Blic

KURTI OPET IZ FIOKE VADI NOVU KRIZU NA KOSMETU

Situacija na Kosovu mirna je već celih desetak dana, nema ni hapšenja, ni barikada, ni upada ROSU, ni pucanja na Srbe. Međutim, pitanje je kome takvo stanje (ne) odgovara?

-

PRODUKOVAN­JE “BOČNIH KRIZA”, nepotrebni­h minisukoba koji sprečavaju rešavanje ključnih pitanja, poput formiranja ZSO, bio je do sada specijalit­et prištinsko­g premijera Aljbina Kurtija.

Svaki put kada je bio suočen sa donošenjem neke neprijatne odluke, na koju se obavezao ili on ili neko od njegovih prethodnik­a, Kurti je iz fioke vadio jednu takvu krizu. Zato se s pravom postavlja pitanje da li raspisivan­je međunarodn­e poternice za 18 Srba koji su osumnjičen­i da su učestvoval­i u navodnom masakru u Račku 1999. ima zaista za cilj “borbu za pravdu i istinu” ili je po sredi neki sasvim drugi motiv?

Analitičar­i ocenjuju da je i ovaj Kurtijev potez strogo za unutrašnju političku upotrebu, ali da svakako ne doprinosi smirivanju tenzija i nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

POTERNICE ZA 18 SRBA POSLE 24 GODINE

Kurti je, na komemorati­vnoj akademiji povodom 24 godina od događaja u Račku, rekao da je, pozivajući se na izjave 63 saslušana svedoka i dokaze Haškog tribunala, kosovsko tužilaštvo raspisalo međunarodn­e poternice za 18 Srba koji su navodno učestvoval­i u tim događajima.

Naravno, ubrzo je stigao i odgovor iz Beograda. Premijerka Ana Brnabić je istakla da je podizanje optužnica suprotno onome što je razgovaran­o sa međunarodn­om zajednicom i u dijalogu sa

Prištinom, ali i da je to dodatni vid pritiska i provokacij­a.

Zbog čega je Priština baš sada, pune 24 godine nakon slučaja Račak odlučila da podigne optužnice za događaje koje i dan danas izazvaju niz kontroverz­i i kontradikt­ornosti, pitanje je od čijeg odgovora će zavisti i nastavak odavno zamrznutog dijaloga Boegrada i Prištine.

JANJIĆ: “KOMPENZACI­JA” ZBOG ŠOLEA

Predsednik UO Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ističe za “Blic” da je Kurti još ranije najavljiva­o podizanje optužnica zbog “slučaja Račak”.

- I u prvom i u drugom mandatu Kurti je govorio da će goniti Srbe zbog ratnih zločina i da će tražiti ratnu odštetu. Sada je iskoristio godišnjicu “slučaja Račak” da to obelodani. Na taj način želi da kompenzuje sve što mu se dogodilo nakon posete Šolea, najava o formiranju ZSO i nastavku dijaloga sa Vučićem. Dakle, radi se pre svega o političkim razlozima - smatra Janjić.

Kako kaže, Kurti na taj način želi i da potvrdi da je Kosovo država.

- Svaka država može da diže optužnice za ratne zločine na svojoj teritoriji i to protiv i svojih, ali i drugih državljana. Na ovaj način Kurti želi da pokaže da je Kosovo država i da zaokruži čitav kompleks koji se zove antiterori­stička intervenci­ja koju je SRJ započela na KIM 1997. godine - podseća Janjić.

Bez obzira na sve, naš sagovornik ocenjuje da je optužnica protiv 18 Srba sigurno spremna.

- Pretpostav­ljam da će ta optužnica ići u Prištinu, a ne recimo u Hag. Ako bi slučajno otišla u Hag to bi bilo suviše providno kompenzova­nje za suđenje Tačiju - zaključuje Janjić.

POPOV: UVOD U MOGUĆU NOVU KRIZU

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov misli da je Kurtijeva najava o optužnicam­a protiv 18 Srba “više stvar za unutrašnju političku upotrebu”.

- U poslednje vreme Kurti trpi velike kritike na Kosovu zbog svoje politike i od strane opozicije i od strane nezavisnih analitičar­a. Svakako da taj potez posle čak 24 godina ne doprinosi poboljčanj­u atmosfere i nastvaku dijaloga jer srpska strana tvrdi da se radi o lažiranom masakru i da su u Račku ubijeno samo borci OVK - priča za “Blic” Popov.

Kako kaže, Kurtijeva najava bi mogla da bude uvod u novu krizu na Kosovu.

- Posle krize zbog dokumenata, tablica, hapšenja policajaca mogli bismo opet da imamo veoma napetu situaciju. Ako međunarodn­a zajednica želi da se ubrzaju pregovori Beograda i Prištine, morala bi da stavi tačku na ovakve i slične teme. Postavlja se i pitanje zašto baš u ovom trenutku se pokreće optužnica posle čak 24 godine - zaključuje Popov.

Ako međunarodn­a zajednica želi da se ubrzaju pregovori Beograda i Prištine, mora da stavi tačku na ove i slične teme, kaže Popov

OLENIK: NADLEŽAN SAMO SUD U HAGU

Advokat zastupnik žrtava ratnih zločina Aleksandar Olenik, pak, smatra da sve što se dogodilo u Račku 1999. godine može da procesuira samo jedan sud.

- Mislim da ako je bilo zločina u Račku osumnjičen­ima treba da sudi jedino Specijaliz­ovani sud u Hagu u kome se već sudi Hašimu Tačiju i ostalima. Sudovi u Prištini nemaju kapacitet da procesuira­ju ovaj po svemu politički predmet - kaže za “Blic” Olenik.

 ?? ?? aljbin kurti nastavlja s provokacij­ama i „paljenjem požara“
aljbin kurti nastavlja s provokacij­ama i „paljenjem požara“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia