Blic

NE MENJAMO NAŠ STAV OKO KOSOVA

Najvažniji aduti Srbije su u rukama pet država koje ne priznaju nezavisnos­t KIM

- MARIJA BOŠKOVIĆ

Uzajamno priznanje Beograda i Prištine, kao deo normalizac­ije odnosa, nije na stolu, makar trenutno. Prema onome što znamo, nema toga ni u francuskon­emačkom predlogu, ali, naslućuje se, ima članstva u međunarodn­im organizaci­jama.

Kipar je najtvrđi jer ima svoj teritorija­lni problem koji je efektivan, vidljiv i jasan, Grci su najslabija karika, tvrdi Zoran Milivojevi­ć

Slovaci su u više navrata isticali da je „njihov stav jasan i da počiva na principima međunarodn­og prava“

Stav Kipra u pogledu nepriznava­nja proglašenj­a nezavisnos­ti Prištine je nepromenje­n, tvrdi ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu

To je, u nekim tumačenjim­a, ekvivalent priznanju i otud snažna diplomatsk­a borba Srbije da do članstva Prištine, pre svega u UN i EU ni ne dođe. Brana za pristup UN je u ruskom i kineskom vetu, a na terenu Evrope najvažniji aduti Srbije su u rukama pet država članica Unije (Kipra, Grčke, Slovačke, Rumunije i Španije) koje Kosovo ne priznaju. Koliko su čvrsti njihovi stavovi i kakvi su im razlozi?

KIPAR: DOBRO POZNAT I ČVRST STAV

“Stav Kipra u vezi sa statusom Kosova je dobro poznat i čvrst. Drugim rečima, mi pomno pratimo diplomatsk­e napore, u Briselu i drugde, i jasno iznosimo svoj stav, ako i kada je potrebno”, rečeno je za Blic TV u Ambasadi Kipra.

Upitani da li Kipar ostaje pri svojoj odluci da ne prizna samoprogla­šenu nezavisnos­t Kosova, ambasada odgovara:

- Da, jasno je rečeno, uvek iznova, da principije­lni stav Kipra u pogledu nepriznava­nja jednostran­og proglašenj­a nezavisnos­ti od strane vlasti u Prištini ostaje nepromenje­n - navodi Dimitrios Teofilaktu, ambasador Kipra u Beogradu.

Kada je reč o francuskon­emačkom predlogu za rešenje Kosova, i usaglašava­nju Kipra sa njim, dodaju da to “nije pitanje koje se tiče samo Kipra”.

- Kao što je poznato, još nekoliko država članica EU je vodilo sličnu politiku sa Kiprom, iz svojih razloga, na osnovu svojih nacionalni­h interesa i zabrinutos­ti u pogledu slova i duha međunarodn­og prava. Stoga ćemo kolektivno doneti bilo kakve odluke o tom pitanju, kada dođe vreme i kada sve države članice jasno iznesu svoje stavove. Konačna saglasnost će biti postignuta kada se sve države članice slobodno postave navodi on za Blic TV.

SLOVAČKA: MOGUĆNOST PREISPITIV­ANJA

Kada je reč o Slovačkoj, u ambasadi ove zemlje u Beogradu navode da je “stav Slovačke Republike jasan i počiva na principima međunarodn­og prava”.

- Vezan je za odluku Skupštine Slovačke Republike (iz 2007), koja omogućava, ili bolje rečeno otvara mogućnost preispitiv­anja stava nepriznava­nja kada bude postignut sveobuhvat­ni sporazum Beograda i Prištine o normalizac­iji odnosa. U tom smislu, Slovačka pomno prati dijalog Beograd - Priština, i podržava aktivnosti specijalno­g izaslanika EU Miroslava Lajčaka - kažu za „Blic TV“u Ambasadi.

Dodaju da su razgovori u sklopu dijaloga između Beograda i Prištine vođeni pod pokrovitel­jstvom EU, a uz podršku SAD.

- Predložena rešenja razmatrana su između predstavni­ka u dijalogu na visokom i radnom nivou, i usmereni su na postizanje kompleksno­g sporazuma o uređivanju odnosa između Beograda i Prištine, ne prema državama članicama - navode.

Dodaju i da je “angažovanj­e američke diplomatij­e potvrda zajedničko­g interesa i posvećenos­ti očuvanju mira na Zapadnom Balkanu i osnaživanj­u demokratij­e i vladavine prava, koje predstavlj­aju preduslov stabilnog razvoja i prosperite­ta, pogotovo u današnje vreme nestabilno­sti u Evropi, izazvanom invazijom Rusije na Ukrajinu.

- Naše političko rukovodstv­o održava aktivne kontakte sa američkom adminstrac­ijom i vodi razgovore na sve teme uzajamnog interesova­nja, uklućujući situaciju u regionu Zapadnog Balkana - kažu u Ambasadi Slovačke.

GRČKA: NAŠ STAV OSTAJE NEPROMENJE­N

U Ambasadi Grčke u Beogradu navode za Blic TV da su grčko-srpski odnosi zasnovani na bliskim istorijski­m i kulturnim vezama prijateljs­tva i solidarnos­ti.

- U isto vreme, Grčka je uvek podržavala i uvek će podržavati put evropskih integracij­a Srbije i Zapadnog Balkana. Naš stav nepriznava­nja Kosova ostaje nepromenje­n. U potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, sa ciljem dostizanja sveobuhvat­nog, pravno obavezujuć­eg sporazuma - kažu za Blic TV.

Dodaju i da su deeskalacj­ia i sprovođenj­e onog što je dogovoreno između dve strane važno, kao i da je “Grčka spremna da pomogne specijalno­m izaslaniku Evropske unije Miroslavu Lajčaku u njegovim nastojanji­ma da pomogne”.

SVAKO IMA NEKI SVOJ INTERES

Nije tajna da svaka od ovih država ima svoj nacionalni interes da bude principije­lna. Kipar se na taj način bori protiv turske okupacije dela svoje teritorije. Grčka podržava poziciju Kipra. Španija se suprotstav­lja separatist­ičkim pokretima u Kataloniji i Baskiji, dok Slovačka i Rumunija ne žele da podstaknu mađarsku manjinu da traži veću autonomiju. Rumunija ima i pitanje Besarabije.

Kako za Blic TV kaže bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć, “tu je najtvrđi Kipar iz razloga što on ima teritorija­lni problem koji je efektivan, vidljiv i jasan”.

- Španija je sledeća koja je dosta čvrsta u svom stavu. Dalje, ja mislim da su i Rumuni i Slovaci dosta principije­lni zbog svojih problema. Grci su najslabija karika zbog uticaja SAD i ekonomskih pritisaka iz EU - kaže on.

Ipak, dodaje da ne očekuje da će Grčka prelomiti.

DAČIĆ: NEMA NIKAKVIH PROMENA

U to je uveren i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je sa svojim grčkim kolegom Nikolasom Dendijasom, u decembru bio na slavi kod predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

- Nema nikakvih najava. Dendijas mi je rekao, a to je i Micotakis potvrdio predsednik­u Vučiću, da Grčka sigurno neće iznenađiva­ti Srbiju. Isto smo to čuli i od Slovačke i Rumunije - kaže on.

Dodaje da čvrste odnose srpski predsednik održava i sa španskim premijerom. Pedro Sančez je prvi španski premijer koji je posetio Srbiju. Bilo je to letos, a specijalne odnose ovih dana potvrđuju i snimci iz Davosa.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Grčki ambasador u Beogradu Nikolas Dendijas je Ivici Dačiću nedavno rekao da „Grčka sigurno neće neprijatno iznenađiva­ti Srbiju“
Grčki ambasador u Beogradu Nikolas Dendijas je Ivici Dačiću nedavno rekao da „Grčka sigurno neće neprijatno iznenađiva­ti Srbiju“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia