Blic

Male boginje

- „BLIC“KOMENTAR IVANA ANĐELKOVIĆ novinar

MMR vakcina kod antivakser­a uvek je bila na meti i tema broj jedan, te se ova grupa ljudi godinama trudi da javnost odvrati od vakcinacij­e dece. Priče o autizmu iako su dokazane kao neosnovano povezane sa ovom vakcinom, ipak su nailazile put do roditelja koje je bilo lako obmanuti. Tako smo 2017. i 2018. imali epidemiju malih boginja, kada je više od 5.000 bilo zaraženo, a izgubljeno 15 života. Sasvim nepotrebno.

Od 1971. ova vakcina postala je dostupna, što znači da su prethodne generacije u riziku ukoliko nisu preležale male boginje, ali i svi oni koji nemaju uvid u vakcinalni status. Kako god, male boginje uopšte ne moraju da predstavlj­aju opasnost ukoliko svake godine obuhvat bude oko 95 odsto vakcinisan­e dece. Tako umesto da napredujem­o, mi nazadujemo, pa godinama beležimo kontinuira­ni pad. Pre korone, posle silnih muka i tribina, odbrane struke, imali smo nešto bolji obuhvat, te je 2020. on bio 85 odsto, da bi godinu dana kasnije pali na 75%. Pitanje je, šta se desilo?

Tačno je da smo svi bili okupirani koronom i borbom protiv opake bolesti, ali roditelji bi baš u ovom periodu trebalo da razmišljaj­u o tome da sa epidemijam­a nema šale i da koriste sve dobrobiti koje medicina nudi.

Doduše, internet je poligon za obmanu, informacij­e kruže na sve strane što zbunjuje roditelje. Ali, posebno je zabrinjava­juće kada se neki lekar ili čak javna ličnost, pridruže antivakser­skoj kampanji na osnovu „tamo nekih podataka, do kojih je došao tamo neki lekar, koji je navodno otkrio dokaze“. Naravno dokaza nema...

Dragi roditelji, sasvim je u redu da se plašite za zdravlje svog deteta, i sasvim je u redu da zatražite savet, ali ne na Guglu i na društvenim mrežama gde se iznose netačne informacij­e koje vas zbunjuju. Potražite savet, ali od pravog lekara, pravog stručnjaka, koji će vam objasniti značaj MMR vakcine i odgovoriti na sva vaša pitanja da li je vaše dete spremno da primi vakcinu ili ne. Budimo odgovorni, zaustavimo svaku potencijal­nu epidemiju.

Sasvim je u redu da se roditelji plaše za zdravlje svoje dece i da potraže savet, ali ne na Guglu i na društvenim mrežama

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia