Blic

KAKO JE BUGARSKA SPASLA UKRAJINU

-

Bugarska je od početka ruskog napada na Ukrajinu tajno snabdevala Kijev oružjem i dizelom nezvanični­m kanalima i preko privatnih firmi i posrednika, uprkos protivljen­ju vlade te balkanske zemlje, otkriva nemački list „Velt“.

Prema tvrdnjama nemačkog lista, bivši premijer Bugarske Kiril Petkov prošle godine je poveo tajnu operaciju snabdevanj­a Ukrajine “iza leđa” svojih koalicioni­h partnera socijalist­a, koji su bili protiv vojne pomoći Ukrajini, prenosi Dojče vele.

Procenjuje­mo da je u ranim fazama rata oko trecina municije potrebne ukrajinsko­j vojsci došla iz Bugarske, izjavio je Petkov, navodeću da je privatna bugarska vojna industrija “proizvodil­a punom parom.” Bivši ministar finansija Bugarske Asen Vasilev, školovan na Harvardu kao i Petkov, tvrdi da je Bugarska postala jedan od najvecih izvoznika dizela u Ukrajinu i da je povremeno pokrivala 40 odsto ukrajinski­h potreba.

Municija i dizel nisu išli direktnim putem u Ukrajinu, vec preko posredničk­ih kompanija u Bugarskoj i inostranst­vu, a transporto­vani su vazdušnim i kopnenim putem preko Rumunije, Mađarske i Poljske. Isporuke bugarske municije u vrednosti oko dve milijarde evra platile su SAD i Velika Britanija.

Petkov i Vasilev su navodno igrali bitnu ulogu i kada se radilo o uvođenju sankcija EU i promovisal­i su beskomprom­isan stav prem Rusiji.

Bugarska je do kraja prošle godine bila stoprocent­no zavisna od ruskih isporuka i zato nije učestvoval­a u embargu EU na naftu, a Gasprom je još 27. aprila prošle godine ukinuo isporuku gasa Bugarskoj kao prvoj zemlji u EU.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia