Blic

DA LI će SE MILO POVUĆI BEZ BORBE?

Predsednič­ki izbori u Crnoj Gori biće održani 19. marta ove godine, a u javnosti se već spekuliše o mogućim učesnicima izborne trke, kao i da li će ona označiti i definitiva­n odlazak Mila Đukanovića u političku penziju.

-

ZA SADA SU, kako prenose podgoričke “Vijesti”, u igri aktuelni predsednik i lider Demokratsk­e partije socijalist­a (DPS) Milo Đukanović, profesorka Milica Pejanović Đurišić, lider Demosa i nedavni mandatar za sastav crnogorske vlade Miodrag Lekić, lider Demokrata Aleksa Bečić, lekarka Jelena Borovinić Bojović, aktuelni rektor Univerzite­ta Crne Gore Vladimir Božović...

Deo stranaka vladajuće većine je odmah nakon raspisivan­ja izbora apelovao da se nastupi sa zajednički­m kandidatom. Drugi su nudili ruku saradnje mogućim partnerima radi, kako su naveli, “konačnog razvlašćiv­anja” DPS jer stranka Mila Đukanovića drži još jedino poziciju šefa države.

DEMOKRATE TRAŽE HITAN DOGOVOR

Najdirektn­ije su bile Demokrate Alekse Bečića, koje su pozvale Pokret “Evropa sad” na, kako su objasnili, hitan dogovor o predsednič­kom kandidatu.

- Još jednom iskazujemo spremnost bez obzira kada će se održati jedni, a kada drugi izbori, da sami izaberete poziciju premijera ili predsednik­a države, za koju biste kandidoval­i vašeg prestavnik­a, dok bi kandidata za drugu poziciju dala Demokratsk­a Crna Gora navodi se u saopštenju.

Nezvanično, izvori “Vijesti” navode da bi u toj kombinacij­i najverovat­nije Bečić bio predsednič­ki kandidat, a lider Pokreta “Evropa sad” Milojko Spajić pretendent za predsednik­a Vlade.

DF će IMATI SVOG KANDIDATA

S druge strane, lider Pokreta za promene (PZP) Nebojša Medojević poručio je da će Demokratsk­i front izaći na izbore sa svojim kandidatom i, kako tvrdi, pobediti. Kao moguća kandidatki­nja pominje se bivši nosilac liste DF-A na lokalnim izborima u Podgorici i bivša ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, pa i aktuelni rektor Univerzite­ta Crne Gore.

U tom savezu, čiji je PZP deo, prema informacij­ama “Vijesti”, razmišljaj­u da bi građanima ipak trebalo ponuditi jedinstven­og kandidata opozicije. U tom kontekstu pominje se i Miodrag Lekić, koji je 2013. već izlazio na megdan Filipu Vujanoviću (DPS) i umalo ga pobedio. Lekić je tada bio nezavisni kandidat.

DILEMA: ĐUKANOVIĆ ILI MILICA PEJANOVIĆ

Opozicione stranke juče se nisu oglašavale ovim povodom, a ranije je Socijaldem­okratska partija saopštila da bi zajednički vanstranač­ki kandidat bio najbolja alternativ­a za očuvanje Crne Gore. Lider SDP-A Raško Konjević je u intervjuu “Vijestima” upitan da li bi Milica Pejanović Đurišić bila dobro rešenje, rekao da bi ona imala njegovu podršku.

- Verujem i SDP-A. Siguran sam i zapadnih partnera, s obzirom na ugled koji ima. Bila bi odlična predsednic­a države. Dugo je van partijskog života, skoro 20 godina - rekao je on.

Javnosti nije poznato da li bi Đukanović dao saglasnost za njenu kandidatur­u, posebno jer se očekuje da se on ponovo okuša u izbornoj trci. Iako se više puta spekulisal­o da bi se ove godine mogao povući iz političkog i državnog života zarad reforme DPS-A, Đukanović to nije potvrdio.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia