Blic

DA ORHIDEJE PONOVO CVETAJU

Ako nema razlike između noćne i dnevne temperatur­e u prostoriji, orhideje neće cvetati. Dajte im nekoliko nedelja u ovim uslovima i radujte se novim cvetovima

- BRANKA GAJIĆ

Kada ih jednom donesete u kuću, izaberite im prozračno mesto koje nije direktno izloženo suncu

Za orhideje je vrlo štetan ustajali vazduh, pa se trudite da prostoriju redovno provetrava­te

Zbog neobične građe i načina rasta orhideje bije glas osetljivih biljaka komplikova­nih za gajenje. Međutim, uz malo znanja sve poteškoće mogu da se izbegnu i savladaju, pa ćete imati prelepu tropsku baštu od samo nekoliko saksija sa orhidejama.

DOSTA SVETLOSTI, NE I SUNCA

Kada ih jednom donesete u kuću, izaberite im prozračno mesto koje nije direktno izloženo suncu. Treba im dosta svetla, pa im prija unutrašnja strana velikog prozora koji ne sme da bude okrenut ka severu. Ukoliko nema dovoljno svetla možete ga obezbediti postavljan­jem LED lampe u njihovoj blizini. Najviše im prija istočna ili zapadna orijentaci­ja prozora, ali pazite da biljke zaštitite od sunca, a za to je dovoljna zavesa.

Za orhideje je vrlo štetan ustajali vazduh, pa se trudite da prostoriju redovno provetrava­te. Promaju izbegavajt­e samo ako je napolju baš jako hladno. Kao tropske biljke, zahtevaju između 70 i 90 odsto vlage, pa im to obezbedite lokalno, orošavanje­m listova. Što je temperatur­a u prostoru viša, potrebno je češće orošavanje odstajalom vodom.

Uprkos svoj nezi, neke orhideje je teško naterati da procvetaju više puta. Stručnjaci kažu da u tome pomaže ako je noćna temperatur­a u prostoriji

bar minimalno niža od dnevne.

TRIK JE U TEMPERATUR­I

Smanjenje temperatur­e vazduha za pet stepeni može da podstakne ovu biljku da procveta.

– Nekada je dovoljno premestiti orhideju u drugu sobu. Previsoka noćna temperatur­a često je krivac za izostanak cvetanja. Orhideje zahtevaju da temperatur­a noću bude niža od dnevne kako bi se podstaklo cvetanje. Ako nema razlike u temperatur­i između dana i noći, tada orhideje ne cvetaju. Nakon nekoliko nedelja nižih noćnih temperatur­a trebalo bi da se pojavi novi cvetni klas, što znači da orhideja može ponovno da procveta – savetuje Mark Benet, stručnjak za vrtlarstvo i hortikultu­ru.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia