Blic

ZVICER ZA GLAVU ORAŠANINA NUDIO ČAK 250.000 EVRA

Za ubistvo Ognjena Orašanina zvanog Oras sa Sokoca, vođa kavačkog klana Radoje Zvicer ponudio je više od pola miliona maraka, ekskluzivn­o otkriva „Euroblic“.

- GORAN OBRADOVIĆ

Orašanin je visokopozi­cionarni član škaljarsko­g klana, a atentat je izbegao zahvaljuju­ći čistoj sreći. Naime, krajem prošle godine pripadnici Uprave za organizova­ni i teški kriminalit­et MUP-A Republike Srpske izveli su akciju „Šakal“na području Sokoca u kojoj je uhapšeno šest osoba. Meta ove akcije je bio upravo Orašanin, ali je on izbegao hapšenje. Akcija je izvedena u okviru borbe protiv organizova­nih kriminalni­h grupa koje su se bavile prodajom ogromnih količina narkotika.

SMETAO NJIHOVIM POSLOVIMA

Nakon ove akcije MUP Srpske podneo je izveštaj i protiv Radoja Zvicera, Darka Eleza, M. M. i još jedne nepoznate osobe zbog sumnje da su pokušali ubiti Orašanina. Izvor „Euroblica“uključen u ovu istragu pojasnio je da je motiv napada na Orašanina to što što su Zvicer i Elez ocenili da im smeta u njihovim poslovima, te su doneli odluku da ga uklone.

- Koliko im je bitno bilo da ubiju Orasa najbolje govori podatak da nisu štedeli novac za njegovu likvidacij­u. U aplikaciji „Skaj“su pronađene poruke u kojima se vidi da je Zvicer nudio na stotine hiljada evra, za ubistvo Orašanina - otkriva naš sagovornik.

Naš izvor pojasnio je kako je teklo organizova­nje i pokušaj ubistva, ali i to kako je Orašanin imao sreću da izbegne ubistvo.

- Nakon što su Elez i Zvicer odlučili da ubiju Orašanina, krenulo je pripremanj­e ubistva. Zvicer je za ubistvo Orašanina ponudio unapred čak 250.000 evra, kao i dodatni novac kada on bude likvidiran - ekskluzivn­o otkriva izvor „Euroblica“.

EKSPLOZIV ISPOD AUTOMOBILA

Nakon toga u oktobru 2020. krenulo se u organizaci­ju ubistva Orašanina.

- Doneli su odluku da će ga ubiti tako što će mu postaviti eksploziv velike razorne moći ispod njegovog automobila. Oni su u to vreme pratili kretanje Orašanina i utvrdili da on ne vozi automobil, ali da ga skoro svakodnevn­o Saša Karadžić vozi u svom automobilu „ford galaksi“. Zbog toga su odlučili da eksploziv stave ispod suvozačevo­g mesta u tom vozilu - kaže naš sagovornik.

Oni su potom u Srbiji nabavili eksploziv i ilegalno ga prebacili preko granice, te ga je preuzela jedna osoba koju je angažovao Elez. Ta osoba je potom 9. oktobra postavila eksploziv ispod Karadžićev­og automobila.

- Radi se o veoma jakom eksplozivu, koji se aktivira pomoću daljinskog. Nakon što je postavljen eksploziv ispod „forda“, organizova­no je svakodnevn­o praćenje Karadžića - ističe pomenuti izvor.

Prema njegovim rečima, napadači su čekali da Orašanin sedne u automobili i da tada aktiviraju eksploziv.

- Međutim, iako se Orašanin veoma često vozio u pomenutom automobilu, ovaj put ga nije koristio. Osam dana napadači su uporno čekali da Oras sedne u vozilo, ali to se nije desilo. Tek 17. oktobra Karadžić je slučajno primetio eksploziv ispod automobila i o tome obavestio policiju. Samo zahvaljuju­ći sreći Orašanin je preživeo pokušaj atentata - rekao je izvor iz istrage.

OZBILJAN IGRAČ U ŠKALJARSKO­M KLANU

Izvor „Euroblica“kaže da su pronađeni brojni dokazi koji potvrđuju kako je organizova­n pokušaj ubistva.

- Prilikom dekodiranj­a aplikacije „Skaj“pronađene

su brojne poruke između osumnjičen­ih u kojima se vide kako su dogovarali ubistvo i koliko je novca nuđeno. Takođe, pronađene su i poruke u kojima su dogovorani veliki transporti i prodaje narkotika na području BIH i Srbije - istakao je sagovornik našeg lista.

Pojasnio je da je do sada utvrđeno da je Orašanin bio veoma ozbiljan igrač u škaljarsko­m klanu i da je učestvovao u krijumčare­nju velikih količina narkotika, koje su nakon toga završavale i u zemljama EU.

Osim njega, tu je još nekoliko osoba iz Srpske, a koje su visoko kotirali među “škaljarcim­a”.

- Nakon ovog pokušaja ubistva, Orašanin je shvatio da mu je ugrožen život i od tada se skriva. To potvrđuje, da je nabavio i blindirani automobil, kako bi izbegao neki od mogućih sledećih pokušaja ubistava - kaže naš sagovornik.

 ?? ?? Orašanin je učestvovao u krijumčare­nju velikih količina narkotika, koje su završavale i u zemljama EU
Orašanin je učestvovao u krijumčare­nju velikih količina narkotika, koje su završavale i u zemljama EU
 ?? ?? Zvicer i elez su sa organizaci­jom ubistva krenuli 2020. godine
Zvicer i elez su sa organizaci­jom ubistva krenuli 2020. godine
 ?? ?? nabavio i blindirani automobil kako bi se Zaštitio
nabavio i blindirani automobil kako bi se Zaštitio

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia