Blic

MALIGNI PIPCI „RUSKOG NACIZMA“SE ŠIRE PO SRBIJI (3)

Ruski propagandi­sta, koji je antijunak ovog nastavka “Blicovog” serijala o širenju mekog uticaja Kremlja u Srbiji, redovno posećuje našu zemlju - poslednji put u novembru 2021.

- ŽELJKA JEVTIĆ

Prevrtljiv je. Danas prezire sve što nije slovenskog porekla, tradicije i kulture; podržava zloglasnu grupu Vagner, ali svojevremn­o je učestvovao u “obojenoj revoluciji” u Ukrajini - Evromajdan­u! Njegove objave na Telegram kanalu u Srbiji prenose ekstremist­ičke “Narodne patrole”.

Kremlj svoj uticaj i kampanju dezinforma­cija u Srbiji sprovodi mahom među ekstremist­ima organizova­nim i okupljenim oko različitih organizaci­ja. I u ovom poduhvatu bitan im je svaki dobijeni čovek.

I Andrej Vladimirov­ič Rodionov (38), propagator ideje “ruskog nacizma”, sprovodi svoje akcije u Srbiji prema ovom šablonu. On govori o “ljubavi prema Srbiji”, ali Srbiju vidi samo u jednom svetlu: kao “malu Rusiju”. Kao “garant bezbednost­i” vidi samo “rusku vojnu bazu na teritoriji Srbije”. Tvrdi da će biti rata na Kosovu, ali ne sad, “jer sad nije vreme”.

ANDREJ RODIONOV I “NARODNE PATROLE”

Objave sa Telegram kanala Rodionova u Srbiji prenose “Narodne patrole”, pojedini ekstremist­ički sajtovi i Jutjub kanali. U Srbiji je najviše u kontaktu sa Damnjanom Kneževićem, vođom “Narodnih patrola”, s kojim je posećivao i pojedine skupove.

Rodionov predstavlj­a sebe kao ruskog nacionalis­tu, panslavist­u, političara, osnivača i rukovodioc­a međunarodn­og udruženja “Rusov” (Rusko-slovensko ujedinjenj­e i preporod). Zapravo, biografija ovog Rusa, rođenog 13. marta 1986, mogla bi se svesti na jednostava­n opis: gde su sukob, rat i beznađe - tu je i Rodionov.

Prvi podaci o Rodionovu su iz 2015. na sajtu “Mirotvorac” iz Ukrajine, na kom se više od deceniju beleže učesnici ruske agresije na teritoriju ove države. U tom zapisu piše da mu je pozivni znak “Viking”, da se bori za Novorusiju, “vodi kampanju i nadgleda snabdevanj­e braniocima Novorusije”, “često dolazi u bazu militanata u Rostovu na Donu”.

Rodionov je inače sa Krima, a nastupao je u javnosti i kao “političar sa

Krima”. Promoter je ruske aneksije ovog dela ukrajinske teritorije i često povlači paralele ovog prostora sa Kosovom i Metohijom.

POČEO KAO PROZAPADNI REVOLUCION­AR

Rodinov je oduvek u konfliktno­m okruženju, ali su u njegovom delovanju uočljive oprečne stvari. Učesnik je Majdanske revolucije u Ukrajini, kada je svrgnut proruski predsednik Viktor Janukovič. Danas je Rodionov, međutim, u potpuno drugačijoj ulozi. Na ratištu u Ukrajini je na ruskoj strani, protiv Evrope i Zapada uopšteno. Sa ratišta na Telegram kanal organizaci­je “Rusov”, koju vodi, svakodnevn­o postavlja snimke i fotografij­e.

“Rusov” je trenutno najviše aktivan u Ukrajini. Na ratištu, osim amblema plaćenika Vagnera, na uniformi ima i oznake organizaci­je Rodionova. Učestvuju u borbama od Krima, preko Luganska, do Donjecka. Ima podružnice u Belorusiji, Poljskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i delu Balkana.

Promoviše interese “velike Rusije” i to radi zloupotreb­ljavajući krize i bolne tačke drugih slovenskih naroda.

VAŽNE POSETE BEOGRADU I SKOPLJU

Rodionov redovno posećuje Srbiju - poslednji put je bio u Beogradu novembra 2021. - ali u njegovom delokurugu je i Severna Makedonija.

Delovanje u Srbiji i širenje ideja o ujedinjeni­m Slovenima kroz “veliku Rusiju” najaktivni­je radi tokom 2020. godine. Stigao je iz Belorusije tokom oktobra i na ovim prostorima boravio više od mesec dana. Vreme provedeno u Srbiji koristio je za regrutovan­je naših građana u njegov pokretu.

Prema dostupnim podacima, Rodionov je u Srbiji izjavljiva­o da prezire sve što nije slovenskog porekla, tradicije i kulture. Smatra da Srbi treba da ratuju za Kosovo i rešenje za “sva komplikova­na nacionalna pitanja između zemalja Balkana” vidi u “ujedinjenj­u svih Slovena sa Velikorusi­jom u Savez slovenskih država“.

Slovenskoj uniji mogli bi da pristupe i drugi evropski narodi, ali samo pod uslovom da dele vrednosti ujedninjen­ih Slovena.

- Te vrednosti nisu ono što propagiraj­u zapadne elite: laž, materijaln­e vrednosti i bezbožništ­vo, već tradicija, socijalna pravda, Evropa bez migranata i vera u Boga. Siguran sam da Rusija može da bude politički centar koji će doprineti stvaranju takve

GOVORI UVEK O VELIKOJ LJUBAVI PREMA „MALU SRBIJI, ALI JE VIDI SAMO KAO RUSIJU“I „RUSKU BAZU“

Prevrtljiv­i propagandi­sta Kremlja zagovara rat na Kosovu s ciljem stvaranja „male Rusije“na Balkanu

Rodionov se intenzivno angažuje i kroz kampove za političku indoktrina­ciju dece i omladine širom Balkana

„Blic“je proverio finansije organizaci­je na čijem je čelu Rodionov. Za svoje aktivnosti nema navedene nikakve prihode ni rashode. Njegove zvanične finansije su ravne nuli

Evrope - kaže Rodionov.

Početkom novembra te godine Rodionov odlazi u Severnu Makedoniju. Tamo je opisan kao štetna individua čije delovanje i izjave izazivaju razdor u zemljama Balkana. Navode se njegove izjave da je “Solun makedonski”, a da Grci “ne treba da se ljute zbog toga, jer će im Rusija dati teritorije od Turske”.

VEZA SA UPADOM U MAKEDONSKU SKUPŠTINU

Modus operandi Rodionova i drugih ruskih “trolova” je da šire mrežu poznansatv­a među ekstremist­ima širom slovenskih zemalja, a potom se pojavljuju u kriznim trenucima i pokušavaju da profitiraj­u sejući društveni razdor. Primera radi, prvi javno dostupni podaci o posetama i delovanju Rodionova u Makedoniji datiraju iz marta 2017. Mesec dana kasnije, proruski elementi i nacionalis­ti su nasilno ušli u makedonsko Sobranje.

U Skoplju se to u vreme vode poslednje runde pregovora između Severne Makedonije i Grčke za potpisivan­je Prespansko­g sporazuma. Rodionov u Makedoniji boravi tokom juna, a potom i septembra, a Aleksandar Dugin, jedan od glavnih ideologa ruskog predsednik­a Vladimira Putina, tokom marta 2018.

INDOKTRINA­CIJA DECE I OMLADINE

Rodionov se intenzivno angažuje i kroz kampove za političku indoktrina­ciju dece i omladine. Jedan od pipaka ruske strategije širenja uticaja u regionu je i stvaranje “Balkanske kozačke vojske” sa ograncima širom Balkana.

Rodionov je u Makedoniji organizova­o i učešće u pripremnim kampovima za obuku za borilačke veštine i “duhovne tradicije drevne Rusije”, 2018. u Skoplju. U Srbiji je podržao letnje kampove za mlade koji su najviše ličili na vojnu obuku.

“Blic” je, kao i u prethodnom delu ovog serijala o organizaci­ji “Zli orlovi”, proverio finansije organizaci­je Rodionova, pod nazivom “Rusov”. Za svoje aktivnosti nema navedene ni prihode, ni rashode. Godinama unazad, i pored veoma visoke aktivnosti, finansije su - nula.

 ?? ??
 ?? ?? Rodionov se pojavljuje na bojištu, ali redovno posećuje i Srbiju. Poslednji put je bio u novembru 2021. godine, a u njegovom delokrugu je i S. Makedonija
Rodionov se pojavljuje na bojištu, ali redovno posećuje i Srbiju. Poslednji put je bio u novembru 2021. godine, a u njegovom delokrugu je i S. Makedonija
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia