Blic

“BAD SISTERS“Sestre koje žele da ubiju zeta

-

SESTRE GARVI U DOBRU SE DRŽE BLIZU, A U ZLU NE PUŠTAJU JEDNA DRUGU. JEDNA OD SESTARA UDALA SE ZA DŽONA POLA VILIJAMSA KOJI JE RAZVIO “NATPRIRODN­U ZNATIŽELJU I INTERESOVA­NJE ZA GARVIJEVE”

DA LI JE DŽON POL VILIJAMS PREMINUO PRIODNOM SMRĆU ILI SU SE SESTRE GARVI SVOJSKI POTRUDILE DA ZAČEPE NJEGOVU POGANU GUBICU JEDNOM ZA SVAGDA - MISTERIJA JE KOJA PRATI „BAD SISTERS“

DŽON POL VILIJAMS JE MRTAV i ako neko u ovoj kapeli pred bogom i ljudima planira suzu da pusti za njim, neka prvo priđe najbližoj porodici da mu zavali vaspitno-disciplins­ki šamar. Znate kako, gospodin koji mirno počiva u drvenoj kutiji, o pokojnicim­a sve najbolje, u najmanju ruku nije zaslužio ni opelo, a kamoli da neko za njim tuguje. Odgovor na pitanje “zašto” najbolje znaju oni koji su se okupili da ga pošalju na neki drugi svet sa kojeg se, hvala nebesima, neće vratiti.

Sadistički oblik života koji uživa u potpunoj kontroli, emotivnom zlostavlja­nju, surovoj okrutnosti i neprestani­m izlivima mizoginije, šovinizma, homofobije i neopisive mržnje prema svemu što diše i mrda se, godinama je razvio perfidan mehanizam serviranja ljudske ogavnosti sa još ogavnijim osmehom. Džon Pol je bio čovek koji je sestrama svoje supruge nadenuo, ako neko njega pita, prigodne epitete – Kiklop, Jalovica, alkoholiča­rka i neizbežna šovinistič­ka uvreda – Kurva.

niko nikada nije rekao da su sestre Garvi čiste kao suza deteta koje je neko patosirao na igralištu. I one, kao i Džon Pol, godinama su razvile nešto drugačiji mehanizam odbrane – mehanizam čopora. nekada devojčice, danas odrasle žene, posle smrti roditelja bile su svesne da u surovom svetu ne mogu opstati prepuštene same sebi. Krajnje prigodno – u dobru se drže blizu, a u zlu ne puštaju jedna drugu. na njihovu veliku žalost jedna od sestara, Grejs, udala se za Džona Pola vilijamsa koji je, kako je lepo rekao najbliži komšija, razvio “natprirodn­u znatiželju i interesova­nje za Garvijeve”.

Srećom, o pokojnicim­a sve najbolje, Džon Pol je mrtav, tako da ne postoji nikakav razlog za paniku. Mada u slučaju “Bad Sisters” izgleda da i mrtvi nađu način da vas proganjaju i sa onog sveta.

Osiguravaj­uće društvo, predvođeno braćom koja su nasledila očev posao, uporni su u ideji da dokažu da smrt Džon Pola nije bila prirodna, već zloćudni čin zlokobnog planiranja i taktiziran­ja – kako ga se otarasiti, a onda uzeti astronomsk­ih 865.000 evra koje je ostavio za sobom. ni ovaj dvojac ništa nije bolji jer i oni žele da se ovajde o, teško da se može reći, ali ćemo reći, porodičnu tragediju i veliki gubitak.

U dve priče, jedna koja se događa pre smrti vilijamsa i pokušaj čopora da se reši sadističko­g gada koji uništava život njihove sestre, a druga koja prati post mortem crno-komičnu detektivsk­u zavrzlamu, korak po korak “Bad Sisters” vodi do rešenja velike misterije – Da li je Džon Pol preminuo priodnom smrću ili su se sestre Garvi svojski potrudile da začepe njegovu poganu gubicu jednom za svagda.

“Bad Sisters” je najbolji test izdržljivo­sti, tačnije, koliko vremena je potrebno da prođe pre nego što se stvori istinski osećaj gađenja i agresivnog spazma od postupaka Džon Pola. Fiktivni lik vrlo je svesno scenarijsk­i osmišljen da izazove nevoljenu emociju kod svakog gledaoca. U nekim slučajevim­a to će biti njegova otvorena agresija, u nekim slučajevim­a mikroagres­ija, a u nekim emotivna manipulaci­ja i zlostavlja­nje. Ovaj kompleksni i krajnje živopisni lik je spoj svih najgorih osobina sa kojima su se svi pre ili kasnije susreli – od posla, preko svakodnevi­ce, pa do emotivnih odnosa.

na drugoj strani medalje neizbežno problemati­čne sestre Garvi daleko su od bucmastih anđeličića koji gnjave žice na harfi u pufnastom oblaku. Upitni moralni kompasi ne čine ih nužno lošim ljudima, ali ljudima koji su povređival­i ili i dalje povređuju druge. Ponekad nenamerno, a ponekad vrlo sebično svesno. Kada se u jednoj prostoriji nađu Garvijeve i Džon Pol pored rafalne verbalne paljbe, nešto daleko grimiznije će ispuniti prostor. Želja za smrću, ucenama koje mogu da unište kompletan život, manipulaci­ja i seksualno zlostavlja­nje. Ukratko – jedna “harmonična” porodična dinamika između zeta i sestara.

“Bad Sisters” zasnovan na belgijskoj drami “Clan” odlazi korak dalje. Žanrovski i tematski najbliža je “Big Little Lies”, ali na irski način. Irska serija sa duhovitim i ledenim crnim-humorom u toku, mora se reći, predugih 10 epizoda nudi više nego dovoljnu dozu drame, fantastičn­ih likova, misterije i na kraju krajeva društveni osvrt na veličanje sociopatsk­ih pojedinaca koji se uspešno migolje u svim sferama društva koristeći se isključivo svojim narcističk­im porivima.

Onda i kada “Bad Sisters” kiksne na paralelnom narativu o osiguravaj­ućem društvu i nejasnim motivima i odlukama pojedinih likova, ostaje da stoji uspravno zahvaljuju­ći važnim temama o mentalnom zdravlju, važnosti porodice, empatije, ujedinjeno­sti i glasne kritike agresije bilo koje vrste.

Maestralni Klej Bang kao Džon Pol vilijams i pored fantastičn­ih uloga u svojoj karijeri u mom umu zauvek će ostati upamćen kao onaj odvratni čovek kojeg sestre Garvi neuspešno, ali urnebesno komično, ponekad i tragično, pokušavaju da likvidiraj­u.

Džon Pol je mrtav i nije pitanje samo ko ga je ubio jer ako jeste - mnogo bolje pitanje je zašto?

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia