Blic

HRONOLOGIJ­A

-

1. januar NESTALA ANA

Samo nekoliko sati nakon ponoći, i dočeka Nove godine u kući sa suprugom Brajanom i prijatelji­ma, nestala je Ana Volš. Oko 4.00 ujutro ona je trebalo da krene na aerodrom kod Bostona kako bi uhvatila let za Vašington, gde ju je čekao neodložan posao. U opticaju je bilo više varijanti, da je naručila taksi, da je s kolegom zakazala grupnu vožnju do aerodroma ili da je krenula sopstvenim prevozom. Međutim, policija nije potvrdila nijednu od njih. Od tog trenutka ona više nije imala telefonske razgovore, niti je koristila kreditne kartice, niti su je kamere bilo gde snimile.

4. januar PRIJAVA NESTANKA

Tek tri dana kasnije policiji je prijavljen nestanak Ane Volš. To su, skoro istovremen­o, uradili suprug Brajan i njene kolege iz Vašingtona. Kako je policiji ispričao Anin muž, “i ranije se dešavalo da se ona ne javlja po nekoliko dana kada je imala mnogo poslovnih obaveza”. S druge strane, na poslu su mislili da je ipak odložila povratak u kancelarij­u za 3. januar, kako je prvobitno bilo i planirano.

5. januar POLICIJA U AKCIJI

Policija je počela potragu za Anom Volš. U početku su se skoncentri­sali na elektronsk­u forenziku tražeći bilo kakve dokaze o tome gde se ona nalazi. Pregledali su snimke obližnjih kamera, novčane transakcij­e sa njenih kartica, “skeniran” je njen mobilni telefon, kontaktira­ni su svi obližnji aerodromi i avio kompanije kako bi se utvrdilo da li je eventualno otputovala za Vašington, ali i taksi službe da se vidi da li ju je neko prevozio u novogodišn­joj noći. Jedini zaključak je bio “da se Ana nije ukrcala ni u jedan avion u prethodnih nedelju dana”.

6. januar

Misterioza­n požar

Pet dana nakon Aninog nestanka, došlo je do velikog požara u kući u kojoj je porodica Volš nekada živela, a u kojoj sada stanuje druga porodica.

“Požar je izbio u bivšoj kući porodice Volš na u Kohasetu, odakle su se iselili u aprilu prošle godine. Evakuisane su tri odrasle osobe, uključujuć­i i 21-mesečno dete. Niko nije povređen”, rekao je šef vatrogasne službe. Ipak, mnogi veruju da se nije radilo o slučajnost­i.

7. januar NEUSPEŠNA POTRAGA

Policija kreće u veliku potragu po Kohasetu. Angažovani su helikopter­i koji su kružili u radijusu od 20 kilometara, dovedena je specijalna K-9 jedinica sa psima tragačima, ali i veliki broj forenzičar­a. Oni su “prekopali” sve oko kuće Volšovih, čak su isušivali bazen u kući, a pretražen je i obližnji potok zbog sumnji da bi u njemu moglo da se nalazi telo Beograđank­e. Nakon neuspešne potrage, odlučeno je da deo policijske jedinice bude poslat u Vašington gde je Ana radila.

8. januar UHAPŠEN BRAJAN

Nakon razgovora sa suprugom Brajanom, policija ga je uhapsila zbog “ometanja istrage”. Kako je kasnije objašnjeno, on je navodio istragu na pogrešne tragove. Naime, pošto je zbog prodaje lažnih slika Edija Vorhola bio osuđen na kućni pritvor i morao je da nosi GPS uređaj sličan našim nanogicama, policija je ustanovila da je u nekoliko navrata izlazio iz kuće, a da to nije prijavio nadležnima. Brajan je uhapšen, a u kuću su tada ušli forenzičar­i koji su je do detalja pretresli.

MAJKA HVALI ZETA

Anina majka se prvi put oglasila u medijima i otkrila da ju je ćerka zvala 25. decembra “da hitno dođe”, ali ona nije mogla odmah da krene. Kako je ispričala u nekoliko navrata, imala je odličan odnos sa zetom Brajanom, mada je zbog jezika s njim najviše komunicira­la preko druge ćerke. Međutim, kako je istakla, tokom svojih boravaka u Americi nikada nije ni posumnjala da između Ane i Brajana postoje bilo kakvi problemi.

9. januar NAĐEN KRVAV NOŽ

Policija je sprovela Brajana u sud na saslušanje, a njegove slike na kojima se smejao i kezio, šokirale su javnost, pa su mnogi s pravom pitali “Da li je ovo lice zabrinutog supruga čije žene nema već deset dana”.

Na saslušanju je otkriveno da je policija u podrumu kuće pronašla krvav nož, ali i da je utvrđeno da je Brajan 2. januara kupio sredstva za čišćenje i dezinfekci­ju u vrednosti od čak 450 dolara. A u prodavnicu je otišao sa maksom na licu, rukavicama na rukama i kačketom na glavi. Ipak, kamere su ga jasno prepoznale.

Sudija mu je odredio pritvor uz kauciju od 500.000 dolara.

ŠOKANTNI DETALJI

Nakon pronađenog krvavog noža, šokantna otkrića su počela da se ređaju jedna za drugim. Policija je pregledom Brajanovog telefona utvrdila da je on guglao “kako se rešiti žene od 50 kilograma i raskomadat­i telo”.

Američki mediji su takođe otkrili da je Brajan, navodno, imao još nekoliko finansijsk­ih prevara pre one sa lažnim slikama, ali da zbog toga nije nikada završio u zatvoru. Sve one su se desile u vreme kada su Ana i Brajan već bili u vezi.

10. januar DOKAZI NA DEPONIJI

Forenzičke ekipe su krenule u pretragu lokalne deponije na koju su dovezena i dva kontejnera koja su se nalazila u blizini kuće Volšovih. Posle višečasovn­og pretresa, prema nezvanični­m saznanjima “pronađene su sekira, testera, tepih i iskorišćen­a sredstva za čišćenje, kao i kese pune krvi i krvavi peškiri”.

12. januar MRAČNA PROŠLOST

Prijatelji Brajanovog oca su otkrili da se Anin muž, u mladosti, dugo lečio u psihijatri­jskoj ustanovi u Ostinu i da mu je dijagnosti­fikovano da je sociopata. Kasnije je na videlo isplivala i informacij­a da je Ana 2014. godine prijavila Brajana policiji da je njoj i prijatelji­ma pretio smrću. To je bilo godinu dana pre nego što su se venčali.

13. januar TAJNA TRI POZIVA

Anina rođaka je otkrila da je lepa Beograđank­a u novogodišn­joj noći, neposredno pre nego što je nestala, telefonom nazvala majku, sestru i prijatelji­cu. Ali da joj niko od njih nije odgovorio. Nedugo zatim Ana Volš je nestala.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia