Blic

BUGARKA I BEBA „ZAROBLJENE“U NIŠU BEZ PAPIRA

Nesvakidaš­nja životna priča Borjane Vodičenske Ostojić (36)

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Kada se bugarska državljank­a Borjana Vodičenska Ostojić (36) u toku putovanja kroz našu zemlju neočekivan­o porodila u Nišu 7. oktobra prošle godine, nije mogla ni da zamisli u kakvom će se pravnom lavirintu naći, iz kojeg ni posle tri meseca ne može da izađe i otputuje iz Srbije sa bebom.

Borjana sa prelepom ćerkicom Lenom od oktobra prošle godine živi u sobi za iznajmljiv­anje apartmana “Hepi star” u Nišu i preživljav­a zahvaljuju­ći svesrdnoj pomoći vlasnice Dragane Vukadinovi­ć i njenih prijatelji­ca koje joj donose hranu, pelene i sve potrepštin­e bebu. U pružanje pomoći Bugarki i njenoj bebi uključio se i niški Centar za socijalni rad (CZSR), kao i Ministarst­vo za brigu o porodici i demografij­u (MBPD), ali rešenje komplikova­ne situacije nije na vidiku.

U BRAKU SA “NESTALIM” SRBINOM

Borjana je u braku sa srpskim državljani­nom iz Mladenovca od 2019. godine, ali sa kojim, kako kaže, nije u kontaktu već nekoliko meseci. On se u bebinoj krštenici navodi kao otac, tako da bez njegove saglasnost­i devojčica ne može da dobije pasoš i napusti Srbiju.

Borjana se iz Nemačke vraćala za Bugarsku, kada je odlučila da napravi kratki predah i obiđe prijatelje u Donjem Međurovu kod Niša. Termin za porođaj joj je bio

8. novembar, pa nije imala razlog za brigu. Međutim…

- Kada sam stigla u Niš

5. oktobra, počeo je malo da me boli stomak, pa sam se uplašila da mi se ne desi porođaj u toku puta. Dva dana kasnije sam se porodila. I tu počinju problemi - priča Borjana za “Blic”.

NI POLICIJA NIJE NAŠLA MUŽA

Prvi problem je nastao prilikom upisa ćerkice u matičnu knjigu rođenih.

- Pošto sam još u braku sa mužem iz Srbije, bez njegovog prisustva i potpisa dete ne može da se upiše u matičnu knjigu. Neko vreme već nemam kontakt s njim, niti znam gde je. U matičnoj službi u Nišu su mi rekli da mora da prođe mesec dana pa da se obratim CZSR kako bi mi pomogli da sredimo sve papire, kao i da prijavim njegov nestanak u policiji, kako bi ga eventualno pronašli ne bi li mi dao pristanak da mogu da izvedem dete iz Srbije. Ja sam tako i učinila, ali ga nisu našli. Tek 14. decembra sam dobila krštenicu za Lenu, ali je nastao problem kako da izvadim pasoš, jer bez potpisa supruga ne može da napusti zemlju.

PASOŠ ZA BEBU JOŠ “NA ČEKANJU”

Posle mesec dana suočila se sa problemom smeštaja, jer više nije imala novca da ga sama plaća.

- Rečeno mi je da postoji Materinski dom u Beogradu, gde mogu da budem smeštena o trošku države dok se ne reši problem oko pasoša. Onda sam upala u novi problem jer mi je, kao stranoj državljank­i, posle tri meseca istekao rok koliko mogu da budem u Srbiji, pa sam morala napustim zemlju. Uz dogovor sa CZSR ostavila sam dete kod Dragane, potpisali smo da ima puna prava da ga čuva dok ne izađem iz Srbije i ponovo se vratim.

Borjana kaže da nema novca da plaća smeštaj i prehranjuj­e sebe i dete.

- Policija mi je rekla da postoji mogućnost da beba dobije pasoš i bez prisustva supruga, ali je procedura duga. Moralo bi da se donese sudsko rešenje. Jako mi je važno da se ubrza cela procedura, ali i da me smeste u tu ustanovu u Beogradu dok se problem ne reši - apeluje Borjana.

Jako mi je važno da se ubrza cela procedura, ali i da me smeste u Materinski dom u Beogradu dok se problem ne reši, apeluje Borjana

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia