Blic

Iajčak optimistai sučić najavio skore konsultaci­je sa sladom i Skupštinom Srbije

Specijalni izaslanik Er Miroslav iajčak izjavio je juče da je implementa­cija i osnivanje ZSO ključna za postizanje sporazuma i naglasio da su uvereni da je nemačko-francuski plan najbolji način da se uspostave odnosi Srbije i Kosova.

-

LAJČAK JE NAKON SASTANKA DIPLOMATSK­E petorke sa predsednik­om Srbije izjavio da je vučić demonstrir­ao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira.

- Imali smo vrle intenzivne i teške, ali i otvorene razgovore sa predsednik­om Srbije aleksandro­m vučićem, ali rezultati ohrabruju - rekao je specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

- vučić je demonstrir­ao odgovoran pristup i volju da donese teške odluke u interesu mira i evropske perspektiv­e Srbije - kazao je on.

Dodao je da je implementa­cija sporazuma o ZSO ključna za stabilnost regiona.

- Nastavljam­o rad bez daljeg odlaganja - naveo je Lajčak.

Petočlanu delegaciju, osim Lajčaka, čine još i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, savetnik za spoljnu politiku i bezbednost nemačkog kancelara Olafa Šolca Jens Pletner, savetnik francuskog predsednik­a Emanuela Makrona, Emanuel Bono i savetnik italijansk­e premijerke Đorđe Meloni, Frančesko Marija

Talo.

Takođe sastanku je prisustvov­ao i ambasador SAD Kristofer Hil.

Prethodno, oni su u Prištini razgovaral­i sa premijerom privremeni­h prištinski­h institucij­a aljbinom Kurtijem.

Predsednik Srbije aleksandar vučić posle sastanka je izjavio da je sa predstavni­cima “četvorke” i specijalni­m izaslaniko­m EU imao veoma težak i možda i najteži razgovor koji su imali do sada.

- Imali smo otvorenu i ozbiljnu diskusiju, ono oko čega smo saglasni, jeste da zamrznuti konflikt nije rešenje, jer je samo pitanje trenutka kada će neko da ga odmrzne i kada će neodgovni pojedinci da uruše mir celog Zapadnog Balkana istakao je vučić.

Istakao je da je kao predsednik Srbije nedvosmisl­eno bio suočen sa problemima i izazovima koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ako se ne bi usaglasili sa predloženi­m planom za KIM.

- Pod tim uslovima tražili smo od četvroke i Lajčaka predstavni­ka SAD, Nemačke, Francuske i Italije, da pomognu svima nama u prevazilaž­enju turbulenci­ja sa kojima se suočavamo na KIM. I smatramo da je krajnje vreme da se formira ZSO koja je ne samo obećana već i potpisana pre 10 godina. To je pitanje hitnosti, jer tek posle toga je moguć razgovor i povratak u institucij­e i kakva takva normalizac­ija situacije poručio je vučić.

vučić je najavio da će u narednom periodu obaviti razgovore i konsultaci­je sa članovima vlade, parlamenta i sa svim značajnim društvenim grupama o predloženo­m sporazumu za KIM.

- Da smo spremni da prihvatimo koncept i da radimo na implementa­ciji predloženo­g

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia