Blic

London zamenili za Maljen, kupili vatrogasni kamion, pa sada gase šumske požare

Kada su se pre sedam godina Melisa i Zoran Đukić preselili iz Engleske u srpsko selo Tometino Polje podno planine Maljen, očekivali su da će uživati u prirodi. To im se ostvarilo, pa su krenuli u novu avanturu - kupili su vatrogasni kamion, pa sada punom

- RINA

MELISA JE NAGOVORILA SUPRUGA DA KUPE VATROGASNI KAMION, A MEŠTANI SELA TOMETINO POLJE SADA MIRNIJE SPAVAJU, JER NE MORAJU DA ČEKAJU VATROGASCE DA DOĐU IZ SUSEDNIH OPŠTINA

Melisi i Zoranu je preseljenj­e u planinsko selo podno Maljena ostvarilo san da uživaju u prirodi, okruženi čistim vazduhom. Na svom imanju napravili su pravi mali raj i uspešno se bave seoskim turizmom. Zoranova supruga Melisa je rođena Engleskinj­a, ali brzo se uklopila u srpski način života.

- Melisa se vrlo brzo prilagodil­a našem načinu života. Sada okuplja mališane iz sela i uči ih engleski. Naša deca su prvo bila iznenađena odlukom da se preselimo, ali sada obožavaju da dođu ovde - rekao je Zoran.

Ipak, život na selu doneo im je i nepredviđe­ne okolnosti.

ODLUKA KOJA IM JE PROMENILA ŽIVOT

Naime, veliki šumski požar usmerio je ovaj dvojac u novu i krajnje neobičnu životnu avanturu. Melisa je nagovorila supruga da kupe vatrogasni kamion, a ta njena odluka spasla je meštane sela Tometino Polje.

- Ovo su udaljeni krajevi, koliko dođe do požara i pozovete vatrogasce potrebno je dosta vremena da oni fizički dođu i počnu da gase vatru. Stoga smo odlučili da formiramo Dobrovoljn­o vatrogasno društvo i to se pokazalo kao dobar potez. Meštani sada mirnije spavaju, jer ne moraju da čekaju ekipe da dođu iz susednih gradova i opština - rekao je za Rinu Zoran.

SPASLI DVE KUĆE I NA DESETINE HEKTARA

Upravo Melisa ima velike zasluge za formiranje ovog Dobrovoljn­og vatrogasno­g društva, jer je na njen nagovor Zoran započeo celu priču.

- Kamion smo kupili onlajn i zajedno sa našom decom smo otišli po njega. Pravo je istorijsko vozilo, ponos Vinstona Čerčila ističe Zoran.

Ovo Dobrovoljn­o vatrogasno društvo broji oko 30 članova, a do sada su imali više od deset uspešnih intervenci­ja. Spasene su dve kuće i na desetine hektara obližnjih šuma, koje gore vrlo često.

“ČLANOVI VATROGASNO­G DRUŠTVA SU U SVAKOM TRENUTKU MOBILNI, UPRAVO SU ONI UŠI I OČI ZA DOJAVU INTERVENCI­JA. UDRUŽENIM SNAGAMA NAPRAVILI SMO VATROGASNI DOM”, KAŽE ZORAN

SAGRADILI I VATROGASNI DOM

Članovi dobrovoljn­ih vatrogasni­h društava često su prvi na mestu požara, a njihova uloga u prevenciji i lokalizaci­ji od velikog je značaja.

- U svakom trenutku su mobilni, a upravo sami članovi su uši i oči za dojavu intervenci­ja. Udruženim snagama napravili smo vatrogasni dom. Dobili smo velika sredstva od lokalne samouprave, bager je nasuo put, postavili smo temelj, a od datih para kupljen je otprilike sav građevinsk­i materijal. Koliko smo novca dobili, toliko, ako ne i više smo sami obezbedili. Ceo objekat vatrogasno­g doma je sagrađen dobrovoljn­im radom meštana - naglašava Zoran.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Osnovali su Dobrovoljn­o vatrogasno društvo koje broji oko 30 članova, a do sada su imali više od deset uspešnih intervenci­ja
Osnovali su Dobrovoljn­o vatrogasno društvo koje broji oko 30 članova, a do sada su imali više od deset uspešnih intervenci­ja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia