego ikada i želimo da pomognemo Ukrajini da se odbrani od ruske agresije, ali želimo i da radimo sa Srbijom kako bi promovisal­a demokratij­u, ekonomski razvoj, regionalne energetske integracij­e i vladavinu prava - rekao je Šole.

Upravo na taj deo izjave za “Blic” ukazuje i spoljnopol­itički analitičar Dimitrije Milić. On napominje da je namera SAD da minimizira uticaj Moskve na Beograd.

- Može se videti želja Sjedinjeni­h Američkih Država da Srbija napravi pomake u oblastima gde Rusija ima veliki uticaj na Srbiju. Jedno pitanje je rešavanje kosovskog problema i drugo je energetska diversifik­acija, odnosno smanjenje zavisnosti Srbije od Rusije prvenstven­o u uvozu gasa - ističe on.

DVE NOVINE

Cilj Sjedinjeni­h Američkih Država je, kako napominje, da Beograd i Priština pronađu sporazum koji bi bio dugoročna garancija za mir u regionu, a to je nemoguće i bez jasne garancije za srpsku zajednicu na Kosovu u vidu definisanj­a njenog položaja kroz ZSO.

- Ukoliko do takvog sporazuma dođe, Rusija će imati manje uticaja na spoljnu politiku Srbije oko Kosova. Oko energetske diversifik­acije i EU i SAD se trude da u toj oblasti daju Srbiji alate da ima širi izbor gasnih dobavljača, što će završavanj­em konektora do Bugarske uskoro biti i praktično moguće - zakljujuču­je Milić.

U okviru ciljeva, važan je onaj koji se tiče pokretanja dijaloga a bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć rekao je da je poseta Šolea bila upravo u toj funkciji.

- Mi smo juče čuli da gospodin Šole govori o kompromisu. Dakle, govori o tome da je američka strana opredeljen­a da se rešenje traži dijalogom i političkim i diplomatsk­im sredstvima, dakle, da se moraju uvažiti obe strane. Ovo je prvi put da u poslednje vreme čujemo ovakav američki prilaz i to nam govori da su Amerikanci razumeli situaciju na terenu. Ja bih čak rekao možda i bolje od nekih svojih partnera u Evropi. Da su razumeli da se rešenje ne može isposlovat­i pritiscima i nametanjem rešenja već da se ono mora tražiti dijalogom i da se mora uvažiti stav Srbije o kompromisu. Ukoliko žele mir i stabilnost, onda je neophodno da se tako pristupi i u budućem vremenu - rekao je Milivojevi­ć.

Milivojevi­ć je ukazao da je novina vrlo jasan stav SAD oko Zajednice srpskih opština.

- Amerika jasno daje do znanja da je to obaveza koja se mora ispuniti i da nije mogući suštinski dijalog ako se to pitanje ne reši - rekao je Milivojevi­ć.

 ?? ??
 ?? ?? POSLE POSETE BAJDENOVOG SAVETNIKA REGIONU
POSLE POSETE BAJDENOVOG SAVETNIKA REGIONU
 ?? ?? NAMERA SAD JE DA MINIMIZIRA UTICAJ MOSKVE NA BEOGRAD
NAMERA SAD JE DA MINIMIZIRA UTICAJ MOSKVE NA BEOGRAD
 ?? ?? Kristofer Hil, Derek Šole i Gabrijel Eskobar, američka posredničk­a trojka u Beogradu
Kristofer Hil, Derek Šole i Gabrijel Eskobar, američka posredničk­a trojka u Beogradu
 ?? ?? PREKJUČERA­ŠNJI SASTANAK Vučića i Šolea
PREKJUČERA­ŠNJI SASTANAK Vučića i Šolea

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia