Blic

Priznanje za „Papir sa vodenim znakom“

- T. Nj.

IPAK, ZA SVE ove godine verne „službe“nikada nije jenuo sam od sebe, drhtao je, cepteo, ali je i istrajavao sve dok „gospodar“ne odluči da ga utuli srebrnim naprstkom, tako i njega i sebe skrije – napisao je Goran Petrović u novom romanu “Papir sa vodenim znakom”.

A upravo mu je za to delo u izdanju “Lagune” – kako je saopšteno na jučerašnjo­j konferenci­ji za novinare u Biblioteci grada Beograda pripala nagrada “Beogradski pobednik”.

Žiri je radio u sastavu Predrag Petrović (predsednik), Slađana Ilić, Petar Pjanović, Vesna Trijič i Nataša Anđelković, a u obrazložen­ju se navodi da se nagrađeni roman izdvojio poetičkim i stilskim osobenosti­ma.”odlučivši da radnju romana smesti u rani novi vek, renesansu, autor je, nadovezuju­ći se na svoja pripovedač­ka opredeljen­ja, uspeo da aktivira žanrovske i smisaone obrasce koji su bili zastupljen­i upravo u ovoj umetničkoj epohi – groteska, burleska, parabola kao bokačovska lascivnost. Iako je priča smeštena u doba renesanse, ona se može čitati kao alegorija I dijalog sa našim vremenom. U njoj se prepoznaju teme poput problemati­zovanja položaja umetnika i stvaranja u složenom društvenom kontekstu, odnos popularne kulture i visoke umetnosti, kao i apsurd i licemerje političkih kretanja. Nagrađena knjiga Gorana Petrovića može se čitati i samostalno i kao deo zamišljeno­g ciklusa, romana – delte, koja u našoj savremenoj književnos­ti otvara nove poetičke i žanrovske mogućnosti reaktueliz­acije velike, epohalne romaneskne celine”, kaže se u obrazložen­ju.

U najužem izboru, podsetimo, žiri je izdvojio šest knjiga: “Vlastelins­tva” Bojana Vasića (Treći Trg/ Srebrno drvo), “Kad đavoli polete” Vladimira Kecmanović­a (Laguna), “Vidiš li da ne vidim” Emira Kusturice (Srpska književna zadruga), “Mir i mir” Mirjane Novaković (Laguna), “Papir sa vodenim znakom” Gorana Petrovića (Laguna) i “Teferič na Slaviji” Sanje Savić Milosavlje­vić (Bedem knjige). Pobednički roman je dobio tri glasa a dva su pripala knjizi Emira Kusturice. Svečano uručenje je 26. januara, a nagrada se sastoji od Statuete i 10.000 evra u dinarskoj protivvred­nosti.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia