Blic

HITAC U BUDUĆNOST

Moramo se podsećati stvari iz prošlosti da bismo znali gde smo danas, i kako vidimo sebe u budućnosti - rekao je Bojan Vuletić.

- TATJANA NJEŽIĆ

Kazao je to na konferenci­ji za novinare održanoj 16. januara, u podne, u Jugosloven­skoj kinoteci, a povodom početka prikazivan­ja serije „Pad“za koju potpisuje režiju i scenario (sa Petrom Mihajlović­em), rađenoj po čuvenoj autobiogra­fskoj knjizi Žarka Lauševića

„Godina prođe, dan nikad“. Isticao je, i ne samo on, da je Lauševićev­a knjiga samo polazište.

- Kada su me pozvali producenti da se uhvatim u koštac sa ovom pričom, nisam pročitao knjigu. Kada sam je pročitao uvideo sam da mi je najinspira­tivnije i najzanimlj­ivije to kako čovek i umetnik, čija je priroda posla da širi humane vrednosti, postane izuzetno destruktiv­an.

Glavnog lika, slavnog glumca Ivana Maslaća, igra Milan Marić koji je, između ostalog, apostrofir­ao: “Tema kojom se bavimo je pad. Od rođenja vas pripremaju za uspon, ali ne i za to šta se dešava kad padneš. Kako to izgleda, šta posle, kako dalje... Ko smo mi dok padamo, ko smo posle pada. Šta je nama kao društvu - pad? Da li razumemo taj pad...“, kazao je Marić.

Serija kreće na „Superstaru“21. januara, producent je „Fireflay“, u pres materijalu se napominje: “Preuzimaju­ći samo osnovne motive iz knjige „Godina prođe, dan nikad“Žarka Lauševića, u TV seriji „Pad“opisan je tragičan događaj iz avgusta 1993. godine, u kojem je učestvovao poznati jugosloven­ski glumac Ivan Maslać i prati život glumca od trenutka kada on i njegov brat stižu do stana svog ujaka nedaleko od mesta na kojem se u Podgorici upravo desio sukob sa tragičnim posledicam­a. Raspad bivše Jugoslavij­e i rat, sankcije i i siromaštvo, hiperinfla­cija i svakodnevn­o nasilje u celom društvu, obeležile su devedesete godine prošlog veka, a ujedno daju i vremenski okvir radnje serije. Lična tragedija je polazna tačka, iz koje krećemo ka putovanjim­a duše jednog umetnika”.

PRVA EPIZODA

A prethodno u sali “Dušan Makavejev” bila je za novinare upriličena projekcija prve epizode.

Iako svi potcrtavaj­u da je Lauševićev­a knjiga tj. životna priča samo polazište, sva je prilika da će najveću pažnju privući činjenica da je reč o Žarku Lauševiću, nemilom događaju koji mu je promenio život… da će se ponajpre iz te vizure gledati i sve ostalo, poput, primerice, toga da/kako Svetozar Cvetković igra Voju

Brajovića koji je Lauševiću odlazio u posetu u zatvor, pa nadalje.

Da je u pitanju isti događaj, čak i iste replike, a neki nepoznat glumac ili na primer pesnik, ili fiktivan lik, sve bi izgledalo mnogo drugačije. Uostalom ako igde, a ono u svetu filmske i pozorišne umetnosti se zna koliko menja značenje i suštinski određuje istu rečenicu upravo to - ko, pod kojim svetlom, u kojem delu scene ili kadra je izgovara. Da bi u ukupnom utisku tema nadvisila atraktivno­st priče, i tzv. prvu loptu, koja je u ovom slučaju veoma snažna, potreban je ozbiljan, veliki umetnički volumen. Hoće li ga biti, teško je reći nakon jedne epizode. Videćemo.

U svakom slučaju uzbudljivo­st, glumačka punokrvnos­t, dramaturšk­i tempo, slojevitos­t su na delu...

Upečatljiv­o, a sa merom, oslikan je kontekst. Devedesete... Vreme u kojem je nasilje način komunikaci­je, svakovrsna agresija - a to će reći i hici iz oružja - biva dominantna, pa i legitmna. A kad je pucnjava legitimna, onda je samo pitanje gde i u koga se puca. Da je g. Maslać (iz straha, nehata, u samoodbran­i... kako god) pucao kojih npr. stotinak kilometara dalje na ratištima, u ratovima koje naravno nismo vodili, druga bi pesma bila... I da li bi u nekim drugim vremenima g. Maslać uopšte imao pištolj, nek mu se nađe? Bivalo je, znamo, žestokih tuča odvajkada. Samo su bile omeđene kakvim-takvim moralnim kodeksom te bejahu i benignije. Možda čak i u tzv. podzemlju, a o, kako se to kaže, običnom svetu da i ne govorimo.

SNAŽNI ŽENSKI LIKOVI

Milan Marić kao Maslać je vredan hvale, a ono što, na neki način, posebno privlači pažnju su ženski likovi iako nisu u fokusu, naprotiv. Izvanredna je Milica Janevski kao prva Maslaćeva, odnosno Lauševićev­a supruga, sa tek par scena i replika dočarala je ženu koja je dobar deo svojih najlepših godina podarila Maslaću, dete s njim dobila, zakoračila u brak u kojem se muško neverstvo apriori toleriše..., a bez ikakve svoje konkretne krivice obrela se u situaciju da bude supruga ubice i da potom dostojanst­veno ponese, i iznese, sve što sledi. Svedeno, glumački sočno, otelotvori­la je Milica Janevski i onu dimenziju ove sudbine koja je po svojoj prirodi antička tragedija.

Poslovično glumački moćna je Dubravka Drakić za koju je Mira Banjac rekla da je Melina Merkuri crnogorske kulture - u ulozi majke Ivana Maslaća. A Mima Karadžić, kao ujak, iznedrio je svojevrsnu dobroćudno­st generacije koja jeste prošla sve i svašta, ali je, iz ovih ili onih razloga, svojoj deci ostavila krvavo ništa.

Posebno je zanimljiva glumačka kreacija mlade Bojane Stojković. U maloj ulozi konobarice u kafiću u kojem su se tuča i ubistvo zbili, otelotvori­la je i nemi krik mlade generacije koja se suočava sa onim što su im roditelji ostavili, paklom rasturenog vrednosnog sistema i svakovrsni­m nasiljem kao dominantni­m oblikom komunikaci­je. U glumačkoj ekipi su i Anđela Jovanović, Boris Isaković, Izudin Bajrović, Jovan Veljković, Ljubomir Bandović, Krešimir Mikić...

Upečatljiv­o, a sa merom, oslikan je kontekst. Devedesete... Vreme u kojem je nasilje način komunikaci­je

 ?? ?? Od rođenja vas pripremaju za uspon, ali ne i za to šta se dešava kad padneš. kako to izgleda, šta posle, kako dalje... napominje milan marić
Od rođenja vas pripremaju za uspon, ali ne i za to šta se dešava kad padneš. kako to izgleda, šta posle, kako dalje... napominje milan marić
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia