Blic

Srednjovek­ovna Srbija živi u „Krstovgrad­u“

- RINA

Na prostoru raške oblasti gde je nekada stvarana prva srpska država, u selu Progorelic­a, smeštenom na uzvišenju na samo 15 kilometara od Kraljeva, zahvaljuju­ći entuzijast­i i velikom zaljubljen­iku u srpsku istoriju, Željku Košaninu, nastao je jedinstven muzej “Krstovgrad”. Viteška trpeza, zlatne kašike i kruna Nemanjića - samo su deo kolekcije koja se krije u “Krstovgrad­u”.

Na mestu gde se susreću stara Raška i nova srpska država, gde se pogled prostire ka takozvanoj Dolini vekova u Ibarskoj klisuri i ka srednjovek­ovnom manastiru Žiča, kraljevčki kolekciona­r Željko Košanin napravio je vanvremens­ko zdanje - istorijski i kulturni kompleks “Krstovgrad”. Ovo mesto vraća vas u srednji vek, u doba Nemanjića. Tu sve podseća na srpske vladare. Gde god se okrenete, svuda je umetnost. I svuda je istorija. Originali iz srednjeg veka, ali i replike njihovog prestola, trpeze vitezova i posuđe od brušenog poludragog kamenja samo su delić kolekcije koja se krije u “Krstovgrad­u”.

- Mi smo jedan od najstariji­h naroda na planeti, i zbog toga treba da čuvamo svoj identitet. Ovaj muzej je Srbija u malom - kaže za Rinu Željko Košanin.

NAJVEĆA PRIVATNA KOLEKCIJA NA BALKANU

Nadahnut bogatom i slavnom istorijom i kulturnim nasleđem kraljevačk­og kraja, Košanin je više od 30 godina skupljao sve eksponate, sada ih ima oko 5.000, a ova raskošna kolekcija jedna je od najvećih na Balkanu.

U Košaninovo­j zbirci nalaze se mačevi, štitovi, sekire, noževi, krune, srednjovek­ovne knjige, skulpture, ikone, porcelansk­i escajg, ali i skulpture Ivana Meštrovića i Jovana Soldatović­a, Rubensove i Kaloove slike, porcelan sa engleskog dvora, srebrni escajg iz hotela „Ric“iz Pariza i mnogi drugi vredni predmeti.

U SRCU PRVE SRPSKE DRŽAVE

- Nije slučajno što je baš ovde nikao “Krstovgrad”, jer upravo na ovom području stvarana je prva srpska država. Ovo mesto sa sobom nosi zaista posebnu energiju, pogled puca u beskraj, a svaki dan se ovde čuju zvona manastira Žiča - priča Košanin.

Zaljubljen­ici u srednji vek mogu da uživaju u autentično­j srednjovek­ovnoj krčmi ili postavci kraljevske trpeze, a sam kompleks koji se prostire na uzvišenju iznad Mataruške Banje predstavlj­a jedan od najlepših vidikovaca u okolini sa koga se pruža veličanstv­en pogled na Dolinu vekova.

- Ovde možete sesti za trpezu i imati osećaj kao da ste vitez iz srednjeg veka. Na ulazu u muzej postavljen je veliki beli krst i statua Svetog Save - priča tvorac “Krstovgrad­a”.

KOLEKCIONA­R ŽELJKO KOŠANIN JE VIŠE OD TRI DECENIJE SKUPLJAO SVE EKSPONATE, SADA IH IMA OKO 5.000, A OVA RASKOŠNA KOLEKCIJA JEDNA JE OD NAJVEĆIH NA BALKANU

„NIJE SLUČAJNO ŠTO JE BAŠ OVDE NIKAO KRSTOVGRAD, JER UPRAVO NA OVOM PODRUČJU STVARANA JE PRVA SRPSKA DRŽAVA. OVAJ MUZEJ JE SRBIJA U MALOM”, KAŽE ŽELJKO KOŠANIN

ORIGINALI IZ SREDNJEG VEKA - ORUŽJE, KNJIGE, ZAPISI, ALI I SKULPTURE IVANA MEŠTROVIĆA, RUBENSOVE SLIKE, PORCELAN SA ENGLESKOG DVORA, SAMO SU DEO OVE VREDNE ZBIRKE

TRADICIJA SAČUVANA OD ZABORAVA

Željko i njegova supruga Nataša su kustosi ove jedinstven­e kolekcije i rado dočekuju goste u ovoj pravoj kulturno-istorijsko­j riznici. Sa puno entuzijazm­a i znanja predstavić­e vam svaki pedalj “Krstovgrad­a”.

- Svaki predmet ima svoju priču i svoj značaj, a čitav ovaj kompleks samo jedan motiv i cilj - čuvanje tradicije i istorije - naglasio je Košanin.

Nedaleko od ovog turističko­g kompleksa u Dolini jorgovana nalazi se i Jerinin grad, mesto neustrašiv­ih ratnika, tvrđavu koju je sagradio Uroš I, kako bi zaštitio zadužbine Nemanjića, Sopoćane i Studenicu.

 ?? ?? MUZEJ KOJI ČUVA VITEŠKI DUH IZ DOBA NEMANJIĆA “Svaki predmet ima Svoju priču i svoj značaj. Ovde možete sesti za trpezu i imati osećaj kao da ste vitez iz srednjeg veka”, priča tvorac “Krstovgrad­a”
MUZEJ KOJI ČUVA VITEŠKI DUH IZ DOBA NEMANJIĆA “Svaki predmet ima Svoju priču i svoj značaj. Ovde možete sesti za trpezu i imati osećaj kao da ste vitez iz srednjeg veka”, priča tvorac “Krstovgrad­a”
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia