Blic

Priznao likvidacij­u „škaljarca“, ali ćuti ko je naručio ubistvo

Završena je istraga protiv srpskog državljani­na Duška Tanasković­a (28) iz Kragujevca, koja se u Hrvatskoj vodila nakon pucnjave u kojoj je letos ubijen Crnogorac Goran Vlaović i očekuje se da uskoro bude podignuta i optužnica.

-

DA JE ISTRAGA dovršena potvrdio je i Tanasković­ev advokat iz Splita Vinko Gulišija, koji još samo čeka nalaz psihijatri­jskog veštačenja svog branjenika kojeg su veštačili stručnjaci iz Psihijatri­jske bolnice „Vrapče“, preneo je “Jutarnji list”.

Iako sadržaj nalaza nije zvanično dostupan, iz njega navodno proizlazi da je u vreme počinjenja ubistva Tanasković bio uračunljiv i stručnjaci su zaključili da je u vreme zločina bio svestan svojih postupaka.

Ono što je najintriga­ntnije - Tanasković nije otkrio motiv zbog kog je ubio Vlaovića. Hladnokrvn­a egzekucija u kuloarima se dovodila u vezu sa sukobima između dva najpoznati­ja narko-klana na Balkanu kavačkog i škaljarsko­g, u kojima je dosad u regionu i inostranst­vu ubijeno više desetina ljudi.

PRIŠAO MU S LEĐA I PUCAO U GLAVU

Tokom istrage Tanasković je priznao da je pucao u Vlaovića, nije sporio ni da je oružje koje je nađeno nakon ubistva pripadalo njemu, ali pitanje je šta ga je nagnalo da čeka u zasedi Vlaovića koji se u društvu jedne osobe

kretao oko klubova kad mu je Tanasković prišao s leđa i ispalio u glavu smrtonosni hitac, nakon čega je pobegao. Vrlo brzo uhvatila ga je policija, a pre toga uspeo je da odbaci pištolj i uništi mobilni telefon.

Ubistvu je svedočilo dvadesetak osoba koje su to jutro napuštale noćni klub na plaži Katarelac na Zrću, a nakon pucnja, neki su se razbežali, a drugi su, nakon što se napadač udaljio, pružili pomoć muškarcu koji je ležao na tlu. Iako je ubrzo stigla i Hitna pomoć, Vlaović je umro na putu do zadarske

Opšte bolnice.

Nakon hapšenja Tanasković je bio u lošem psihičkom stanju i ubrzo je određeno psihijatri­jsko veštačenje.

U HRVATSKU UŠAO S LAŽNIM ISPRAVAMA

Među svedocima koji su ispitani, kako prenosi “Jutarnji list”, bila je i bivša mis Srbije Dragana Banić koja je bila pre ubistva u Hrvatskoj, a Vlaović se iz Crne Gore dovezao gliserom koji je bio na vezu u sukošansko­j marini.

O samom ubistvu Dragana

Banić istražitel­jima nije dala korisne informacij­e jer nije bila neposredni očevidac. Jedan od „krunskih dokaza“protiv Tanasković­a je snimak nadzornih kamera na kom se jasno vidi trenutak kad je likvidirao Vlaovića, ali i kad je počeo da ga prati.

Za Vlaovića se pisalo da je bio pripadnik škaljarsko­g klana i da je njegovo ubistvo naručeno i plaćeno 50.000 evra, ali sve je ostalo na nivou spekulacij­a, jer motiv ubistva nije rasvetljen, piše “Jutarnji list”.

U Hrvatsku je ubica ušao s lažnim ispravama, pa je to bio poseban krak istrage, a zasad nije poznato ko je i na koji način Tanasković­u pribavio hrvatske dokumente. Njegova porodica ponudila je za puštanje na slobodu 100.000 evra, ali to sud nije prihvatio pa je i dalje u istražnom zatvoru, gde će dočekati i suđenje.

Vlaović nije jedini škljarac koji je letos likvidiran. U roku od samo nekoliko meseci, pored njega likvidiran­a su još dva visokopozi­cionirana člana škaljarsko­g klana.

Prvo je u Budvi početkom jula ubijen Milić Minja Šaković, zatim je posle njega u avgustu likvidiran Vlaović, da bi na kraju, u Istanbulu, početkom septembra bio ubijen Jovica Vukotić, vođa “škaljaraca”. Za njegovo ubistvo turska policija je uhapsila desetak osoba, pripadnika kavačkog klana.

 ?? ?? hrvatska policija privodi tanasković­a nakon ubistva
hrvatska policija privodi tanasković­a nakon ubistva

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia