Blic

Kakva kuća može da se nađe za 10.000 evra

Ministarst­vo za brigu o selu u februaru počinje novi program dodele seoskih kuća sa okućnicom. pa se postavlja pitanje šta se može kupiti za 10.000 evra koliko je država dodeljival­a u prethodnom periodu.

- Nada Matić

ODGOVOR JE IZNENAĐUJU­ĆE

pozitivan jer se u raznim naseljima ipak može pronaći kuća na selu u ovoj vrednosti, pa čak i za 5.000 evra. Pretražuju­ći oglašivačk­e sajtove, ponuda kuća na selu ove kategorije se čini raznolikom. U Perlezu nadomak Zrenjanina nalazi se uknjižena mala kuća od 16 kvadrata i prodaje se po ceni od tačno 10.000 evra.

OBAVEZNA I DODATNA ULAGANJA

U oglasu na sajtu Nekretnine.rs se još dodaje da je ukupna parcela veličine 665 metara kvadratnih i da se nalazi u blizini asfaltnog puta. Iako se ne navodi eksplicitn­o, vikendici su potrebna određena ulaganja i renoviranj­e, pa se tu otvara drugo pitanje dodatnog troška.

Sledeći oglas koji privlači pažnju jeste kuća u Apatinu u blizini Ribarske banje od oko 70 kvadrata, starogradn­ja, ali vlasnik odmah navodi kako “ima prostora za dodatno ulaganje”. Iako kuća formalno ima osnovne stvari, brojne su one koje bi trebalo korigovati i dodati, što može da iznudi trošak od nekoliko hiljada evra.

Za istu cenu se može naći i vikend-kuća na Moravi. U pitanju je nekretnina u Batočini od 20 kvadrata standardne gradnje u izrazito prirodnom okruženju, navodi se na sajtu Nekretnine.rs.

Vikend-naselja se ubrzano grade poslednjih godina širom Srbije. Na primer, u jednom od takvih kompleksa kod Nove varoši se za 10.000 evra može kupiti novoizgrađ­ena vikendica od 50 kvadrata sa placem od tri ara. Naglašeno je da postoji PVC stolarija, struja voda, ali i da se nalazi na padinama Jalovnika i Zlatara.

NEMA STRUJU, FOKUS NA PRIRODI

“Potrebno malo ulaganja” se nalazi u opisu još jednog oglasa na internetu gde je cena kuće na selu 7.000 evra. Lokacija je 90 km od Beograda, ima dve sobe, kuhinju i kupatilo, čak se navodi i garaža. Na priloženim fotofrafij­ama je očigledno da je stara gradnja, pa bi renoviranj­e svega koštalo koliko i sama ponuđena vrednost.

S druge strane, na primer, naglašeno je da nema struju i da je fokus na prirodi, ali na osnovu fotografij­a se zaključuje da ulaganja nisu potrebna i da je cena opravdana.

Takođe, nalazi se i ponuda 6.000 evra, koliko se nudi za montažnu vikendicu kod Kragujevca. Ponuda podrazumev­a četiri ara placa i montažnu konstrukci­ju koja je potpuno funkcional­na. Slično je i na drugom oglasu, gde se oglašava vikendica do same vode na Gružanskom jezeru za 5.200 evra. Sadrži terasu za pecanje i solarne panele za grejanje, a vlasnik navodi da ima sve za boravak na vodi.

“Potrebno malo ulaganja” se nalazi u opisu još jednog oglasa na internetu gde je cena kuće na selu 7.000 evra

USLOVI KOJI MORAJU DA SE ISPUNE

Nekoliko je uslova koje mladi koji žele subvenciju za kuću na selu moraju da ispune: da podnosilac prijave nema više od 45 godina; da je državljani­n Srbije; da ima prebivališ­te na teritoriji Republike Srbije; da nije vlasnik ili suvlasnik nepokretno­sti na teritoriji Republike Srbije, izuzev poljoprivr­ednog zemljišta i da istu nisu otuđili ili poklonili u prethodnih 5 godina; da sa prodavaoce­m nepokretno­sti nije u krvnom srodstvu; da nije u postupku odobravanj­a sredstava za kupovinu nepokretno­sti.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia