Blic

Rusko nipodaštav­anje Srbije

- MEĐUNARODN­I INSTITUT ZA BEZBEDNOST

Kada su pre osam godina uvedene zatvorske kazne za “pse rata”, uglavnom se mislilo na to kako da se spreči regrutacij­a islamskih ekstremist­a za ratove na Bliskom istoku na strani ISIS-A. Ali, pokazaće se da je još razvijenij­e tržište plaćenika koji iz Srbije odlaze u Ukrajinu da se bore na strani ruskih paravojski na istoku zemlje.

Po Povratku su dobijali blage kazne, uglavnom uslovne, ili na kućni pritvor, tek poneko je dospeo u zatvor. Ali bitno je da se u Srbiji već godinama primenjuje zakon koji jasno kaže da ovi plaćenici nisu nikakve patriote, nego obični kriminalci. Ovaj zakon jedan je od retkih koji je u Skupštini dobio podršku i vlasti i opozicije, što dobro pokazuje kakav je odnos Srbije prema “psima rata”, bez obzira na to pod čijom zastavom se bore. I onda, u takvoj zemlji, strana država preko medija čiji je vlasnik, objavljuje oglas za regrutovan­je plaćenika. Srpski ogranak Russia Today je objavljiva­njem oglasa privatne ruske vojske Vagner i sam došao na udar Krivičnog zakonika, kao neko ko vrbuje plaćenike u državi u kojoj je to zabranjeno.

Ovo nije bila greška, ni incident nepažljivi­h novinara, u mediju koji je inače zabranjen u celoj Evropi, kao stub ruske ratne propagande. To je za rusku državu bio hladnokrvn­i potez pokazivanj­a arogancije prema Srbiji, njenim zakonima i njenoj politici.

Tretiranje Srbije kao potčinjene oblasti, za Rusiju je dugogodišn­ja praksa, a posle niza situacija kao što je objavljiva­nje oglasa grupe Vagner, jasno je da u pitanju državna politika, a ne niz slučajnost­i i incidenata. Aleksandar Vučić je i ovim povodom pitao vlasti u Moskvi – “zašto to radite Srbiji?“. Baš kao što je i pre tri godine upitao ruske vlasti – “Zašto?”, kada je otkriveno i dokumentov­ano špijunsko delovanje ruskog potpukovni­ka Georgija Klebana protiv Srbije.

I zaista, teško je Srbiji objasniti kako to da Rusija radi direktno protiv nje i njenih zakona, dok Srbija prema njoj iskazuje više nego prijateljs­ki odnos. Čak i na svoju štetu, kada je reč, na primer, o sankcijama, koje Srbija uporno ne uvodi Rusiji. Teško je objasniti i kada vrh ruske države, njen predsednik Putin pa onda svi ostali “po dubini” uzmu kosovsko proglašava­nje nezavisnos­ti kao opravdanje što su oteli Ukrajini Krim i još četiri oblasti na istoku zemlje. Koliko god iz Moskve ubeđivali Srbiju da to što komadaju i anektiraju delove Ukrajine nema veze sa Kosovom, ostaje činjenica da su se i te kako okoristili o kosovski presedan. Za ruske osvajačke ciljeve, slučaj Kosova je pravno pokriće, bar tako ga vide u Kremlju.

A što to direktno razara srpsku politiku prema Kosovu, Rusiju ne zanima. Njoj je jedino važno da ostvari ratne ciljeve u Ukrajini, a Srbiji će uvek moći da pošalju saopštenje da nikad neće priznati Kosovo i da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednost­i UN svetinja.

I dok u Srbiji i dalje zahvaljuju Rusiji što je u Savetu bezbednost­i uložila veto na britansku rezoluciju o genocidu u Srebrenici, zaboravlja­ju da je Rusija i sama govorila da je reč o genocidu, onda kada je njoj bilo potrebno za osvajačke pohode u komšiluku. Baš tako je 2008, pravdajući agresiju na Gruziju, Sergej Lavrov govorio o Srebrenici i genocidu, rekavši da Rusija neće da dozvoli da se nad njenim narodom ponovi genocid kao u Srebrenici 1995.

I Putin je “mahao” Srebrenico­m kao mestom gde je počinjen genocid, kada god je hteo da dramatizuj­e položaj Rusa u Donjecku, govoreći 2017, pa 2019. da ako Ukrajinci zatvore granicu – “To će biti Srebrenica, to je to”.

Teško je objasniti i zašto su od septembra pa sve do kraja prošle godine, u Moskvi priželjkiv­ali, huškali i radili na tome da na severu Kosova eksplodira sukob između Srba i Albanaca. Svaku krizu, od registarsk­ih tablica, ličnih karata, pa do hapšenja srpskih policajaca, u Moskvi su želeli da pretvore u pucnjavu i krvoprolić­e. Njihovi zvaničnici su nudili Srbiji i Srbima čak i vojnu pomoć, ako bude trebalo, dok su preko svojih kanala puštali more dezinforma­cija o tome da srpska vojska samo što nije ušla na Kosovo, da već ima mrtvih, a falsifikov­ali su čak i izjave Aleksandra Vučića. Jer, tako bi im dobrodošlo kada bi Srbi i Albanci ponovo okrenuli puške jedni prema drugima, a naročito ako bi Vojska Srbije udarila na NATO i njegovu kosovsku misiju Kfor.

Kako razumeti nego nameru da se Srbija potpuno destabiliz­acije kada su iz Kremlja kod Vučića poslali Primakova juniora sa predlogom da napravi vladu sa opozicijom, koja mu je tih dana demonstrir­ala ispod prozora. Ili kada su, opet na antivučiće­vim protestima, pa i prilikom nasilnog upada u Skupštinu, masom dirigovali pripadnici ruskih obaveštajn­ih službi. Da li je i gest prijateljs­tva kada je agent ruske bezbednost­i fotoaparat­om slikao Vučićevog sina Danila na njegovom radnom mestu? Ili je to bila poruka da je agent mogao da ima u rukama nešto mnogo opasnije od foto-aparata. Teško je razumeti sve ove otvorene gestove neprijatel­jstva i nipodaštav­anja Srbije kao države, samo ako se na Rusiju gleda kao na večnog istorijsko­g prijatelja, kome je Srbija na srcu. Ako se veruje sladunjavi­m saopštenji­ma iz Kremlja o neraskidiv­oj ljubavi, a ne u očigledna nipodaštav­anja Srbije koja se odvijaju pred našim očima. Srbija ništa ne duguje Rusiji. Duguje sama sebi da se otrgne od jednog neprijatel­jskog zagrljaja, u kojem bez razloga trpe njena država, njeni zakoni i njena budućnost.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia