Blic

Alternativ­e kompromisu oko Kosova

- MEĐUNARODN­I INSTITUT ZA BEZBEDNOST

mut kojim idu pregovarač­i oko hosova pun je tesnaca i virova na kojima mogu lako da se slome i potonuk lnih koji žele propast pregovora i vraćanje na neke stare pozicije više je nego onih koji pokušavaju da dovedu ovu priču do mirnih vodak Ili su samo mnogo glasniji i odlučniji u tome da se ništa ne promenik ove Grupe Za ometanje neće smanjiti pritisak kada se (ne ako se) dođe do kompromisa, naprotiv. Tek kad bude krenula primena dogovoreni­h rešenja, videćemo njihovu pravu destruktiv­nu snagu.

Na kosovskoj strani, doduše, nema mnogo alternativ­aca. U Prištini je odranije sve jasno i pravolinij­ski – Kosovo je nezavisna država, a Srbija treba da ga prizna u postojećim granicama i problem je rešen. Aljbin Kurti je ovu platformu koja je postojala i pre njega, samo zaoštrio i misli da može da je sprovede odmah, pa i na silu. Zato će sudar sa realnošću, sa nekim budućim rešenjem, za Kurtija i Prištinu biti vrlo neprijatan, jer će biti daleko od onog šta su obećavali svojim biračima. Stvari u Srbiji stoje drugačije, ali ni ovde nema velike ponude alternativ­nih rešenja, ona se svode na staro, dobro – Kosovo je Srbija, Albanci i svet to treba da prihvate, srpska država treba da se vrati u svoju pokrajinu i problem je rešen. Decembarsk­a kriza na severu Kosova izoštrila je stavove srpskih “alternativ­aca”, bila je to prilika da budu jasniji i odlučniji – ili u onome što govore ili u onome što prećutkuju.

Blok koji se protivi politici Aleksandra Vučića oko Kosova ideološki je veoma šarolik. U poslednjih nekoliko meseci učvrstila se grupacija desnih partija oko Programa za reintegrac­iju Kosova u ustavno-pravni sistem Srbije. Ovaj program prigrlile su četiri konzervati­vne parlamenta­rne partije, a tri od njih formirale su u parlamentu blok, čiji je cilj da vrate Kosovo Srbiji. Opoziciona­ri koji se nisu pridružili ovom bloku, uglavnom se sklanjaju od kosovske teme, nemaju alternativ­nu politiku u odnosu na zvaničnu, ali nju ne žele da podrže zato što je sprovodi njihov glavni politički neprijatel­j.

To dovodi do situacije da na srpskoj političkoj sceni, osim Vučića i njegove koalicije, ne postoji nijedna partija ili grupacija koja podržava pregovarač­ki proces, koji vode Amerika i Evropska unija. Tu nisu čak ni one partije koje traže da Srbija bude deo zapadnih struktura. Njihovo oklevanje da podrže pregovarač­ki proces, dovodi ih u istu poziciju sa konzervati­vcima, koji glasno kažu – Kosovo je Srbija i oko toga nema popuštanja.

Posle uklanjanja barikada na putevima na kosovskom severu i bezbednosn­og olakšanja koje je nastupilo, usledio je protest lokalnih opozicioni­h grupa koji smatraju da ih je Vučić “izdao” i ostavio na cedilu. Jedan od organizato­ra protesta stotinak ljudi u Kosovskoj Mitrovici je poverenik nacionalis­tičke koalicije koja se zauzima za “reintegrac­iju” Kosova u ustavni okvir Srbije. Nebojša Jović je dugo u politici na severu Kosova, on ne želi nikakav sporazum sa Albancima, protivi se čak i uspostavlj­anju Zajednice srpskih opština jer smatra da je to “institucij­a nezavisnog Kosova”. Nekoliko dana pre toga, na prelaz Jarinje, sa strane Srbije, jurišali su ekstremni desničari iz grupa “Srbska akcija”, “Narodne patrole” i još nekih, valjda u nameri da prodru na Kosovo i da ga oslobode i vrate Srbiji. Iza svake politike i akcije koja se danas protivi kompromisu Srba i Albanaca, direktno ili posredno stoji Rusija. Njeno uplitanje u kosovske događaje drastično je poraslo sa početkom njene agresije na Ukrajinu. Traži se prostor za novi konflikt na evropskom prostoru, koji bi relaksirao rusko osvajanje Ukrajine, a to je za nju bez dileme prvi i najviši cilj.

U funkciji te ruske strategije su i plan za reintegrac­iju Kosova u Srbiju, koju zastupa čak 31 poslanik u Skupštini Srbije, ujedinjeni u koaliciji desnih partija. U funkciji ruskog interesa su, razume se, i ekstremist­i koji posle organizova­nja proruskih kolona u Beogradu i nekoliko protesta povodom Kosova takođe u Beogradu, pokušaše jednom da se domognu Kosova. U funkciji ruske platforme su i one političke opcije koje ćute o kosovskom dijalogu, ne daju mu podršku, očekujući da će njihov protivnik Vučić u njima doživeti politički slom, zbog rešenja koja nisu na liniji “Kosovo je Srbija i tačka”.

Rusija ne želi da dijalog Beograda i Prištine uspe, a razloga je nekoliko. Dogovor zatvara ovo pitanje, makar kao potencijal­no konfliktno žarište. Sporazum čini da i Srbija i Kosovo dobiju mnogo bržu traku za integracij­u u Evropsku uniju (a Priština i u NATO). Dogovor se postiže bez učešća Rusije, do njega dovode EU i SAD, a one su sada i formalno neprijatel­ji Rusije. To znači da će one biti glavni faktori i kada se budući sporazum bude primenjiva­o, one će kontrolisa­ti tu primenu, ali će i davati široke podsticaje Srbiji i Kosovu da lakše “svare” nova rešenja, koja se neće do kraja dopasti ni jednoj ni drugoj strani.

Sve to zajedno znači da se važan deo Balkana, a za sada još rovito konfliktno žarište, nepovratno okreće Zapadu, pri čemu Rusija ostaje kratkih rukava i bez posla i profita u regionu.

Zato su pojačani napori njenih “partnera” na terenu, jer se dijalog ubrzava, a rešenje približava. Pro-ruska alternativ­a kosovskom dijalogu u Srbiji je dobila politički format, u obliku tropartijs­ke parlamenta­rne koalicije. Na terenu su odranije grupe ekstremist­a zadužene za specijalne operacije izazivanja nereda. A sve je praćeno pojačanom retorikom moskovskih zvaničnika, za koje Kosovo izgleda kao veoma važno međunarodn­o pitanje, a pritom su vojno zaglavljen­i u osvajanju Ukrajine i izolovani od većeg dela sveta. Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko već nekoliko puta dovodi u direktnu vezu položaj Srba na Kosovu i svojih sunarodnik­a u ukrajinsko­m Donbasu. Paralela više nego jasno oslikava ideju Moskve šta bi Srbija trebalo da uradi povodom Kosova – vojna akcija, razume se. U funkciji ove paklene ideje stoje svi “alternativ­ni” politički planovi i igrači koji iz različitih razloga ne podržavaju dogovore Srbije sa Prištinom, pod pokrovitel­jstvom EU i SAD.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia